Τι είναι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Τι είναι ο βασικός μισθός, οι κρατήσεις, η εργοδοτική εισφορά και οι ατομικές συμβάσεις

Τι είναι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.) υπογράφεται από την ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις και καθορίζει τους ελάχιστους όρους εργασίας, μισθών και ημερομισθίων στον ιδιωτικό τομέα. Συνεπώς δεν μπορεί σε καμία περίπτωση οι αποδοχές του μισθωτού, να είναι κατώτερες της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.

Βασικός Μισθός

Ο βασικός (κατώτατος) μισθός της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας για νεοπροσλαμβανόμενο υπάλληλο άνω των 25 ετών, χωρίς προϋπηρεσία και χωρίς ειδικότητα, είναι τα 586,08 ευρώ μικτά.

Κρατήσεις

Τα καθαρά είναι το ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών κρατήσεων, που είναι για τους περισσότερους 16,00%.

Η εργοδοτική εισφορά είναι 25,06% η οποία αν προστεθεί στον μικτό μισθό διαμορφώνει το κόστος.

Ατομικές συμβάσεις

Με ατομική σύμβαση εργασίας, ο μισθός είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμος. Εργαζόμενος και εργοδότης μπορούν να συμφωνήσουν σε οποιοδήποτε ποσό. Δεν υπάρχουν περιορισμοί. Το ελάχιστο ποσό όμως δεν μπορεί να είναι κάτω από τα 586,08 ευρώ για τους άνω των 25 ετών και κάτω των 510,95 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών.

Ένας εργαζόμενος με 15 χρόνια δηλαδή που λάμβανε 2.000 ευρώ μικτά με παλιά σύμβαση, μπορεί με ατομική σύμβαση να «κατέβει» μέχρι τα 586,08 ευρώ δηλαδή στο βασικό μισθό και από εκεί και πάνω να πάρει μόνον την προϋπηρεσία, αν την αναγνωρίσει ο εργοδότης.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ