BBC: Είναι πιθανές οι πρόωρες εκλογές

Ο Μπόρις Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δείχνει ως ένας ηγέτης που είναι έτοιμος να προκηρύξει εκλογές και δεν αποκλείεται αυτές να προκηρυχθούν εντός ημερών, σύμφωνα με την επικεφαλής του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ του BBC Λόρα Κούενσμπεργκ.

“Ένας πρωθυπουργός που είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την πολύ μικρή πλειοψηφία του ακούγεται ως ένας πρωθυπουργός που είναι έτοιμος να προκηρύξει εκλογές, αν παραστεί η ανάγκη”, σημείωσε η ίδια.

“Δεν είναι καθόλου βέβαιο, αλλά δεν είναι απίθανο, εντός ημερών, να μας ζητηθεί όλων να πάμε ξανά στις κάλπες”, πρόσθεσε.

Αντιδρά το Εργατικό Κόμμα

Το Εργατικό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αποτρέψει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία όταν επαναληφθούν οι εργασίες της Βουλής των Κοινοτήτων αύριο Τρίτη, θα επαναλάβει ο αρχηγός του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, αργότερα σήμερα.

Κοινοβουλευτικοί που εναντιώνονται στο λεγόμενο no-deal Brexit, οι πιθανότητες του οποίου αυξάνονται ενόψει της 31ης Οκτωβρίου, καταρτίζουν σχέδια να νομοθετήσουν για να αναγκάσουν τον πρωθυπουργό και ηγέτη των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον να αποκλείσει αυτό το σενάριο.

Σύμφωνα με τον σκιώδη υπουργό Μπρέξιτ των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα παρουσιαστεί αύριο, έχει έναν «πολύ απλό» σκοπό: να εμποδιστεί ο Τζόνσον να προχωρήσει στην αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, εάν απαιτείται αναγκάζοντάς τον να ζητήσει εκ νέου αναβολή της προθεσμίας.

Πάνω από δέκα βουλευτές των Τόρις ενδέχεται να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία των Εργατικών, τόνισε ο πρώην υπουργός Ρόρι Στούαρτ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News χθες.

Ο Τζόνσον θα συναντηθεί με κάποιους από τους αντάρτες σήμερα για να συζητήσουν τις προσπάθειές του με σκοπό να κλειστεί νέα Συμφωνία Αποχώρησης με τις Βρυξέλλες, είπε ο Ντέιβιντ Γκοκ, επίσης πρώην υπουργός. Ο Γκοκ τόνισε, και αυτός σε δηλώσεις του στο Σκάι Νιους, ότι είναι έτοιμος να παραβεί την κομματική πειθαρχία για να εξασφαλίσει ότι θα αποτραπεί η αποχώρηση άνευ συμφωνίας.

Το κυβερνών κόμμα προειδοποίησε τους αντάρτες ότι πρακτικά θα θέσουν εαυτούς εκτός κόμματος εάν ταχθούν υπέρ νομοσχεδίου για την αποτροπή του no-deal, ανέφερε το Σκάι Νιους επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στους Τόρις. Αυτό σημαίνει πως θα αποπεμφθούν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Συντηρητικών, θα γίνουν ανεξάρτητοι βουλευτές και δεν θα μπορούν να είναι υποψήφιοι του κόμματος σε περίπτωση εκλογών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκε με τα στελέχη των Τόρις που είναι αρμόδια για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας στο κοινοβούλιο — τους λεγόμενους whips — στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς.

 

 

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ