ΕΣΠΑ: Εντός Ιουλίου οι νέες δράσεις για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις

ΒΕΘ: Αναγκαία η ενδυνάμωση στις επιχειρηματικές σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας

«Αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση της βασικής πολιτικής δέσμευσης της κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια, ανάκτηση της δημοσιονομικής κυριαρχίας και επίτευξη δίκαιης και διατηρήσιμης ανάπτυξης», χαρακτηρίζει την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup ο Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, επίσης, γνωστοποιεί ότι εντός του Ιουλίου θα ανακοινωθεί μια δέσμη δράσεων του ΕΣΠΑ με στόχευση στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ενώ ενώ καταλογίζει στη ΝΔ ότι παρέδωσε το ΕΣΠΑ 2007-2013 σε «τραγική κατάσταση».

Σχετικά με την απόφαση του Eurogroup, ο αναπληρωτής υπουργός εξηγεί ότι «διασφαλίζει εκταμίευση ενός ποσού σημαντικά μεγαλύτερου των δανειακών υποχρεώσεων ώστε να αποπληρωθεί και μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, περιγράφει με σαφήνεια τον μηχανισμό σύνδεσης της αποπληρωμής του χρέους με την ανάπτυξη, καθορίζει μεσοπρόθεσμα πλεονάσματα πολύ πιο ήπια από αυτά που ισχύουν για τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στο Σύμφωνο Σταθερότητας, δίνει ισχυρή ώθηση στην αναπτυξιακή προσπάθεια της κυβέρνησης με την για πρώτη φορά ξεκάθαρη αναφορά στην ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και κυρίως δεσμεύει το Eurogroup για την παροχή όλης της αναγκαίας υποστήριξης ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στην ώρα του και η Ελλάδα να βγει στις αγορές».

Αλέξης Χαρίτσης: Η ανεργία μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2017 κατά 1,6 μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 20,3%

Όσον αφορά τη χρήση των κοινοτικών χρηματοδοτικών εργαλείων, ο κ. Χαρίτσης μίλησε για πολύ ελπίδοφόρα αποτελέσματα. «Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2017 κατά 1,6 μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 20,3%», εξήγησε τονίζοντας ότι αυτό είναι «αποτέλεσμα της μεγάλης και συντονισμένης προσπάθειας που καταβάλουμε για να παρέχουμε ουσιαστική ρευστότητα στην οικονομία».

«Η δημιουργία νέων σταθερών θέσεων εργασίας άλλωστε, αλλά και η βελτίωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων είναι βασικές προτεραιότητες σε όλες τις παρεμβάσεις μας. Μέσα στον Ιούλιο θα ανακοινωθεί μια δέσμη δράσεων του ΕΣΠΑ με στόχευση στις εξαγωγικές επιχειρήσεις», υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης, ενώ καταλογίζει στη ΝΔ ότι παρέδωσε το ΕΣΠΑ 2007-2013 σε «τραγική κατάσταση», καθώς είχε «χαμηλή απορρόφηση, προεκλογικές εντάξεις ανώριμων έργων, τεράστιες υπερδεσμεύσεις, και τα μεγάλα έργα, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, σταματημένα, με αποτέλεσμα η χώρα να κινδυνεύει να επιστρέψει στην Επιτροπή 3 δισ. ευρώ».

Αναφερόμενος, τέλος, στις επιδόσεις της παρούσας κυβέρνησης στον συγκεκριμένο τομέα, υπογραμμίζει ότι επιτεύχθηκε οκταπλάσια απορρόφηση σε σχέση με την προηγούμενη στο αντίστοιχο σημείο της προηγούμενης περιόδου, και συγκεκριμένα από 1,5% στο 11.4%.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ