Καταπολεμώντας την Ενεργειακή Φτώχεια σε Ιόνιο-Αδριατική

Καταπολεμώντας την Ενεργειακή Φτώχεια σε Ιόνιο-Αδριατική

Προκηρύχθηκε το πιλοτικό έργο «Καταπολεμώντας την Ενεργειακή Φτώχεια στη Μάκρο-Περιφέρεια Ιονίου-Αδριατικής» που σχεδίασε και πρότεινε η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη. Η συγκεκριμένη κατηγορία πιλοτικών έργων χρηματοδοτείται απ ευθείας από τον κοινοτικό προϋπολογισμό μετά από εξέταση προτάσεων που έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν οι Ευρωβουλευτές.

Yπόδειγμα βέλτιστων πρακτικών στις ανακαινίσεις κτιρίων

Το έργο, προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ, έχει στόχο να δημιουργήσει ένα υπόδειγμα βέλτιστων πρακτικών στις ανακαινίσεις κτιρίων καθώς και να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της μάκρο-περιφέρειας Αδριατικής- Ιονίου.

Στο πλαίσιο του έργου θα αξιολογηθούν οι διαθέσιμες επιλογές σε θέματα ενεργειακής αποδοτικότητας καθώς και ο ρόλος των ανανεώσιμων πηγών , προκειμένου να προωθηθούν προγράμματα ενεργειακής αποδοτικότητας μεγάλης κλίμακας που θα υλοποιηθούν σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο.

Καταγραφή του ενεργειακού αποτυπώματος των νησιών της μάκρο-περιφέρειας Αδριατικής-Ιονίου

Λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλά νησιά σε θέματα τόσο ενεργειακής απόδοσης, όσο και αξιοποίησης κοινοτικών πόρων, το έργο στοχεύει καταρχήν στην καταγραφή του ενεργειακού αποτυπώματος των νησιών της μάκρο-περιφέρειας Αδριατικής-Ιονίου . Εν συνεχεία θα προταθούν συγκεκριμένες διαδικασίες χρηματοδότησης δράσεων και προγραμμάτων καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας με έμφαση στην αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΣΠΑ) αλλά και την αξιοποίηση καινοτόμων μορφών χρηματοδότησης που υλοποιούνται από επενδυτικές πλατφόρμες με τη συμμετοχή Εθνικών Αναπτυξιακών Τραπεζών.

Η Μαρία Σπυράκη, λαμβάνοντας την ανακοίνωση της Κομισιόν, σχολίασε:

“Μπορούμε να κάνουμε πολιτική στην πράξη, χρησιμοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους. Η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας επείγει. Το πιλοτικό έργο που πρότεινα και χρηματοδοτεί η Κομισιόν μπορεί να συμβάλει στην καταγραφή και στην υπόδειξη λύσεων για τη βελτίωση της καθημερινότητας χιλιάδων συμπολιτών μας.”

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ