«Αναγκαίος εθνικός στόχος η αύξηση της συμβολής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ»

Ελληνική Παραγωγή-Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη: Μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για την ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά, αλλά ακόμα περισσότερο για την Ελλάδα

Κατά 2,3 μονάδες μειώθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η «Ελληνική Παραγωγή-Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη» από την ανακοίνωση της Κομισιόν «Για μία νέα Στρατηγική για τη βιομηχανική πολιτική», που χαρακτηρίζει τη βιομηχανία «κινητήρια δύναμη της παραγωγικότητας και της καινοτομίας» και «ακρογωνιαίο λίθο για την οικονομική ευημερία στην Ευρώπη».

Εθνικός στόχος για την αύξηση της συμβολής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ

Παράλληλα, ζητά, άμεσα, να θεσπιστεί εθνικός στόχος για την αύξηση της συμβολής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας και δηλώνει έτοιμη να συμβάλλει και να συνεργαστεί με όλους τους θεσμικούς παράγοντες, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να αξιοποιήσει πλήρως το νέο πλαίσιο βιομηχανικής πολιτικής.

Σύμφωνα με την «Ελληνική Παραγωγή-Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογραμμίζει τη σημασία «μίας ισχυρής και ποιοτικής βιομηχανίας για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας» και επαναβεβαιώνει την ανάγκη αύξησης της συμβολής της στο 20% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ έως το 2020, καθώς «πρωταγωνιστεί παγκοσμίως σε πολλούς κλάδους, παρέχει 36 εκατομμύρια άμεσες ποιοτικές θέσεις εργασίας, δημιουργεί ισχυρές αλυσίδες αξίας και συμβάλλει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ευρωπαίων πολιτών».

Σημειώνεται, ότι η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της βιομηχανίας αυξήθηκε κατά 6,4% την περίοδο 2009-2016 (ΕΕ 27) ενώ ειδικότερα για τη μεταποίηση η αύξηση ήταν της τάξης του 25% και συνοδεύτηκε, ιδιαίτερα από το 2013 και μετά, από μία ισχυρή αύξηση της απασχόλησης.

Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη: Μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για την ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά, αλλά ακόμα περισσότερο για την Ελλάδα

Η «Ελληνική Παραγωγή-Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη» επισημαίνει ότι αυτά τα στοιχεία, αλλά και το γεγονός ότι η Ευρώπη υιοθετεί, για πρώτη φορά, μία ολιστική προσέγγιση για τα θέματα της βιομηχανικής πολιτικής, σηματοδοτούν μία μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για την ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά, αλλά ακόμα περισσότερο για την Ελλάδα.

«Τώρα που η ελληνική οικονομία σιγά-σιγά ανακάμπτει μετά από σχεδόν μία δεκαετία ύφεσης ή και στασιμότητας, επιβάλλεται η στροφή προς ένα μοντέλο ανάπτυξης παραγωγικό, καινοτόμο, βιώσιμο κι εξωστρεφές. Τα στοιχεία της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκή Επιτροπής κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με την πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, που επισημαίνει ότι το 30% του ΑΕΠ και της απασχόλησης στην Ελλάδα οφείλεται ή συνδέεται με τη μεταποίηση. Όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα, η βιομηχανία και κυρίως η μεταποίηση μπορούν και πρέπει να παίξουν καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία πλούτου, απασχόλησης και προστιθέμενης αξίας για τον τόπο» τονίζει η «Ελληνική Παραγωγή-Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη».

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ