ΕΤΕπ: Περισσότερες από 300 επιχειρήσεις στο Trade Finance 2.0

συμβάσεις

Περισσότερες από 300 ελληνικές επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) «Trade Finance 2.0», που αποτελεί εκσυγχρονισμό και σημαντική βελτίωση του πρώτου προγράμματος που ολοκληρώθηκε ήδη με μεγάλη επιτυχία, παρέχοντας, μεταξύ άλλων, τις απαιτούμενες εγγυήσεις προκειμένου ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο διασυνοριακό εμπόριο να ολοκληρώνουν τις δραστηριότητες τους (εισαγωγές και εξαγωγές).

Λόγω της πολυετούς κρίσης οι ελληνικές τράπεζες δεν ήταν μέχρι τον Μάιο του 2013 σε θέση από μόνες τους, όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες, να παρέχουν τις απαιτούμενες εγγυήσεις που ζητούνται από τις ελληνικές εταιρίες για μια σειρά εργασιών τους, όπως είναι για παράδειγμα η προμήθεια πρώτων υλών από το εξωτερικό. Το γεγονός αυτό δυσκόλευε ιδιαίτερα την ομαλή λειτουργία μεγάλου αριθμού υγιών επιχειρήσεων όλων των μεγεθών.

Η ΕΤΕπ με το εργαλείο αυτό ήρθε να καλύψει το κενό που είχε δημιουργηθεί χωρίς να λειτουργεί ανταγωνιστικά με τις εμπορικές τράπεζες, αναφέρουν σχετικά πηγές της Ετεπ

Μια από τις καινοτομίες του δεύτερου προγράμματος είναι ότι διευκολύνει σε μεγαλύτερη έκταση από το πρώτο πρόγραμμα την παροχή εγγυήσεων προς επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς για την ανάληψη διαφόρων έργων μεταξύ των άλλων και στον κατασκευαστικό τομέα. Ήδη κατά τη διάρκεια του πρώτου προγράμματος υπήρξε εξασφάλιση χρηματοδότησης προς ελληνικές τεχνικές εταιρείες για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό για την κατασκευή του αγωγού TAP.

Αγωγός TAP

Ειδικότερα, προκειμένου ο κατασκευαστικός όμιλος J&P Άβαξ να υποβάλει προσφορά για την κατασκευή δύο τμημάτων, επί ελληνικού εδάφους, του διακρατικού αγωγού φυσικού αερίου έπρεπε να ξεπεράσει ένα βασικό εμπόδιο και συγκεκριμένα την έκδοση από ελληνική τράπεζα δύο αντεγγυήσεων, συνολικού ύψους 32,4 εκατ. ευρώ.

Η ΕΤΕπ, σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα, βασική πιστώτρια της J&P ‘Αβαξ από το 1995, διοχέτευσε τις απαιτούμενες εγγυήσεις στην κατασκευαστική (χρησιμοποίησαν τον μηχανισμό ενίσχυσης της χρηματοδότησης εξωτερικού εμπορίου (Trade Finance Facility). Η ΕΤΕπ χορήγησε πιστωτική γραμμή 200 εκατ. ευρώ, αποτελώντας την πρώτη ελληνική τράπεζα που αξιοποίησε τον μηχανισμό Trade Finance Facility της ΕΤΕπ (με ποσοστό χρησιμοποίησης 90%).

Εγγυήσεις για λογαριασμό ξένων τραπεζών στο 100%

Μια νέα ιδιαίτερα σημαντική αλλαγή στο δεύτερο πρόγραμμα αποτελεί η ρύθμιση που προβλέπει ότι μέσω του συγκεκριμένου εργαλείου, η ΕΤΕπ παρέχει εγγυήσεις για λογαριασμό ξένων τραπεζών, καλύπτοντας πλέον το 100% του ρίσκου που αυτές θα αναλάμβαναν έναντι των ελληνικών τραπεζών, χορηγώντας εγγυητικές επιστολές και άλλου είδους χρηματοδοτικά εργαλεία, από 85% που ήταν μέχρι σήμερα.

Η συμφωνία προβλέπει την παροχή εγγυήσεων ύψους 400 εκατ.ευρώ λαμβάνοντας όμως υπόψη το γεγονός ότι οι εγγυήσεις συνεχώς θα ανακυκλώνονται προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν το ένα δισ.ευρώ κατά τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό για την δραστηριότητα των επιχειρήσεων και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας.

Η έναρξη εφαρμογής της νέας συμφωνίας θα ανακοινωθεί επίσημα αύριο Τετάρτη σε εκδήλωση που θα παρευρεθούν ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Jonathan Taylor και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης. Θα ακολουθούσουν δύο workshops.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ