«Δικαίωση» δικηγόρων για τα POS απ’ την Αρχή Προστασίας Δεδομένων

«Δικαίωση» δικηγόρων για τα POS απ' την Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Ύστερα από σχετική αίτηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα γνωμοδότησε ως προς τη νομιμότητα, σε σχέση με τον Ν.2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, της ΚΥΑ 45231/20.4.2017, με την οποία επιβάλλεται στα δικηγορικά γραφεία η υποχρέωση να αποδέχονται πληρωμή με κάρτα POS. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, οι δικηγόροι εξαιρούνται της υποχρέωσης χρήσης POS,  επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει θέμα παραβίασης του νόμου προσωπικών δεδομένων από την πληρωμή τους με κάρτα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Αρχής, η υπουργική απόφαση για τη χρήση POS «δεν έχει εφαρμογή στους δικηγόρους, οι λήπτες των υπηρεσιών των οποίων δεν είναι “καταναλωτές” που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου 4446/2016».

Ωστόσο, η Αρχή στην ίδια γνωμοδότηση επισημαίνει ότι η υποχρέωση τοποθέτησης POS στα δικηγορικά γραφεία δεν αντίκειται με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων.

Η πλήρης ανακοίνωση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα:

Ενόψει του γεγονότος ότι η προθεσμία που έχει οριστεί για τη συμμόρφωση προς την ΚΥΑ λήγει στις 27.7.2017, και προκειμένου να ενημερωθούν εγκαίρως οι ενδιαφερόμενοι, η Αρχή θεωρεί σκόπιμο να ανακοινώσει, και πριν ακόμη δημοσιοποιηθεί το ευρισκόμενο ήδη υπό σύνταξη αιτιολογικό της γνωμοδότησης, τη γνώμη στην οποία κατέληξε ως προς τα θέματα αρμοδιότητάς της.

Η Αρχή έκρινε ομόφωνα ότι η ανωτέρω ΚΥΑ, κατά το μέρος που περιλαμβάνει και τους δικηγόρους στο πεδίο εφαρμογής της, βρίσκεται εκτός των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 65 του Ν.4446/2016, διότι το άρθρο αυτό, ακόμη και μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 74 του Ν.4472/2017, δεν έχει εφαρμογή στους δικηγόρους, οι λήπτες των υπηρεσιών των οποίων δεν είναι «καταναλωτές» που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ν.4446/2016.

Πάντως, η Αρχή έκρινε κατά πλειοψηφία, ότι, πλην του ανωτέρω θέματος της υπέρβασης των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης, η υποχρέωση τοποθέτησης POS στα δικηγορικά γραφεία δεν έρχεται σε αντίθεση με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων κατά τον Ν.2472/1997.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ