ΕΑΕΕ: Οι προκλήσεις στην ασφαλιστική αγορά

Δημήτρης Μαζαράκης: Η ασφαλιστική αγορά μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στη δημιουργία πρόσθετης αξίας για τους πολίτες, την κοινωνία, και εν τέλει τη χώρα

ΕΑΕΕ: Οι προκλήσεις στην ασφαλιστική αγορά

«Η ασφαλιστική αγορά μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στη δημιουργία πρόσθετης αξίας για τους πολίτες, την κοινωνία, και εν τέλει τη χώρα» επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) Δημήτρης Μαζαράκης στη συνάντηση ασφαλιστών και αντασφαλιστών, που διοργάνωσε η ένωση στην Ύδρα, 20 -22 Σεπτεμβρίου 2017.

Ο κ. Μαζαράκης, άνοιξε το συνέδριο, αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ασφαλιστική αγορά, όπως είναι το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, το νέο εποπτικό πλαίσιο, οι τεχνολογικές εξελίξεις καθώς και οι αυξημένες απαιτήσεις από μετόχους και πελάτες και επεσήμανε την άμεση προσαρμογή της ασφαλιστικής αγοράς στα νέα δεδομένα, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι η ιδιωτική ασφάλιση αντέχει στις πιέσεις και αποτελεί έναν από τους πιο υγιείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Η συνεισφορά του ασφαλιστικού κλάδου στην ελληνική οικονομία

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε τη συνεισφορά του ασφαλιστικού κλάδου στην εθνική οικονομία για το 2016, ο οποίος έχει επιστρέψει περισσότερα από 2,5 δισ. σε αποζημιώσεις ετησίως, έχει 13 δισ. ευρώ υπό διαχείριση κεφάλαια σε επενδύσεις και κατέβαλε 500 εκατ. ευρώ φόρους στο ελληνικό κράτος, ενώ παράλληλα διατηρεί 25.000 περίπου άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Δημήτρης Μαζαράκης: Η ασφαλιστική αγορά μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στη δημιουργία πρόσθετης αξίας για τους πολίτες, την κοινωνία, και εν τέλει τη χώρα

Ο κ. Μαζαράκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Η ασφαλιστική αγορά μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στη δημιουργία πρόσθετης αξίας για τους πολίτες, την κοινωνία, και εν τέλει τη χώρα. Τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης της, ώστε να προσεγγίσει τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, είναι μεγάλα, και πέρα από τους τομείς της υγείας, της σύνταξης, των φυσικών καταστροφών αλλά και σε καινούριους τομείς, όπως αυτόν που αποτελεί ένα από τα μεγάλα θέματα του φετινού μας συνεδρίου, δηλαδή της κάλυψης του cyberrisk».

Συνεχίζοντας ο κ. Μαζαράκης σημείωσε: «Η τεχνολογία δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες αλλά και νέους κινδύνους. Εμείς οι ασφαλιστές έχουμε την ευθύνη να ενημερώνουμε, να εκπαιδεύουμε και κυρίως να προετοιμάζουμε τις επιχειρήσεις ώστε να ορίσουν τις στρατηγικές πρόληψης, αλλά ταυτόχρονα να παίξουμε βασικό ρόλο στην κάλυψη πιθανών ζημιών που μπορεί να προκύψουν».

Επίσης πρόσθεσε: «Πρέπει να μάθουμε όλοι μας, να μιλάμε στον κόσμο απλά, να λέμε ξεκάθαρες κουβέντες και να αναζητούμε τις πιο δίκαιες λύσεις».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ αναφέρθηκε επιγραμματικά στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ασφαλιστική αγορά και οι οποίες στοχεύουν στην ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας της, στην αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους, στην καλλιέργεια της ασφαλιστικής συνείδησης, αλλά και στην απλούστευση του τρόπου επικοινωνίας των επαγγελματιών της αγοράς με την κοινωνία.

Cyberrisk

Η μία ενότητα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη σε ένα νέο σχετικά ασφαλιστικό κίνδυνο, το cyberrisk. Σε γενικές γραμμές, οι εισηγητές αυτής της ενότητας τόνισαν ότι, καθώς ο αριθμός των περιπτώσεων κυβερνοεπιθέσεων αυξάνεται συνεχώς, οι επιχειρήσεις ανατρέχουν όλο και περισσότερο στην αναζήτηση ασφαλιστικής κάλυψης. Επίσης, αναφέρθηκαν στους υπάρχοντες τύπους ασφαλιστικών προγραμμάτων που καλύπτουν το cyberrisk, στις περιπτώσεις που καλύπτονται, αλλά και σε συγκεκριμένα παραδείγματα. Τέλος, τόνισαν το γεγονός ότι από ασφαλιστική άποψη, το cyberrisk κρύβει σημαντικές προκλήσεις για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με την ασφάλιση του κινδύνου, τη νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων και άλλα θέματα.

Η δεύτερη ενότητα αφορούσε την αντασφάλιση ως εργαλείο για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των κεφαλαίων που απαιτεί το νέο ευρωπαϊκό, εποπτικό πλαίσιο Solvency II. Στην ενότητα αυτή αναφέρθηκαν συγκεκριμένες στρατηγικές που επιτρέπουν στις ασφαλιστικές εταιρίες να κάνουν τη βέλτιστη διαχείριση των απαιτούμενων κεφαλαίων, εστιάζοντας στα οφέλη που μπορεί να φέρει η αντασφάλιση, τόσο από ποσοτική όσο και από ποιοτική άποψη.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ