Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Κοινή δράση για την πρόσβαση σε χαμηλότοκα κεφάλαια από τα επαγγελματικά επιμελητήρια της Ευρώπης

Κοινό πρόγραμμα για την πρόσβαση από μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε χαμηλότοκα κεφάλαια με κοινοτική χρηματοδότηση ετοιμάζουν τα επαγγελματικά επιμελητήρια Αθηνών, Βρυξελλών, Λιθουανίας, Βαρκελώνης και Μπράιτον βρίσκεται σε εξέλιξη σχεδιασμού, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Έρευνας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Μιλτιάδης Νεκτάριος.

Η δημιουργία του ινστιτούτου από το επιμελητήριο, ήταν το κύριο θέμα ενημέρωσης στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του επιμελητηρίου και στη σχετική ενημέρωση που έκανε ο κ. Νεκτάριος, γνωστοποίησε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η παραγωγή έργου.

Μεταξύ των δράσεων που σχεδιάζονται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου είναι οι εξής:

– Το ινστιτούτο, μέχρι το καλοκαίρι, θα ανεβάσει στην ηλεκτρονική του σελίδα μια πλατφόρμα της Eurobank η οποία αναφέρεται σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιδοτούμενων δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή θα δίνονται δάνεια εξόφλησης δανείων με επιδοτούμενο επιτόκιο. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπαίνουν στην πλατφόρμα και εισάγοντας ορισμένα στοιχεία το σύστημα θα τους δίνει μια πρώτη απάντηση για τη δυνατότητα να δανειοδοτηθούν. Μετά από αυτό θα ακολουθήσει η επίσκεψη στην τράπεζα.

– Το αμέσως επόμενο διάστημα θα δημιουργηθεί ένα Παρατηρητήριο Αγοράς για τα μέλη του επιμελητηρίου το οποίο θα προσφέρει υπηρεσίες πληροφοριών για τη βελτίωση της λειτουργίας, την επέκταση εργασιών ή και την ίδρυση νέας επιχείρησης ανά περιοχές. Σημειώνεται ότι ήδη λειτουργεί πιλοτικά.
– Θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα στην οποία θα αναρτώνται οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες σε επαγγέλματα που πιστοποιούνται (φροντιστήρια, ασφαλιστικοί σύμβουλοι κλπ).

– Έχουν προγραμματιστεί κλαδικές μελέτες. Ήδη προγραμματίζεται μελέτη για τα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών. Επίσης έπονται η κλαδική μελέτη για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβούντες και για τη «μικρή λιανική» (περιπτερά και ψιλικά). Για τη μικρή λιανική και τα περίπτερα το επιμελητήριο έχει εντοπίσει ένα λογισμικό πακέτο για καλύτερη λειτουργία και οργάνωσή τους με πολύ χαμηλό κόστος που θα παράσχει στη συνέχεια τα κατάλληλα εκείνα στοιχεία για την ανάπτυξη αυτών των επιχειρήσεων.

– Στη δράση του ινστιτούτου είναι και τα δίκτυα συνεργασίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων (clusters).

– Προωθούνται δύο μελέτες για επαγγελματίες, πριν το καλοκαίρι.

Οριοθέτηση 70 επαγγελμάτων μη τυπικής εκπαίδευσης

Η πρώτη είναι για την αναδιοργάνωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. «Ένας τομέας στον οποίο έχουν γίνει πολλά λάθη» όπως είπε ο κ. Νεκτάριος και σημείωσε ότι τα εξειδικευμένα μεσαία τεχνικά επαγγέλματα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη μίας οικονομίας. Η μελέτη θα γίνει με τη συνεργασία του Ελληνογερμανικού επιμελητηρίου και μοντέλο θα είναι αυτό της κεντρικής Ευρώπης. Σκοπός είναι να διαμορφωθεί μία πρόταση νόμου σχετικά με αυτό το ζήτημα στην κυβέρνηση.
Η δεύτερη μελέτη αφορά τη μη τυπική εκπαίδευση και την πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων και ικανοτήτων. Υπάρχουν περί τα 70 επαγγέλματα, μη τυπικής εκπαίδευσης, τα οποία ανήκουν στο περιεχόμενο τη επαγγελματικής εκπαίδευσης στις ανεπτυγμένες χώρες και πρέπει να ισοτιμηθούν, να πιστοποιηθούν και να δοθούν επαγγελματικά δικαιώματα.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ