Ένα δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις μέσω της ΕτΕΠ στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ

Eurostat: Στο 0,5% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2016

Στο 1 δισ. ευρώ φτάνουν οι χρηματοδοτήσεις, που διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κατ’ εντολήν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν δοθεί σε ελληνικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο του λεγόμενου «πακέτου Γιούνκερ».

Κορυφαία χώρα μέσου μεγέθους της ΕΕ ως προς την απορροφητικότητα χρηματοδοτήσεων από την ΕΤΕπ

Όπως σημειώνουν μάλιστα πηγές της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την εφαρμογή του σχεδίου Γιούνκερ, η Ελλάδα είναι η κορυφαία χώρα μέσου μεγέθους της ΕΕ ως προς την απορροφητικότητα χρηματοδοτήσεων από την ΕΤΕπ.

Το 2016 η ΕΤΕπ κατέγραψε ρεκόρ 5ετίας στις συνολικές χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα καθώς οι υπογραφές χρηματοδοτήσεων έφτασαν τα 1,52 δισ. ευρώ και οι εκταμιεύσεις τα 1,42 δισ. ευρώ. Το 2017 αναμένεται μάλιστα να καταγραφεί και νέο ρεκόρ τόσο για υπογραφές χρηματοδοτήσεων όσο και για την εκταμίευση, με τα συνολικά ποσά να πλησιάζουν ή και να ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως εκτιμούν οι πηγές της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στα 280 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση για τα αναπτυξιακά έργα στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι από το πακέτο Γιούνκερ δόθηκε χρηματοδότηση ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ για τα αναπτυξιακά έργα στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια από την εταιρία Fraport. Με την μόχλευση μάλιστα το ποσό αυτό αναμένεται να φτάσει τα 400 εκατομμύρια.

Στα 150 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση στη COSMOTE

Πρόσφατα επίσης, η ΕΤΕπ χρηματοδότησε ένα μέρος των επενδυτικών σχεδίων της COSMOTE ύψους 150 εκατομμυρίων. Χρηματοδότησε επίσης την ανάπτυξη αιολικών πάρκων της εταιρίας ΤΕRΝΑ στη Βοιωτία με 24 εκατομμύρια ευρώ αλλά και μια start up επιχείρηση επεξεργασίας πιστωτικών καρτών με 25 εκατομμύρια.
Πριν το τέλος του χρόνου αναμένεται μάλιστα να υπογραφεί η χρηματοδότηση και άλλων επενδυτικών σχεδίων από την ΕΤΕπ.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – ότι η Ελλάδα απορροφά τις χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ με πολύ γρήγορο ρυθμό.
Στα τέλη του μήνα αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ, για να εγκαινιάσει τα νέα γραφεία της Τράπεζας.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ