Ευρωπαϊκά προγράμματα προώθησης αγροδιατροφικών προϊόντων

Ευρωπαϊκά προγράμματα προώθησης αγροδιατροφικών προϊόντων

Στην έγκριση 52 νέων προγραμμάτων (του Καν. 1144/2014) που στοχεύουν στην προώθηση ευρωενωσιακών αγροδιατροφικών προϊόντων προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα χρηματοδοτούμενα προϊόντα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα που εκτείνεται από γαλακτοκομικά και ελαιόλαδο, μέχρι φρούτα, λαχανικά και κρέατα, με τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα να στοχεύουν στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού αγροδιατροφικού τομέα προκειμένου  οι παραγωγοί να βρεθούν σε θέση να επικοινωνήσουν σε Ευρώπη και Τρίτες Χώρες την ποιότητα των προϊόντων τους.

Από τα 52 εγκεκριμένα προγράμματα, τα 32 στοχεύουν σε μη-ευρωενωσιακές χώρες, ενώ 10 επικεντρώνονται ειδικά στα σχήματα ποιότητας της Ε.Ε., που περιλαμβάνουν γεωγραφικές ενδείξεις όπως ΠΟΠ ή ΠΓΕ, καθώς και σε βιολογικές πιστοποιήσεις. Το σύνολο των 52 εγκριθέντων προγραμμάτων υποβλήθηκαν από οργανισμούς που λειτουργούν σε επίπεδο ενός κράτους μέλους, και αφού πέρασαν από τη σχετική αξιολόγηση του Εκτελεστικός Οργανισμός για τους Καταναλωτές, την Υγεία, τη Γεωργία και τα Τρόφιμα (CHAFEA), εγκρίθηκαν και θα απολαύσουν από την Ε.Ε. χρηματοδοτική υποστήριξη που ανέρχεται σε 88 εκατ. ευρώ.

Αργότερα, και πάντως εντός του 2017 αναμένεται να εγκριθούν και τα πολύ-προγράμματα, εκείνα δηλαδή που υπέβαλαν από κοινού οργανώσεις προερχόμενες από περισσότερα του ενός κράτη μέλη.

Τα ελληνικά προγράμματα

Από την Ελλάδα υποβλήθηκαν αρκετά προγράμματα, 4 είναι όμως αυτά που «πέρασαν» την αξιολόγηση και εγκρίθηκαν. Πρόκειται για:

 • Τα 2 προγράμματα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για την ΠΟΠ Φέτα. Το ένα πρόγραμμα αφορά προώθηση σε Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο, είναι διάρκειας 3 ετών, προϋπολογισμού περίπου 3 εκατ. (εκ των οποίων 2,25 εκατ. από την Ε.Ε.). Το δεύτερο πρόγραμμα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για την ΠΟΠ Φέτα το οποίο εγκρίθηκε αφορά προώθηση σε Καναδά και ΗΠΑ. Είναι επίσης τριετούς διάρκειας με προϋπολογισμό 3,47 εκατ. (εκ των οποίων 2,95 εκατ από την Ε.Ε.
 • Το πρόγραμμα που υπέβαλε η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων για την προώθηση λαχανικών, οίνου, μηλίτη σε ΗΠΑ και Καναδά. Τριετούς διάρκειας και προϋπολογισμού 1,3 εκατ. (1,1 εκατ. από την Ε.Ε.).
 • Το πρόγραμμα προώθησης φρούτων σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το οποίο υπέβαλε ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού. Τριετούς διάρκειας, με προϋπολογισμό 1,56 εκατ. (1,33 εκατ. από την Ε.Ε.).

 

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ