Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές από το 2013 έως σήμερα

Τα στοιχεία του ΕΣΕΕΕ για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές από το 2013 έως σήμερα

ΕΣΕΕ: Στα περσινά επίπεδα η αγοραστική κίνηση την Κυριακή

Τα συμπεράσματά του Ελληνικού Επιχειρησιακού Στρατηγείου Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ) από την 1η Κυριακή στις 3 Νοεμβρίου 2013, για πρώτη φορά, εκτός της καθιερωμένης Κυριακής των Χριστουγέννων και έως σήμερα, παρουσιάζονται σε σχετική έρευνα.

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα προκύπτει πως βάσει και με την ποσοτική αποτίμηση του μέτρου σε επίπεδο τζίρου, στις περισσότερες περιπτώσεις όχι μόνο δεν βοηθά τον εμπορικό κόσμο, αλλά επιδεινώνει την υπάρχουσα βεβαρημένη κατάσταση σε περίοδο εκτεταμένης ύφεσης.

Ακόμη, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕΕ και όπως σχετικά σχολιάζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ), το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές:

 • Δε συνεισφέρει στη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά αντίθετα επιβαρύνει προσωπικά και επαγγελματικά τον έλληνα επιχειρηματία.
 • Η λειτουργία των καταστημάτων φαίνεται να έχει ουσιαστικό νόημα μόνο όταν είναι έκτακτη (Χριστούγεννα, Πάσχα), καθώς δεν ενισχύεται ο ανταγωνισμός αλλά εντείνεται η πίεση στους μικρομεσαίους εμπόρους.
 • Ακόμα και οι δυο Κυριακές μέσα στην περίοδο των Χριστουγέννων, που είναι ανοιχτά τα καταστήματα φαίνεται ότι δεν δίνουν θετικό πρόσημο στην αγορά.
 • Δεν επεκτείνει το ωράριο των καταστημάτων, καθώς είναι ήδη απελευθερωμένο από το 2005. Τα καταστήματα μπορούν να λειτουργούν από τις 5.00 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ από Δευτέρα έως Σάββατο. Παράλληλα, όπου κρίνεται απαραίτητο (νησιά και τουριστικές περιοχές), τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν την Κυριακή με απόφαση του Περιφερειάρχη, πρακτική που ήδη ακολουθείται.
 • Πρόκειται για μια νέα καταναλωτική συνήθεια που σε μια εποχή με χαμηλή αγοραστική κίνηση και ακόμη πιο χαμηλό διαθέσιμο εισόδημα δεν έχει θετική αντιπροσφορά.

Διαβάστε επίσης – Παπαδημητρίου: Περίπου 30 Κυριακές ανοιχτά τα καταστήματα σε τουριστικές περιοχές

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ