Δύο οι υποψήφιοι αγοραστές της ΕΛΒΟ

Στην τιμή ενός άρματος Leopard η τιμή εκκίνησης για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων

Δύο οι υποψήφιοι αγοραστές της ΕΛΒΟ

Σε δύο βασικούς υποψηφίους περιορίζονται οι κύριοι μνηστήρες για την εξαγορά της υπό πώληση Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), που από το 2014 βρίσκεται υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, στο πλαίσιο του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, για την πώληση των παγίων της βιομηχανίας, εξέπνευσε την περασμένη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ειδικός εκκαθαριστής, η εταιρεία ΕΥ (Ernst&Young), έγινε αποδέκτης δύο προτάσεων για την ΕΛΒΟ, από τη γερμανική Krauss-Maffei-Wegmann (KMW) και την νοτιοαφρικανική Paramount Group.

Krauss-Maffei-Wegmann

Στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ εδώ και αρκετά χρόνια έχουν δημιουργηθεί, στο πλαίσιο των έργων συμπαραγωγής με τη KMW, υποδομές που αξιοποιούνται για την κατασκευή των συγκεκριμένων αρμάτων μάχης. Μεταξύ αυτών, στεγασμένοι χώροι παραγωγής, κτίρια δοκιμών ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας, πίστα δοκιμών οδικής συμπεριφοράς και ελέγχου κ.α. Επίσης, σημειώνεται πως ο σήμερα ο Ελληνικός Στρατός έχει στην κατοχή του 170 Leopard 2A6 HEL(ελληνική έκδοση του Leopard 2A6).

Η KMW με πάνω από 170 χρόνια ιστορίας, συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών στον κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας. Με έδρα το Μόναχο, διαθέτει μονάδες παραγωγής στη Γερμανία, Βραζιλία, Ελλάδα, Μεξικό, Ολλανδία, Σιγκαπούρη, Μ. Βρετανία, ΗΠΑ και Τουρκία. Απασχολεί πάνω από 4.000 εργαζομένους και έχει συνάψει συμβόλαια με τις ένοπλες δυνάμεις 50 και πλέον χωρών σε όλο τον κόσμο.

Paramount Group

Η Paramount Group ιδρύθηκε το 1994 με στόχο αρχικά την αφρικανική αγορά. Σήμερα θεωρείται ένας ανερχόμενος παίκτης της αμυντικής βιομηχανίας, με δραστηριότητες και στην αεροναυπηγική, με 3.000 εργαζομένους, παραγωγή σε Αφρική, Ασία και Μ. Ανατολή και συμβόλαια σε 28 χώρες.

Ο διαγωνισμός

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν δύο φακέλους: ο πρώτος με τα πιστοποιητικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και άλλων εγγράφων και ο δεύτερος με την οικονομική προφορά. Ο εκκαθαριστής θα αποσφραγίσει τους φακέλους των προσφορών την 5η εργάσιμη από την καταληκτική ημερομηνία.

Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός αφορά στην πώληση των παγίων της βιομηχανίας, του εργοστασίου της ΕΛΒΟ στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, του εξοπλισμού καθώς και όλων των δικαιωμάτων πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, δηλαδή το σήμα “ΕΛΒΟ”, πατέντες, σχέδια, άδειες κλπ. Οι εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ βρίσκονται στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, καταλαμβάνουν έκταση 270.000 τ.μ. με καλυμμένη επιφάνεια 60.000 τ.μ.

Όπως αναφέρεται στην διακήρυξη του διαγωνισμού, ως κατώτατη τιμή οικονομικής προσφοράς έχει οριστεί το ποσόν των 10 εκατ.ευρώ

Πάνω σε αυτό το ποσό όσοι εναντιώνονται στην πώληση στήριξαν, μεταξύ άλλων τα επιχειρήματά τους περί πολύ χαμηλού τιμήματος και “ξεπουλήματος”. Μερίδα των εργαζομένων έχει εναντιωθεί στην πώληση της ΕΛΒΟ , επικαλούμενη και “υποσχέσεις” στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και νυν υπουργών της κυβέρνησης ότι θα παρέμενε στο Δημόσιο. Ένα από τα επιχειρήματα όσων αντιπαλεύονται της πώλησης είναι ότι «η τιμή εκκίνησης είναι όσο κάνει ένα Leopard».

Καταχρεωμένη η ΕΛΒΟ

Ωστόσο, η Ελληνική Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) “κουβαλάει” τεράστιες συσσωρευμένες ζημιές που με βάση τα τελευταία οικονομικά στοιχεία (Φεβρουάριος 2015), ξεπερνούν τα 170 εκατ. ευρώ, ενώ εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια. Και αυτό παρότι έχει χρηματοδοτηθεί, μέσω διαδοχικών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου από κρατικό χρήμα, δεδομένου ότι το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει ποσοστό 85,5% της ΕΛΒΟ.

Την περίοδο 2011-2013 έλαβε 81 εκατ. ευρώ μέσω ΑΜΚ, ενώ το 2014 έλαβε επιχορήγηση 14,5 εκατ. ευρώ για τη διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης. Παράλληλα, εμφανίζεται να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες, προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία κ.α. Κοινώς, μια επιχείρηση που δεν στηρίζεται στις δυνατότητές της και καθώς βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, προστατεύεται από την έκδοση διαταγών πληρωμής από πιστωτές της.

Η ΕΛΒΟ που απασχολεί σήμερα περί τους 330 εργαζόμενους, για να λειτουργεί κάθε χρόνο (ετήσιο λειτουργικό κόστος) χρειάζεται σήμερα περί τα 11 εκατ.ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του εκκαθαριστή.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ