ΕΣΑ: Μικρές οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις από τις καταστροφές στην Ερμού

ΕΣΑ: Μικρές οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις από τις καταστροφές στην Ερμού

Από ασήμαντες έως μικρές, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, θα είναι οι αποζημιώσεις που θα λάβουν από την ασφαλιστική τους κάλυψη οι έμποροι για τις υλικές ζημιές στα μαγαζιά τους από τα πρόσφατα επεισόδια στην Ερμού.

Στην έρευνα γίνεται προσπάθεια να καταγραφεί το καθεστώς ασφάλισης των καταστημάτων της Ερμού, έναντι κακόβουλων ενεργειών και τρομοκρατικών πράξεων ενώ στην ερώτηση τι επίπτωση υπολογίζετε ότι θα επιφέρουν στον συνολικό τζίρο του μηνός Ιουλίου τα γεγονότα που συνέβησαν στις 17 Ιουλίου:

 • Το 44,2% των επιχειρηματιών υπολογίζει ότι τα γεγονότα θα επηρεάσουν αρνητικά τον τζίρο του Ιουλίου σε ποσοστό άνω του 10%.
 • Το 11,6% θα επηρεάσει αρνητικά τον τζίρο του Ιουλίου σε ποσοστό 5%-10%.
 • Το 14% θα επηρεάσει αρνητικά τον τζίρο του Ιουλίου σε ποσοστό 1%-5%.
 • Το 16,3% ότι τα γεγονότα δεν θα επηρεάσουν τον τζίρο του Ιουλίου.
 • Τέλος, το 14% των ερωτηθέντων δεν απάντησε ή είπε πως δεν γνωρίζει.

Στην ερώτηση αν το κατάστημα είναι καλυμμένο έναντι ζημιών από ιδιωτική ασφάλιση, φαίνεται ότι τα καταστήματα που είναι καλυμμένα έναντι ζημιών από ιδιωτική ασφάλιση αποτελούν το 72,1%, ενώ το 16,3% δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη. Τέλος, το 11,6% δεν ήξερε ή δεν ήθελε να απαντήσει.

Τι ποσοστό της ζημίας θα καλυφθεί από την ασφαλιστική εταιρεία

Σε περίπτωση θετικής απάντησης ενδιαφέρον είχαν και οι απαντήσεις για το τι ποσοστό της ζημίας θα καλυφθεί από την ασφαλιστική εταιρεία, όπου το 45,9% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζει ακόμη, το 29,7% δεν δικαιούται αποζημίωση και το 10,8% αντιστοιχεί σε ερωτηθέντες που δεν ήθελαν να απαντήσουν.

Τέλος, από την έρευνα προκύπτει ότι είναι πολύ μικρό το ποσοστό (13,8%) από τις πληγείσες επιχειρήσεις που θα αποζημιωθεί.

Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι διότι στην πλειονότητα των επιχειρηματιών το ποσό απαλλαγής που αναφέρεται στο ασφαλιστικό τους συμβόλαιο είναι πολύ υψηλό και δεν έχουν δυνατότητα αποζημίωσης ή το τελικό ποσό που θα τους καταβληθεί θα καλύπτει πολύ μικρό ποσοστό της ζημιάς.

Επίσης, πολλοί εξ αυτών είναι ασύμφορο να ανταποκριθούν στα τόσο υψηλά ασφάλιστρα για κάλυψη τέτοιων κινδύνων που οι ασφαλιστικές εταιρείες ζητούν, λόγω της θέσης του καταστήματός τους.

Τέλος, σύμφωνα με το σύλλογο, μόνο όσοι έχουν παλαιά συμβόλαια και δεν έχουν υποστεί στο παρελθόν ζημιές έχουν μεγάλη πιθανότητα να καλύψουν μεγάλο ποσοστό της ζημιάς.

Μηνυτήρια αναφορά

Στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου, για τις πρόσφατες καταστροφές καταστημάτων στην οδό Ερμού (μετά την πορεία διαμαρτυρίας σχετικά με την απόφαση για την Ηριάννα), προχώρησαν χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης. Η χθεσινή μηνυτήρια αναφορά, που κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από τον κ. Καμίνη την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος Αθηναίων άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο Δήμος και Εμπορικός Σύλλογος να καταθέσουν εξ ονόματος των 67 καταστηματαρχών αγωγή σε βάρος του υπουργείου Οικονομικών, διεκδικώντας από το κράτος τις σχετικές αποζημιώσεις.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ