ΕΛΓΑ: Καμιά αποζημίωση εκτός κανονισμού

ΕΛΓΑ: Καμιά αποζημίωση εκτός κανονισμού

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους ότι ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει ζημιές από συγκεκριμένους κινδύνους, όπως περιγράφονται στον υφιστάμενο κανονισμό. Γι’ αυτές καθορίζεται το ασφάλιστρο, γι’ αυτές αποζημιώνεται ο παραγωγός. Δεν υπάρχει περίπτωση ν’ αποζημιωθεί κανένας κατ’ εξαίρεση, να πάμε κατά παρέκκλιση του κανονισμού. Έχουμε αποφασίσει να μην ακολουθήσουμε πρακτικές της προηγούμενης δεκαετίας, που χρέωσαν τον οργανισμό με 4 δισ. ευρώ». Αυτό διευκρίνισε, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Θεοφάνης Κουρεμπές, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της περιοδείας που πραγματοποιεί στη Θράκη, με πρώτο σταθμό τον νομό Έβρου.

Καταβολή του 80% των αποζημιώσεων

Σύμφωνα με τον κ. Κουρεμπέ, το τρέχον έτος δεν σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές, ενώ έχει ήδη καταβληθεί το 80% των αποζημιώσεων σε καλλιεργητές και κτηνοτρόφους, τόσο στον Έβρο, όσο και πανελλαδικά. Όπως εκτιμά, το εναπομείναν 20% (που μεταφράζεται στο ποσό των 20 εκατ. ευρώ για όλη τη χώρα) θα πληρωθεί εντός του Ιουλίου.

Εντός Οκτωβρίου ο εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ

Ερωτηθείς για την ανασύνταξη του κανονισμού, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ απάντησε πως «ο σχεδιασμός είναι να ξεκινήσει εντός του Οκτώβρη», χρόνος κατά τον οποίο πιστεύει πως θα έχει ολοκληρωθεί ο δρομολογημένος εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης υποδομής. «Από την 1η Σεπτεμβρίου οι δηλώσεις ζημίας θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, μέσω των ανταποκριτών. Τελειώνουμε και με το οργανόγραμμα, ώστε να δώσουμε και μία παραγωγική εικόνα στον οργανισμό, λειτουργική, με δυνατότητα σχεδιασμού και της επόμενης ημέρας και μετά πιάνουμε το θέμα του κανονισμού», η τελική μορφή του οποίου θα προκύψει μετά και από διαβούλευση με τους παραγωγούς καθώς «είναι δικός τους οργανισμός, που λειτουργεί με τις δικές τους εισφορές και περιμένουν να είναι και ανταποδοτικός», σημειώνει.

Ο κ. Κουρεμπές τονίζει πως ο κορμός είναι και παραμένει η υποχρεωτική ασφάλιση που καλύπτει τώρα ο ΕΛΓΑ, δεν αποκλείει όμως τη διερεύνηση της δυνατότητας, μετά την υποβολή σχετικών αιτημάτων από καλλιεργητές και κτηνοτρόφους, προαιρετικής επιλογής νέων πακέτων ασφάλισης. «Θα δούμε πώς μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα προαιρετικά, αν το επιθυμούν να ασφαλίσουν, για παράδειγμα, οι κτηνοτρόφοι ζώα που διανύουν τις πρώτες ημέρες ζωής, με ένα διαφορετικό πακέτο ασφάλισης, με άλλο ασφάλιστρο. Να δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να επιλέξει, αλλά πάντα κρατώντας ένα βασικό κορμό, ο οποίος θα είναι και ο στυλοβάτης σε περίπτωση ζημίας της αγροτικής παραγωγής», επισημαίνει.

Θεοφάνης Κουρεμπές: Να διατηρήσουμε πάση θυσία τον αλληλέγγυο χαρακτήρα και τη δημόσια εποπτεία του ΕΛΓΑ

«Αυτό που θα πρέπει να δούμε στον καινούριο κανονισμό, και θα το δούμε, είναι τι καινούριο μπορούμε να εντάξουμε, να μελετήσουμε πώς αυτό επιβαρύνει το ασφάλιστρο, γιατί για εμάς σημαντικό είναι να είναι βιώσιμος ο οργανισμός. Να μπορεί ν’ αποζημιώνει τις ζημιές για τις οποίες ασφαλίζει, να μπορεί γι’ αυτές να είναι στο πλευρό του παραγωγού και να διατηρήσουμε πάση θυσία τον αλληλέγγυο χαρακτήρα και τη δημόσια εποπτεία, γιατί είναι τέτοια η δομή της ελληνικής γεωργίας που ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΛΓΑ δίνει και μία αίσθηση ότι τηρούνται κάποιες διαδικασίες, γιατί ο οργανισμός δεν είναι κερδοσκοπικός», προσθέτει.

Τέλος, αναφορικά με την επάρκεια του προσωπικού του οργανισμού ο κ. Κουρεμπές υπογραμμίζει: «Αυτό πάντα εξαρτάται από την έκταση των ζημιών. Αν έχουμε πολλές ζημιές, όσους και να χεις δεν επαρκούν, αν δεν έχουμε, φτάνουν και περισσεύουν. Φέτος όμως, με αφορμή και τις ζημιές του Ιανουαρίου, πήραμε, λόγω εκτάκτων αναγκών, 200 συμβασιούχους, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν το φθινόπωρο και οι οποίοι, πέρα από το μόνιμο προσωπικό, κάνουν εκτιμήσεις. Το φθινόπωρο έχουμε και τη λίστα μέσω ΑΣΕΠ για άλλους 150 συμβασιούχους, άρα δεν θα έχουμε θέματα προσωπικού. Επίσης, προσπαθούμε φέτος, που οι ζημιές δεν είναι σε όλη τη χώρα, να μετακινούμε και προσωπικό εσωτερικά, έτσι ώστε να μην έχουμε κενά».

Η περιοδεία του προέδρου του ΕΛΓΑ συνεχίζεται σήμερα στον νομό Ροδόπης και αύριο στον νομό Ξάνθης.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ