Ένας υπάλληλος της Google έκανε σεξιστικά σχόλια για τις γυναίκες και του στοίχισε την ίδια του τη δουλειά, καθώς η εταιρεία τον απέλυσε μετά το θόρυβο που ξέσπασε διεθνώς.
Το εσωτερικό έγγραφο ανέφερε ότι στη Google εργάζονται λιγότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες λόγω των βιολογικών διαφορών τους.
Το υπηρεσιακό σημείωμα με τις επίμαχες αναφορές αντιβαίνει στον κώδικα δεοντολογίας της εταιρείας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Google Σουντάρ Πιτσάϊ σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς το προσωπικό, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς.
Ο συγγραφέας του μηχανικός Τζέιμς Ντέιμορ -ο οποίος επιβεβαίωσε την απόλυσή του και έκανε γνωστό ότι σκοπεύει να κινηθεί νομικά για να αποζημιωθεί- υποστήριζε ότι «οι ικανότητες ανδρών και γυναικών διαφέρουν εν μέρει λόγω βιολογικών αιτιών και αυτές οι διαφορές μπορεί να εξηγήσουν γιατί δεν βλέπουμε ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών στην τεχνολογία και στις ηγετικές θέσεις. Πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε ότι οι διαφορές των δύο φύλων υποδηλώνουν σεξισμό».
Όπως είπε ο Πιτσάι, αυτή η αντίληψη «προωθεί επιβλαβή στερεότυπα για το φύλο στο εργασιακό περιβάλλον μας».
Τόνισε ότι «η Google προστατεύει την ελευθερία του λόγου στο εσωτερικό της και πρόσθεσε ότι «πολλά από αυτά που περιέχει το υπηρεσιακό σημείωμα, μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης, άσχετα από το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των υπαλλήλων μας διαφωνούν με αυτά».
Επεσήμανε όμως ότι «το να λες πως οι συνάδελφοί μας έχουν χαρακτηριστικά που τους κάνουν βιολογικά λιγότερο κατάλληλους για τη δουλειά τους, αυτό είναι προσβλητικό και δεν είναι ΟΚ. Είναι αντίθετο στις κεντρικές αξίες μας και στον κώδικα συμπεριφοράς μας, ο οποίος περιμένει από κάθε εργαζόμενο στη Google να κάνει το παν, ώστε να δημιουργήσει μια εργασιακή κουλτούρα, που θα είναι ελεύθερη από παρενόχληση, εκφοβισμό, προκατάληψη και παράνομες διακρίσεις».
Πολλοί εργαζόμενοι της Google εξέφρασαν την ικανοποίησή τους μετά την απόλυση του συναδέλφου τους, σύμφωνα με την υπεύθυνη αντιπρόεδρο της εταιρείας για θέματα ισότητας των δύο φύλων Ντανιέλ Μπράουν.
Το θέμα της αναλογικά μικρότερης παρουσίας των γυναικών, σε σχέση με τους άνδρες, στον τεχνολογικό τομέα των ΗΠΑ αποτελεί «καυτό» θέμα συζήτησης και διαμάχης στη Σίλικον Βάλεϊ και πέρα από αυτήν.