ΕτΕ: Διαθέτουμε ρευστότητα κι εργαλεία να βοηθήσουμε τον ιδιωτικό τομέα

Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: «Δεν δημιουργούν οι τράπεζες ανάπτυξη, αλλά οι επιχειρήσεις. Εμείς είμαστε επιταχυντές της ανάπτυξης

ΕτΕ: Διαθέτουμε ρευστότητα και εργαλεία να βοηθήσουμε τον ιδιωτικό τομέα

Καθησυχαστικός για επερχόμενα stress tests εμφανίζεται ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας (ΕτΕ)Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, στο Reuters. «Είμαστε επιταχυντές της ανάπτυξης», επισημαίνει, χαρακτηριστικά, ο κ. Φραγκιαδάκης.

Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: «Είμαστε πολύ κοντά στην ανακοίνωση του αγοραστή της Banca Romaneasca»

«Η Εθνική Τράπεζα θα πωλήσει περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει στα Βαλκάνια, περιλαμβανομένων των δραστηριοτήτων της στη Ρουμανία, προκειμένου να ολοκληρώσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές», δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. «Είμαστε πολύ κοντά στην ανακοίνωση του αγοραστή της Banca Romaneasca», δήλωσε. «Η πώληση θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών, θα είναι θετική κεφαλαιακά και θα ωφελήσει τη ρευστότητα», συμπλήρωσε.

Όπως σημείωσε ο κ. Φραγκιαδάκης, η Credit Suisse συμβουλεύει τον όμιλο για την πώληση.

Ο αγοραστής της θυγατρικής στη Ρουμανία, η οποία διαθέτει δίκτυο περίπου 110 καταστημάτων, θα αποπληρώσει επίσης δάνειο ύψους 550 εκατ. ευρώ που πήρε η Banca Romaneasca από την Εθνική, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τη ρευστότητα.

Πέραν της Romaneasca, ο κ. Φραγκιαδάκης είπε πως η ΕΤΕ θα πουλήσει μικρότερες δραστηριότητες στη Σερβία, την Αλβανία και την Κύπρο, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουν συμφωνηθεί με τις ρυθμιστικές αρχές

«Πάνω από το 90% της αναδιάρθρωσής μας έχει ολοκληρωθεί. Οι δραστηριότητες αυτές αντιστοιχούν σε πολύ μικρό κομμάτι των δεσμεύσεων του σχεδίου» δήλωσε, προσθέτοντας πως οι διαδικασίες πώλησης βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας κοντά στο 18%»

«Η πώληση της Finansbank, της NBGI, της Αστήρ Παλάς, της UBB, των δραστηριοτήτων της ΕΤΕ στη Ν. Αφρική και της Εθνικής Ασφαλιστικής την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας κοντά στο 18%. Αυτό παρέχει στην Εθνική ένα σημαντικό κεφαλαιακό “μαξιλάρι” ενόψει του επόμενου γύρου των πανευρωπαϊκών stress tests από την ΕΚΤ του χρόνου», που κατά τον κ. Φραγκιαδάκη «οπωσδήποτε δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα» για τον όμιλο.

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη, η Eθνική Tράπεζα, μετά από τρεις γύρους ανακεφαλαιοποίησης, θα επικεντρωθεί στην εγχώρια αγορά της προκειμένου να συμβάλει στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας «από την κινούμενη άμμο της ύφεσης, προς την ανάπτυξη».

«Έχουμε τη ρευστότητα και τα χρηματοοικονομικά εργαλεία να βοηθήσουμε τον ιδιωτικό τομέα»

«Δεν δημιουργούν οι τράπεζες ανάπτυξη, αλλά οι επιχειρήσεις. Εμείς είμαστε επιταχυντές της ανάπτυξης. Έχουμε τη ρευστότητα και τα χρηματοοικονομικά εργαλεία να βοηθήσουμε τον ιδιωτικό τομέα», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, εκτιμώντας πως η πιστωτική ανάπτυξη θα επαναληφθεί καθώς η οικονομία σταθεροποιείται.

Είπε πως η πρόκληση για την ΕΤΕ θα είναι να αντικαταστήσει την απώλεια εσόδων από την αποεπένδυση με τις δραστηριότητες στην Ελλάδα, αν και η καταβολή χαμηλότερων επιτοκίων στις καταθέσεις και η αντικατάσταση της ακριβής χρηματοδότησης με φθηνότερες πηγές, έχουν αντισταθμίσει εν μέρει τα έσοδα από τη Finansbank.

Ο όμιλος έχει μειώσει τον δανεισμό από τον ELA στα 5,8 δισ. ευρώ και περιμένει το ποσό αυτό να συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο έτος.

«Βρισκόμαστε σε τροχιά που θα εξαλείψει τη χρηματοδότηση από τον ELA κάποια στιγμή το 2018», επισήμανε ο κ. Φραγκιαδάκης. «Είμαστε επίσης αισιόδοξοι πως θα είμαστε κερδοφόροι φέτος και θα πετύχουμε τους στόχους μας για μείωση των NPEs».

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ