Νέα μέτρα 3 δισ. ευρώ από το 2018 ζητά το ΔΝΤ

Στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ οι Τσακαλώτος Παπαδημητρίου και Χουλιαράκης

Νέα μέτρα 3 δισ. ευρώ από το 2018 ζητά το ΔΝΤ

Στην Ουάσινγκτον για επαφές στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, θα βρίσκονται από σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας κ. Δ. Παπαδημητρίου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκης. Στο επίκεντρο των επαφών τους τοποθετούνται οι προκαταρκτικές συζητήσεις σχετικά με το χρέος. Να σημειώσουμε ότι η Εαρινή Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο, 21 και 22 Απριλίου.

Συνάντηση στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό ενόψει της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον

Με αφορμή την επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη.

Νέα μέτρα 3 δισ. ευρώ από το 2018 ζητά το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ αμφισβήτησε το στόχο για πλεόνασμα 3,5% το 2018 και με έκθεσή του κατέβασε τον στόχο στο 2%. Η εκτίμηση αυτή ισοδυναμεί με νέα μέτρα 3 δισ. ευρώ από το 2018, ωστόσο η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα.

Πάντως απαισιόδοξο παραμένει το ΔΝΤ και για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 και το 2020, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 1,5%. Αν η πρόβλεψη του ΔΝΤ βγει αληθινή τότε όλα τα μέτρα για αφορολόγητο και συντάξεις θα εφαρμοστούν από το 2019 και ταυτόχρονα δεν θα υπάρχει χώρος για την εφαρμογή των αντίμετρων.

Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε την εκτίμηση του για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού το 2016 από το 0,1% του ΑΕΠ στο 3,3%.

Ηπιότερη ανάπτυξη προβλέπει και η Κομισιόν

«Ηπιότερη ανάπτυξη» για την ελληνική οικονομία το 2017, βλέπει τώρα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προειδοποιώντας για επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων του Φεβρουαρίου, περίπου τρεις εβδομάδες πριν δημοσιοποιήσει τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της για τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Μιλά για μικρότερη ανάπτυξη «δεδομένης της αβεβαιότητας που υπήρχε μέχρι πρόσφατα, γύρω από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».
Τα πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν είναι εφικτά

Τα πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν είναι εφικτά, ούτε υλοποιήσιμα και αυτό είναι γνωστό, ανέφερε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον.

Λαγκάρντ: Δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι μας γι’ αυτό δεν έχουμε πρόγραμμα για την Ελλάδα

Η Κρ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ακόμη πως «δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι μας και γι’ αυτό δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα». Παραδέχεται όμως πως υπάρχει πρόοδος σε μεταρρυθμίσεις αλλά ανέφερε πως το χρέος είναι μη βιώσιμο. «Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πρέπει να διεξαχθεί βάσει λογικών προβλέψεων» τόνισε.

Οι μεταρρυθμίσεις στη Ελλάδα, ανέφερε, πρέπει «να οδηγούν σε βιώσιμη ανάπτυξη και να μην έχουν προσωρινά αποτελέσματα όπως έχει γίνει κάποιες φορές στο παρελθόν».

Επισήμανε ακόμη πως οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι απολύτως απαραίτητη και πως το σημερινό σύστημα οδηγεί σε αθροιστικά συσσωρευμένο έλλειμμα.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ