Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Διαδοχικά πυρά κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για μέτρα και αντίμετρα

Κλείνουν και τα τελευταία προαπαιτούμενα ενόψει Eurogroup

Η επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς, μετά την πολύμηνη διαπραγμάτευση, αποτέλεσε το επίκεντρο σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση σήμερα στη Βουλή. Αφορμή για την πολιτική διαμάχη στάθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας, για την κύρωση της διεθνούς σύμβασης για έλεγχο και διαχείριση Έρματος και Ιζημάτων που προέρχονται από τα πλοία.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Προσπάθεια για να βγει η χώρα από την επιτροπεία η συμφωνία

Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, χαρακτήρισε το κλείσιμο της αξιολόγησης, ως μια νέα προσπάθεια για να βγει η χώρα από την επιτροπεία και τις απαιτήσεις των δανειστών, ενώ επιτέθηκε κυρίως στη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι τελεί υπό πανικό και σύγχυση και καταλογίζοντάς της «μνήμη χρυσόψαρου».

Νίκος Δένδιας: Προσπάθεια δημιουργίας ομίχλης από την κυβέρνηση για τα ληστρικά μέτρα

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Δένδιας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια δημιουργίας ομίχλης ώστε να δικαιολογήσει τα ληστρικά μέτρα που συμφώνησε, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες και στους θεσμούς, που τα συνομολόγησαν, όπως είπε.

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, που υποστήριξαν ότι το νέα μέτρα ισοπεδώνουν τα εργασιακά δικαιώματα και τα λαϊκά στρώματα.

«Λαγός τη φτέρη έσειε, κακό του κεφαλιού του», ήταν η απάντηση του κ. Κουρουμπλή στη ΝΔ, κατηγορώντας την ταυτόχρονα ότι τελεί υπό πανικό και σύγχυση γιατί έκλεισε η αξιολόγηση, και καταρρίπτεται έτσι το επιχείρημά της.

Κουρουμπλής: Λογική χρυσόψαρου η αξιωματική αντιπολίτευση

«Είναι εντυπωσιακό ότι η αξιωματική αντιπολίτευση για άλλη μια φορά διακατέχεται από τη λογική του χρυσόψαρου. Ξέχασαν τα “Ζάππεια”, τις δεσμεύσεις τους στον ελληνικό λαό και τι κάνανε μετά», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής και πρόσθεσε:

«Μας έλεγαν “κλείστε γρήγορα την αξιολόγηση με όποιο κόστος” μπροστά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τις απαιτήσεις των δανειστών ιδιαίτερα στα δύο ζητήματα των συντάξεων και του αφορολόγητου. Πρώτα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ έριξε την ευθύνη στην κυβέρνηση και μετά στους δανειστές. Θέλει η κυβέρνηση να κόψει συντάξεις και να κατεβάσει το αφορολόγητο όταν θεσμικός παράγοντας του δημόσιου βίου είπε ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι αυτές που είναι; Ποιος από την αξιωματική αντιπολίτευση του άσκησε κριτική;».

«Εκλογές στο τέλος της τετραετίας»

«Ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά, και όταν γίνουν οι εκλογές τέλος της τετραετίας , όλοι θα κριθούμε. Λίγη υπομονή. Εκείνο που θα κάνει η κυβέρνηση είναι να αρχίσει μια νέα προσπάθεια γιατί στόχος της είναι να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία και να μειώσουμε τις εξαρτήσεις και απαιτήσεις των δανειστών μας. Η κυβέρνηση ξεκινά μια νέα προσπάθεια, ασχολείται με την Ελλάδα, εσείς ασχολείστε με τον ΣΥΡΙΖΑ – θα μας κρίνεί όλους ο ελληνικός λαός», κατέληξε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Δένδιας: «Τα ευνοϊκά αντίμετρα είναι στη σφαίρα του φανταστικού»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, είχε υποστηρίξει από την πλευρά του, ότι η συμφωνία που έκλεισε η κυβέρνηση «διακατέχεται από ομίχλη» και ότι τα ευνοϊκά αντίμετρα είναι στη σφαίρα του φανταστικού.

«Υπάρχει προσπάθεια από την κυβέρνηση να μην είναι καθαρό στην ελληνική κοινωνία τι συμφωνήθηκε. Υπάρχει προσπάθεια δημιουργίας ομίχλης για τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ με μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου. Να υπενθυμίσω ότι ο κ. Τσακαλώτος είχε πει ότι θα παραιτηθεί. Αναμένω να τηρηθεί. Δεν είμαστε όμιλος συζητήσεων. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για όσα λέει και δεσμεύεται», είπε ο κ. Δένδιας ενώ κατέληξε λέγοντας:

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ομίχλη μιλώντας για δήθεν ευνοϊκά μέτρα. Όλα αυτά τα αντίμετρα ανήκουν στη σφαίρα του φανταστικού. Το 3,5% πλεόνασμα ή 3,7% που απαιτεί το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς να καταληστεύσει τους πολίτες. Αποδίδουμε μεγάλη ευθύνη στην κυβέρνηση που συμφωνεί σε αυτά τα μέτρα αλλά και ευθύνη στην τρόικα γιατί συμφωνούν, συνομολογούν στα ληστρικά για την ελληνική οικονομία μέτρα που δεν οδηγούν σε ανάπτυξη», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Λοβέρδος: Νέμεσις για τον ΣΥΡΙΖΑ το κλείσιμο της αξιολόγησης-Θα πρέπει να παραιτηθεί ο Τσακαλώτος

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε το κλείσιμο της αξιολόγησης ως Νέμεσι για τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Στην πολιτική ζωή όλα πληρώνονται. Και τα έφερε έτσι ώστε ανήμερα της Πρωτομαγιάς η κυβέρνηση να επιτίθεται στα δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι Νέμεσις για τον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος σημειώνοντας ότι τις επιλογές της κυβέρνησης θα τις στηρίξουν οι 152 βουλευτές της συγκυβέρνησης και τονίζοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να παραιτηθεί, αφού ο ίδιος το είχε δηλώσει δεσμευόμενος να μην πέσει το αφορολόγητο.

Γιάννης Λαγός: Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός, επιτέθηκε τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος, όπως είπε, θα έσκιζε τα μνημόνια, όσο και στη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι ενώ αντιδρά στα μέτρα δεν δεσμεύεται ότι δεν θα τα εφαρμόσει.

Γιώργος Αμυράς: «ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έφεραν δύο μνημόνια σε δύο χρόνια. Είναι παγκόσμιο ρεκόρ αυτό»

«ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έφεραν δύο μνημόνια σε δύο χρόνια. Είναι παγκόσμιο ρεκόρ αυτό. Το Ποτάμι δεν θα ψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο και σας ζητούμε με το μαγικό ραβδάκι, όπως τα φέρατε αυτά τα μέτρα, να τα εξαφανίσετε», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

Μανώλης Συντυχάκης: «Ψεύτικη η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, έκανε λόγο για «κάλπικη, ψεύτικη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ σε σχέση με τα μέτρα που έρχονται προς ψήφιση», τονίζοντας ότι η διαφωνία τους, δεν αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας που επιβάλλει ένα νέο μνημόνιο σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και των εργαζομένων, αλλά τους όρους.

«Είναι πρόκληση να λέγεται ότι τα νέα μέτρα για μετά το 2018 αποτελούν το εξιτήριο από τα μνημόνια. Εμείς λέμε ότι είναι πιστοποιητικό θανάτου για τα λαϊκά στρώματα και τα εργασιακά δικαιώματα. Η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα ανοχής και αναμονής προκειμένου να κερδίσει χρόνο ενώ η ΝΔ χωρίς να δεσμεύεται ότι δεν θα τα εφαρμόσει, όσα λέει είναι χρυσόσκονη στην αντιλαϊκή αυτή πολιτική», υπογράμμισε ο. κ. Συντυχάκης.

Γιάννης Σαρίδης: «Ο ελληνικός λαός ξέρει ποιοι είναι υπεύθυνοι και πώς έχουμε οδηγηθεί εδώ όπου οδηγηθήκαμε»

«Ο ελληνικός λαός ξέρει ποιοι είναι υπεύθυνοι και πώς έχουμε οδηγηθεί εδώ όπου οδηγηθήκαμε», ήταν το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννη Σαρίδη.

Νεκτάριος Σαντορινιός: «Την ομίχλη την φέρνει η αντιπολίτευση και όχι εμείς»

«Την ομίχλη την φέρνει η αντιπολίτευση και όχι εμείς γιατί δεν θέλει να δεχθεί ότι στα 3,6 δισ. ευρώ αρνητικά μέτρα, υπάρχουν και 3,6 δισ. ευρώ θετικά μέτρα που θα υλοποιηθούν αν πιάσουμε 3,5% πλεόνασμα», αντέτεινε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ταυτόχρονα, καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι αυτή είναι που προσπαθεί να «ρίξει σκοτάδι», επειδή όπως είπε, «υπάρχει πιθανότητα να υλοποιηθούν τα ευνοϊκά μέτρα, γιατί η σημερινή κυβέρνηση έβαλε κόφτη στο μαύρο χρήμα και στη διαφθορά – αυτό που δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

«Η σημερινή κυβέρνηση έχει τον άχαρο ρόλο να διαχειρίζεται μια καταστροφή που προκάλεσαν τα δύο κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σχολίασε τέλος ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης.

Διαβάστε επίσης: Λοβέρδος: «Ο Τσακαλώτος θα παραιτηθεί γιατί φοράει παντελόνια»

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ