Σε μία συνεργασία της Google με έντεκα ευρωπαϊκούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς θα λάβουν χρηματοδότηση για τα έργα που κατέθεσαν κατά τον 3ο γύρο του Ταμείου Καινοτομίας (Digital News Initiative Fund) τα Τμήματα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τΕο θνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών «Δημόκριτος».
Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η υποστήριξη της υψηλής ποιότητας δημοσιογραφίας μέσω της τεχνολογίας και της καινοτομίας και για τον λόγο αυτόν η Google έχει δεσμεύσει 150 εκατομμύρια ευρώ για έργα καινοτομίας σε όλο τον ευρωπαϊκό κλάδο ειδήσεων.
Για αυτόν τον γύρο, η Google έλαβε τουλάχιστον 988 αιτήσεις από 27 χώρες.
Από τα συνολικά 107 έργα που χρηματοδοτούνται ήδη, τα 49 είναι πρωτότυπα -δηλαδή έργα που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και απαιτούν χρηματοδότηση έως 50.000 ευρώ- τα 31 είναι μεσαία, τα οποία απαιτούν χρηματοδότηση έως και 300.000 ευρώ και τα 27 είναι μεγάλα έργα που απαιτούν έως και 1 εκατομμύριο ευρώ σε χρηματοδότηση.
Στην Ελλάδα, χρηματοδοτούνται δύο έργα, το ένα αναπτύχθηκε από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το δεύτερο από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών «Δημόκριτος» και το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού).
Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης που έχουν λάβει τα δύο έργα είναι 98.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, στόχος του προτεινόμενου έργου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι να ανταποκριθεί στις αλλαγές που θα προκύψουν στο «οικοσύστημα» ειδήσεων και στο νέο ψηφιακό περιβάλλον με την προσθήκη των αυτοκινήτων. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία θα δημιουργήσουν νέες ροές ψηφιακών εσόδων, ειδικά για τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και των ειδήσεων. Ο ευρύτερος αντίκτυπος του προτεινόμενου έργου είναι να εξετάσει τις τρέχουσες χρήσεις που κάνει το κοινό, τις ανάγκες και τις προσδοκίες, καθώς και σε ποιες κινήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτό το εξελισσόμενο τοπίο.
Το συγκεκριμένο έργο θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 48.000 ευρώ.
Από την άλλη, το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών «Δημόκριτος» και το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ανέπτυξαν την εφαρμογή OpJ (Open Journalism), η οποία δημιουργεί ιστορίες που βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία και απτά δεδομένα και τα οποία οι αναγνώστες μπορούν να διασταυρώσουν και να εξετάσουν τις αρχικές πηγές. Το OpJ διασυνδέει οικονομικά δεδομένα από αξιόπιστες πηγές με σκοπό τη σύνθεση ενός ενημερωτικού περιβάλλοντος, στο οποίο τόσο οι δημοσιογράφοι όσο και οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγούνται θεματικά και να πραγματοποιούν αναζητήσεις για σχετικές πληροφορίες.
Το έργο αυτό θα λάβει χρηματοδότηση 50.000 ευρώ.
Από τον Φεβρουάριο του 2016, η Google αξιολόγησε περισσότερες από 3.000 αιτήσεις, διεξήγαγε 748 συνεντεύξεις με τους επικεφαλής των έργων και προσέφερε συνολικά 73 εκατ. ευρώ σε 359 αποδέκτες σε 29 χώρες. Επίσης, η Google δημοσιεύει την πρώτη ετήσια έκθεση, που περιγράφει συνοπτικά τον πρώτο αντίκτυπο των έργων που χρηματοδοτήθηκαν μέχρι τώρα. Από startups μέχρι μεγάλοι δημοσιογραφικοί όμιλοι, σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο, τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Καινοτομίας DNI εφάρμοσαν τις δυνατότητες που τους προσφέρουν τα μεγάλα δεδομένα (big data), η τεχνολογία blockchain και η μηχανική μάθηση, εξελίσσοντας και ανακαλύπτοντας τα πάντα, από τις συνδρομές και την εξακρίβωση πληροφοριών έως την παραγωγή βίντεο και την αφοσίωση των αναγνωστών.
Τα έργα αυτά συμβάλλουν ήδη στη διαμόρφωση του μέλλοντος της υψηλής ποιότητας δημοσιογραφίας – και ορισμένα από αυτά ωφελούν άμεσα και σήμερα το ευρωπαϊκό κοινό.
Τέλος, η Google ανακοινώνει τον τέταρτο Γύρο αιτήσεων για το Ταμείο Καινοτομίας «Digital News Initiative» που ξεκινά στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα είναι ανοιχτός για 30 ημέρες. Δεδομένων των σχολίων που έλαβε η Google από τον τρίτο Γύρο, θα εφαρμόσει κάποιες αλλαγές στη διαδικασία αιτήσεων για τις οποίες θα ανακοινώσει λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα digitalnewsinitiative.com τις επόμενες εβδομάδες.