«Ανάσα» στους οινοπαραγωγούς από την κατάργηση του Ειδικού Φόρου

«Ανάσα» στους οινοπαραγωγούς από την κατάργηση του Ειδικού Φόρου

Τη βεβαιότητα ότι τυχόν κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί θα «απογειώσει» τις ελληνικές οινοποιητικές επιχειρήσεις και θα βοηθήσει στην αποκατάσταση του υγιούς ανταγωνισμού, στην πραγματοποίηση επενδύσεων και στην πάταξη της παραοικονομίας, εξέφρασε ο οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM 104,9».

«Ανάσα στους τίμιους παραγωγούς που κόβουν τιμολόγια»

«Πολύ καλά κάνει η κυβέρνηση και σκέφτεται να καταργήσει αυτό τον φόρο» υποστήριξε ο κ. Γεροβασιλείου και εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) καταργηθεί «θα δώσει “ανάσα” στους τίμιους παραγωγούς που κόβουν τιμολόγια, κι έτσι θα υπάρχει υγιής, τίμια ανταγωνιστικότητα». Πρόσθεσε επέισης, ότι «υπήρχε κρασί που πουλιόταν χωρίς τιμολόγια, χύμα σε διάφορες ταβέρνες. Από το φαινόμενο αυτό, που βλέπουμε να έχει εξαπλωθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, ο μόνος που χάνει είναι το κράτος».

Όπως σημείωσε ο κ. Γεροβασιλείου, επιβλήθηκε ένας φόρος, υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που έψαχναν τρόπους και πόρους να κλείσουν κάποιες «τρύπες».

«Τελικά, εκ του αποτελέσματος, το οποίο είχαμε εκτιμήσει οι οινοπαραγωγοί από την αρχή, αποδείχτηκε άνθρακες ο θησαυρός»

«Η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, το οποίο πάει πολύ καλά τα τελευταία χρόνια, φαινόταν να αποτελεί πρόσφορο έδαφος (σσ για τη συλλογή εσόδων). Τελικά, εκ του αποτελέσματος, το οποίο είχαμε εκτιμήσει οι οινοπαραγωγοί από την αρχή, αποδείχτηκε «άνθρακες ο θησαυρός».

Συγκεκριμένα, υπολόγιζαν να μαζέψουν 56 εκατ. ευρώ και στο τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα έχουν μαζέψει μόνο 16 εκατ.» επισήμανε ο οινοπαραγωγός από τη Θεσσαλονίκη και συμπλήρωσε: «Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της οινοπαραγωγής πουλήθηκε χωρίς τιμολόγια. Προκειμένου να μαζέψουν κάποια χρήματα ευνόησαν την παραοικονομία και δυστυχώς αυτό έβλαψε το χώρο του κρασιού και τους έντιμους οινοπαραγωγούς. Υπό πίεση πήρε η κυβέρνηση αυτό το μέτρο, το οποίο είδε στην πράξη ότι δεν λειτουργεί».

«Θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του κλάδου ο οποίος δεν είναι καθόλου προβληματικός»

Ο κ. Γεροβασιλείου υπογράμμισε, ότι η ενδεχόμενη κατάργηση του φόρου θα δώσει μεγάλη ώθηση και στις επενδύσεις στον συγκεκριμένο κλάδο, ο οποίος όπως είπε, έχει να επιδείξει εξαιρετικής ποιότητας κρασιά, ενώ ιδιαιτέρως ευνοημένη από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι η ύπαιθρος. «Θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του κλάδου ο οποίος δεν είναι καθόλου προβληματικός. Η χώρα μας διαθέτει μεγάλα πλεονεκτήματα λόγω των καιρικών συνθηκών, των εδαφών και τελικά την ποιότητα των κρασιών που διαθέτουμε. Είναι ένας κλάδος που θα αναπτυχθεί πάρα πολύ και θα δώσει πνοή στην ύπαιθρο, η οποία ξαναζωντανεύει τα τελευταία χρόνια από το κρασί» σχολίασε.

«Οι οινοπαραγωγοί δεν έσκυψαν το κεφάλι με την επιβολή του φόρου»

Οι οινοπαραγωγοί δεν έσκυψαν το κεφάλι με την επιβολή του φόρου, είπε ο κ. Γεροβασιλείου, καθώς προσπάθησαν να επιβιώσουν χωρίς να μετακυλήσουν το κόστος στην κατανάλωση. «Γιατί αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση της χώρας, αλλά πιστεύω ότι με την απαλλαγή από τον φόρο επανέρχεται στα χέρια μας ένα ενεργό κεφάλαιο για επενδύσεις».

Η Βόρεια Ελλάδα έχει από τα πιο ποιοτικά κρασιά, υπολογίσιμες εξαγωγές και σημαντικές διακρίσεις παγκοσμίως, όπως είπε ο γνωστός οινοποιός και αναφέρθηκε στις δύο οινοποιητικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας που κέρδισαν επάξια την είσοδό τους στον κατάλογο με τα εκατό καλύτερα οινοποιεία στον κόσμο. «Χθες ανακοινώθηκαν τα βραβεία για το “Κτήμα Γεροβασιλείου” και το “Κτήμα Κυρ Γιάννη”, που μπήκαν στα 100 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου, στο Σαν Φρανσίσκο. Τα οκτώ τελευταία χρόνια η επιχείρηση έχει πάρει έξι φορές αυτή τη διάκριση».

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ