Περικοπές και καθυστέρηση πληρωμών καταγγέλουν οι φαρμακοποιοί

ΠΦΣ: Όποιος ιδιώτης επενδύσει σε φαρμακείο θα χάσει τα λεφτά του

Τα «αγκάθια» στις σχέσεις των φαρμακοποιών με τον ΕΟΠΥΥ, σε ό,τι αφορά τις περικοπές και την καθυστέρηση πληρωμών των αναλώσιμων εξακολουθούν να υφίστανται και να δημιουργούν προβλήματα. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) σε επιστολή στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη, σχετικά με το χάος που έχει προκληθεί από τις περικοπές και την καθυστέρηση των πληρωμών των αναλώσιμων, του υγειονομικού υλικού, των διαιτητικών σκευασμάτων και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, υπογραμμίζει ότι τα προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται παρά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν οι φαρμακοποιοί κατά την πρόσφατη συνάντησή τους με τον κ. Μπερσίμη.

Οι δυσκολίες στην υποβολή ένστασης για τις περικοπές από τους φαρμακοποιούς

Ειδικότερα, ο ΦΣΘ επισημαίνει ότι για να υποβάλουν οι φαρμακοποιοί ένσταση για τις αδικαιολόγητες περικοπές, θα πρέπει να βρουν τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους και να τους υποχρεώσουν να μεταβούν σε κάποιο ΚΕΠ μέσα στον καύσωνα για θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής. «Κάτι τέτοιο είναι εντελώς ανέφικτο και παράλογο, ειδικά αυτή την εποχή που οι περισσότεροι συνταξιούχοι απουσιάζουν λόγω του καλοκαιριού» τονίζει ο ΦΣΘ.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ισχύουσα σύμβαση, οι φαρμακοποιοί δικαιούνται μόλις 10 ημέρες για την υποβολή ένστασης, ενώ στην περίπτωση ελλιπούς διάγνωσης σακχαρώδους διαβήτη (ΣΔ) από τον γιατρό που συνταγογράφησε (χωρίς να διευκρινίζει τον τύπο ΣΔ), ο ΕΟΠΥΥ ζητεί επικυρωμένο αντίγραφο αποδεικτικού της νόσου, χωρίς να διευκρινίζει ποιο είναι το αποδεικτικό και πώς εννοεί την επικύρωση.

«Δεν πρέπει να λησμονείτε ότι από την αρχή λειτουργίας του συστήματος, εμείς, οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας ήμασταν που το στηρίξαμε, εμείς το βοηθήσαμε να ορθοποδήσει με τις συνεχείς μας παρατηρήσεις, εμείς εξυπηρετήσαμε τους ασφαλισμένους σας χορηγώντας τους αναλώσιμα και λοιπά είδη χωρίς να γνωρίζουμε ούτε τον τρόπο εκτέλεσης των παραπεμπτικών ούτε αν και πότε θα τα πληρωθούμε» τονίζει στην επιστολή του ο ΦΣΘ.

«Άδικες οι περικοπές παραπεμπτικών»

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «θεωρούμε λίαν επιεικώς άδικο, σήμερα, έξι μήνες μετά, κάποιοι ελεγκτές, εν ψυχρώ πλέον, να προβαίνουν σε περικοπές για λόγους που πολλούς απ’ αυτούς κανείς τότε δεν μπορούσε να φανταστεί. Θεωρούμε άδικο σήμερα να περικόπτονται παραπεμπτικά για εκείνο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο κυριαρχούσαν η άγνοια και η αβεβαιότητα με δική σας ευθύνη».

Ο ΦΣΘ ζητά από τον ΕΟΠΥΥ να μη γίνει καμιά περικοπή για τυπικούς ή ασήμαντους λόγους για όλο το πρώτο εξάμηνο του 2017 με δεδομένο ότι μόλις πριν λίγες ημέρες οι φαρμακοποιοί πήραν τις οδηγίες ελέγχου, ενώ επί έξι μήνες είχαν πλήρη άγνοια. Επίσης, προτείνει να γίνουν περικοπές μόνο σε σημαντικές περιπτώσεις από τις οποίες να προκύπτει εξαπάτηση του ΕΟΠΥΥ.

Επιπλέον, ζητά από τον ΕΟΠΥΥ να δώσει λύση σε εξειδικευμένα προβλήματα που εμφανίστηκαν μετά την παρέλευση του πρώτου διμήνου, όπως για διατροφικά προϊόντα για τα οποία απαιτείται απόφαση από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο για τις επιπλέον ποσότητες, καθώς και να μη γίνει καμιά περικοπή, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, σε παραπεμπτικά που είναι θεωρημένα από ελεγκτή.

«Πιστεύουμε και θεωρούμε δίκαιο ότι όπως βοηθήσαμε τον Οργανισμό κατά το πρώτο κρίσιμο διάστημα λειτουργίας του νέου συστήματος, έτσι κι εσείς τώρα θα βοηθήσετε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τον έλεγχο των παραπεμπτικών» καταλήγει στην επιστολή του ο ΦΣΘ.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ