Τη σκοπιμότητα και χρησιμότητα των νέων μέτρων που φέρνουν στις αποσκευές τους οι θεσμοί προσπάθησε να υπερασπιστεί χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντάς τα ως το «κλειδί» που θα ανοίξουν την πόρτα της εξόδου από τα μνημόνια.
Ο πρωθυπουργός με τη συνέντευξή του στον κ. Νίκο Χατζηνικολάου, ουσιαστικά, προετοίμασε τους έλληνες πολίτες για το νέο αφήγημα περί της αποδέσμευσης από το 3ο μνημόνιο. Ο μοναδικός τρόπος αποδέσμευσης από τα μνημόνια, όμως, που όλοι εμείς οι έλληνες πολίτες έχουμε μάθει, συνηθίσει και αγαπήσει κατά τη διάρκεια της τελευταίας επταετίας, είναι διαμέσου ενός νέου μνημονίου. Του 4ου κατά σειρά από την έναρξη της ελληνικής κρίσης.
Πλεόνασμα 4,2 %
«Πριν από λίγες ημέρες βγήκε το αποτέλεσμα για το πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους 4,2 %. Ξέρετε τι προέβλεπε το ΔΝΤ τον Οκτώβριο; 0,1% του ΑΕΠ, μας ζητούσε δηλαδή να πάρουμε 42 φορές περισσότερα μέτρα. Αυτό γινόταν όταν η αντιπολίτευση μας έλεγε κλείστε την διαπραγμάτευση. Οι μόνοι που έμειναν να έχουν αυτήν την θέση είναι η ΝΔ, οι βουλευτές κι οι ευρωβουλευτές της», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, απολαμβάνοντας για τον εαυτό του όλη τη δόξα από τα αποτελέσματα της φορομπηχτικής πολιτικής που κατόρθωσε η κυβέρνηση, μετά από τόσο καιρό διαπραγμάτευσης.
«Αναγκαζόμαστε να πάρουμε νέα μέτρα»
«Ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ», είπε ο πρωθυπουργός δείχνοντας προς την κυβερνητική πλειοψηφία, «αναγκάζονται να πάνε σε μια συμφωνία που φέρνει μειώσεις στις συντάξεις, στην προσωπική διαφορά, από το 2019! Όμως υπάρχουν και τα αντίμετρα, αυτά που θα βγάλουν την χώρα από την επιτροπεία», συνεχίζει ο Αλέξης Τσίπρας, σπεύδοντας να δικαιολογηθεί πως τα πράγματα δε θα μπορούσαν να είναι και πολύ διαφορετικά, πόσω μάλλον καλύτερα.
Με τη ΝΔ θα ήταν καλύτερα τα πράγματα;
Ακόμη κι αν ήταν πρωθυπουργός «ο κ. Μητσοτάκης, θα έφερνε κάτι καλύτερο από αυτό;», διερωτάται όλο σημασία ο κ. Αλέξης Τσίπρας. «Ο κ. Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή ζητάει εκλογές. Ο κ. Γεωργιάδης λέει τόσα κι άλλα τόσα μέτρα, αρκεί να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί κυβερνούσαν την χώρα 40 χρόνια, και να μην πω πως τα κάνανε», τονίζει ο πρωθυπουργός, παραθέτοντας στον κ. Χατζηνικολάου και σ’ όλους εμάς ένα σύντομο, αλλά περιεκτικό, μάθημα ελληνικής πολιτικής ιστορίας.
Κικίλιας: «Ο κ. Τσίπρας κοροϊδεύει με ψέμματα τον ελληνικό λαό»
Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία προσβεβλημένη εξ’ ονόματος του ελληνικού λαού, εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Αλέξη Τσίπρα, δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου της, Βασίλη Κικίλια. Συγκεκριμένα, ο κ. Κικίλιας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως κοροϊδεύει με χοντρά ψέματα τον ελληνικό λαό. «Από το Μαξίμου και τη μεγάλη ζωή δε μπορεί να δει την τραγική πραγματικότητα, που βιώνουν οι Έλληνες», τονίζει, χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
«Και σα να μην έφτανε αυτό, εμφανίζεται, χθες στους τηλεοπτικούς δέκτες, να τους κουνάει το δάχτυλο, με αλαζονεία, έπαρση και αυταρέσκεια», συνεχίζει ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας πως «το πλεόνασμα του 2016 προκύπτει από την υπερφορολόγηση, τις κατασχέσεις και το γεγονός ότι το κράτος δεν πληρώνει αυτά που χρωστάει στους ιδιώτες».
«Δεν ψηφίζουμε μέτρα δεν ψηφίζουμε αντίμετρα»
«Του ζητούσαν λέει 42 φορές πάνω τα μέτρα που παίρνει τώρα: 3,6 δισ. μέτρα που φέρνει επί 42 φορές =151,2 δισ. μέτρα. Η επιστήμη και οι Έλληνες σηκώνουν τα χέρια ψηλά! Ξανακοροϊδεύει τον κόσμο. Και εμείς στην απάτη του κ. Τσίπρα, δε θα γίνουμε συνένοχοι. Δεν ψηφίζουμε μέτρα! Δεν ψηφίζουμε αντίμετρα! Η χώρα είναι σε λάθος δρόμο και η ελληνική κοινωνία βυθίζεται στην αβεβαιότητα», επιμένει ο κ. Κικίλιας.
«Ο κ. Τσίπρας έφτιαξε το νέο μεγάλο παραμύθι, που πρέπει να μασήσουν οι Έλληνες, πως θα βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια. Πώς θα μας βγάλει από τα Μνημόνια αφού έχει συμφωνήσει σκληρά μέτρα μετά το 2018; Λέει ψέματα! Έχει ήδη δεχτεί και φέρνει, 4ο Μνημόνιο, με υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια και χωρίς χρηματοδότηση. Δεν έχει πάρει τίποτα για το χρέος, γιατί στα μάτια των εταίρων μας είναι αναξιόπιστος και ούτε αυτό που έχει προσυμφωνηθεί δεν του δίνουν».
«Η αλήθεια θα κερδίσει το ψέμα»
«Στον αντίποδα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταθέτει στους Έλληνες μια άλλη πρόταση, με υπευθυνότητα και αξιοπιστία, ενώνοντας όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της Χώρας», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. «Η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα με ένα πρόγραμμα μείωσης της φορολογίας, μείωσης των δαπανών του κράτους, επενδύσεων, νέων θέσεων εργασίας και στήριξης των αδυνάμων. Η αλήθεια θα κερδίσει το ψέμα. Οι Έλληνες θα ανταμειφθούν για τους κόπους τους. Η χώρα θα τα καταφέρει. Η Ελληνική κοινωνία το αξίζει και το μπορεί», καταλήγει ο κ. Κικίλιας, προετοιμάζοντάς όλους εμάς για την αλλαγή που θα επιφέρουν οι επικείμενες εκλογές.
Γιούνκερ: Δεν πρέπει να γίνουν τόσο μεγάλες περικοπές στις συντάξεις-Τον Τσίπρα τον συμπαθώ
Εξάλλου, πρώτος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έσπευσε να παρουσιαστεί ως αντίθετος στις αναμενόμενες υψηλές περικοπές των συντάξεων στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας ως εξαιρετικά λάθος στάση την επιμονή των θεσμών για τέτοιου ύψους περικοπές. «Οι Ελληνες συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλο», τόνισε, χαρακτηριστικά, ο κ. Γιούνκερ κι έσπευσε να σημειώσει πως τον κ. Τσίπρα τον συμπαθεί ιδιαιτέρως ως άνθρωπο, υπονοώντας, ωστόσο, πως η δουλειά να γίνεται κι ας ειναι πρωθυπουργός όποιος να’ ναι.
Ολοταχώς προς το 4ο μνημόνιο
Δυστυχώς, απ’ όλα τα παραπάνω προκύπτει αφενός πως οδηγούμαστε ολοταχώς σ’ ένα 4ο μνημόνιο με το άλλοθι, για ακόμη μια φορά, της εξόδου από το κακό αλλά αναγκαίο 3ο μνημόνιο, ΣΥΡΙΖΑ. Και αφετέρου προκύπτει πως η κυβέρνηση φαίνεται να έχει πλέον συνηθίσει τα μνημόνια. Τα θεωρεί, παρά τις μεγαλόφωνες εξαγγελίες του παρελθόντος περί σκισίματος, ως αναγκαία, αρκεί να συνοδεύονται κι από ένα άλλοθι. Στην συγκεκριμένη περίπτωση από μια ρύθμιση του χρέους. Κι επειδή, δυστυχώς, ρύθμιση χρέους δεν υπάρχει πουθενά στην αντζέντα του κ. Σόιμπλε ή της κυρίας Μέρκελ πριν τις γερμανικές εκλογές, φαίνεται να μας μένει μόνο το νέο μνημόνιο. Μοναδικό άλλοθι για την ψήφισή του, ότι δείχνει την έξοδο από το παλιό, αλλά πολύ επιτυχημένο από την άποψη πλεονάσματος, 3ο μνημόνιο. Μπόνους-δώρο, η αποδέσμευση του «κακού» ΔΝΤ από την Ευρώπη και η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου στη θέση του.
Τι συμβαίνει λοιπόν; Ο κ. Τσίπρας και η συγκυβέρνηση εμφανίζονται μεν πρόθυμοι να ψηφίσουν αυτό το καινούριο 4ο μνημόνιο, αλλά όχι και τόσο πρόθυμοι να το εφαρμόσουν. Ο κ. πρωθυπουργός φαίνεται πως πρόκειται να αναθέσει την εφαρμογή αυτού του μνημονίου στον κ. Μητσοτάκη και στο σχετικής προϋπηρεσίας επιτελείο του. Ελπίζει να επανέλθει δυναμικά για το 5ο. Ουσιαστικά, μοναδικό ερώτημα παραμένει αν οι εκλογές, των οποίων η μυρωδιά γίνεται ολοένα και πιο έντονη, θα προκηρυχθούν για αμέσως πριν ή αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές. Κι αυτό θα το κρίνουν για τον κ. πρωθυπουργό και τον ειδικό επιστήμονα, κ. Παππά, οι δημοσκοπήσεις-στη Γερμανία.