Επίδομα ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες κι αυτοαπασχολούμενους

Κοινωνικό μέρισμα

Πρόβλεψη για επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ και για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους θα περιλαμβάνει το νοσμοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις της υπουργού, Έφης Αχτσιόγλου.

Ειδικότερα, στόχος του νοσμοσχεδίου αποτελεί η θωράκιση της εργατικής νομοθεσίας αλλά και η επίλυση προβλημάτων που διαπιστώθηκαν κατά την υλοποίηση των τελευταίων ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές και ασφαλιστικές διατάξεις, που όπως εξήγγειλε η υπουργός Εργασίας πρόκειται νακατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή στις αρχές Σεπτεμβρίου θα περιλαμβάνεται και πρόβλεψη για τη βελτίωση στους όρους και τις προϋποθέσεις για την καταβολή επιδόματος ανεργίας και σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Διατάξεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας

Εξάλλου, το νομοσχέδιο θα εμπεριέχει σειρά εργασιακών διατάξεων για την καταπολέμηση της απλήρωτης και αδήλωτης εργασίας, όπως την υποχρέωση εργοδοτών για εκ των προτέρων ηλεκτρονική δήλωση των υπερωριών στο σύστημα Εργάνη.

Μεταξύ των διατάξεων που προωθούνται, είναι αυτή που θα αποδεσμεύει την ασφάλιση από την ιδιότητα, στους κλάδους των μηχανικών και των νομικών. Έτσι,  οι συγκεκριμένοι επιστήμονες-αυτοαπασχολούμενοι  δε θα υποχρεώνοντα στην καταβολή εισφορών, όταν δε θα έχουν εισόδημα από την άσκηση του επαγγέλματός τους.

Επίσης,  στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου θα προβλεφθεί ο αποκλεισμός των επιχειρηματιών που παρανομούν, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από κοινοτικά κονδύλια και δημόσιους πόρους.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ