Νεφελούδης: Με πόρους ΕΣΠΑ η στήριξη εγκλωβισμένων εργαζομένων

Τι ισχύει για τις αμοιβές κατά την υποχρεωτική αργία του Δεκαπενταύγουστου

Πρόγραμμα, με πόρους του ΕΣΠΑ, για την υποστήριξη «εγκλωβισμένων» εργαζομένων που εργάζονται σε συνθήκες επισφάλειας, προανήγγειλε, μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στο ΑΠΕ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης.

Όπως εξηγεί, πρόκειται για ένα ακραίο φαινόμενο, με χιλιάδες εργαζόμενους επιχειρήσεων που είχαν σταματήσει τη δραστηριότητά τους, χωρίς να κάνουν καταγγελίες συμβάσεων, με αποτέλεσμα αυτοί να μην έχουν δικαίωμα σε επίδομα ανεργίας, χωρίς καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και απλήρωτοι για δεκάδες μήνες.

Το υπουργείο έχει σχεδιάσει και θα μπει σε εφαρμογή σε λίγο καιρό το πρόγραμμα, με πόρους του ΕΣΠΑ, για την υποστήριξη «εγκλωβισμένων» εργαζομένων που εργάζονται σε συνθήκες επισφάλειας έτσι ώστε και να στηριχθούν οικονομικά και να ενισχυθούν τα προσόντα τους, για να διατηρήσουν με καλύτερο τρόπο τις θέσεις εργασίας τους, επισημαίνει.

Ανδρέας Νεφελούδης: Μάστιγα η αδήλωτη εργασία

Ο κ. Νεφελούδης απαριθμεί, επίσης και τις ενέργειες του υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, «η οποία αποτελεί τη μάστιγα στο χώρο της αγοράς εργασίας». Ωστόσο, όπως σημειώνει, οι επανειλημμένοι έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) έχουν περιορίσει σχετικά το φαινόμενο.

«Τα τελευταία χρόνια, προσπαθούμε μεθοδικά να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση, ενισχύουμε το ρόλο του υπουργείου στον τομέα της προστασίας της εργασίας, μέσω των εκατοντάδων τριμερών συναντήσεων, που κατά μεγάλο μέρος έχουν ευνοϊκή κατάληξη για τους εργαζόμενους, μέσω των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, όπου πετύχαμε την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, από τον Σεπτέμβριο του 2018 και, τέλος, με τον οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση της αδήλωτης, που εκπονήσαμε μαζί με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αποκλεισμός από τα προγράμματα ΕΣΠΑ για τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τις εργασιακές σχέσεις

Μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας δηλώνει στο ΑΠΕ ότι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν παραβατικότητα σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις, δεν θα χρηματοδοτηθούν από τα προγράμματα ΕΣΠΑ που είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας. «Για παράδειγμα»- διευκρινίζει -«στο πρόγραμμα που έχουμε στείλει για έγκριση και αφορά στη μετατροπή της μερικής σε πλήρη απασχόληση δεν θα πάρουν μέρος αυτές οι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν φαινόμενα απλήρωτης, υποπληρωμένης ή αδήλωτης εργασίας, όπως και άλλες παραβάσεις. Αυτό το πρόγραμμα θα αρχίσει σε λίγο καιρό και αυτή η ρήτρα θα αποτελέσει κριτήριο για την επιλογή των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα».

Παράλληλα, ο κ. Νεφελούδης σχολιάζει και το θέμα της ανεργίας, υπογραμμίζοντας ότι τόσο τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όσο και τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, μας δείχνουν σοβαρές ποιοτικές μεταβολές προς το καλύτερο σε σημαντικούς δείκτες στην αγορά εργασίας, σήμερα. «Η πρώτη μεταβολή είναι πράγματι η τάση μείωσης του ποσοστού της ανεργίας είτε ως αποτέλεσμα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης σε ειδικά προγράμματα δημιουργίας θέσεων εργασίας είτε ως αποτέλεσμα της δήλωσης της αδήλωτης εργασίας. Αυτή η μείωση αναμένεται να συνεχιστεί με γοργούς ρυθμούς σε συσχέτιση με τις νέες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης» εκτιμά ο ίδιος.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ