Beta Χρηματιστηριακή: Άνοδος 12,6% στο κύκλο εργασιών των εισηγμένων

Η Ελλάδα

Άνοδος κατά 12,6% σημειώθηκε στον κύκλο εργασιών των εισηγμένων εταιρειών στο 1ο εξάμηνο του 2017, διαμορφούμενος στα 33,3 δισ. ευρώ, βάσει των στοιχείων σχετικής έρευνας από τη Beta Χρηματιστηριακή.

Λειτουργικά κέρδη

Ειδικότερα, τα λειτουργικά κέρδη κινήθηκαν σχεδόν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα (κατέγραψαν οριακή υποχώρηση 0,1%) και η καθαρή κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 1,04 δισ. ευρώ.

Αύξηση τζίρου

Η αύξηση του τζίρου σε απόλυτα νούμερα, είναι της τάξεως των 3,7 δισ. ευρώ και οφείλεται κυρίως στην σημαντική αύξηση του κλάδου διύλισης (πάνω από 36 ποσοστιαίες μονάδες ή 2,2 δισ. ευρώ), των τυχερών παιχνιδιών (+9%) και της Coca Cola (+5,6%).

Ηλεκτρική ενέργεια-Τηλεπικοινωνίες

Στον αντίποδα, μειώσεις παρατηρούνται στην δραστηριότητα των εταιρειών του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας (-4%) και στις τηλεπικοινωνίες (-2%). Στα αξιοσημείωτα καταγράφεται η αύξηση της δραστηριότητας των εταιριών πληροφορικής (+13%) και Κλωστοϋφαντουργίας (+15).

Λειτουργικά αποτελέσματα

Σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων συνέβη κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο, άλλα όχι απίθανο να συμβεί: Οι εισηγμένες εμποροβιομηχανικές εταιρίες εμφανίζουν σχεδόν το ίδιο μέγεθος σε απόλυτο νούμερο σε σχέση με πέρυσι. Και εδώ τα πολύ ισχυρά αποτελέσματα των διυλιστηρίων (+8%) έχουν κάνει την διαφορά, παρά την καταγραφή σημαντικών εκτάκτων από αποθέματα και ισοτιμίες. Χωρίς την συνεισφορά των εταιριών του κλάδου, η μείωση στα λειτουργικά αποτελέσματα θα ήταν 1,5%.

Στο 38% η αύξηση στον κλάδο συμμετοχών

Κλάδος-νικητής ωστόσο, ήταν ο κλάδος συμμετοχών, ο οποίος εμφανίζει αύξηση +38% με κυριότερες θετικές επιδράσεις λόγω ειδικού βάρους από τον όμιλο Μυτιληναίου (+54%) και την Βιοχάλκο (+44%).

Κατεβαίνοντας στην τελική γραμμή, η εικόνα βελτιώνεται καθώς από τα 500 εκατ. ευρώ περίπου του περυσινού α’ εξαμήνου, η καθαρή κερδοφορία διαμορφώνεται στα 1,04 δισ. ευρώ. Οι χρηματοοικονομικές εταιρίες είχαν θετική συνεισφορά στο σύνολο (102,4 εκατ. ευρώ) μετά από πολλές περιόδους διακυμάνσεων.

Στο 28% η αύξηση της κερδοφορίας των εμποροβιομηχανικών εταιριών

Εξαιρουμένων των σχετικών κλάδων (τράπεζες, επενδυτικές, ασφάλειες) η αύξηση της κερδοφορίας των εμποροβιομηχανικών εταιριών βρίσκεται στο +28% ή στα 936 εκατ. ευρώ. Το καθαρό περιθώριο κέρδους έχει βελτιωθεί κατά 34 μονάδες βάσης στο 2,81% έναντι 2,47% πέρυσι (2,66% έναντι 2,20% χωρίς τον κλάδο διυλιστηρίων).

Η ψαλίδα κερδοφόρων-ζημιογόνων συνέχισε να ανοίγει υπέρ των κερδοφόρων, καθώς οκτώ επιπλέον εταιρίες εμφάνισαν κέρδη. Πλέον, το 57% των εταιριών κινείται σε θετικό έδαφος – επίδοση η οποία είχε εμφανιστεί το 2008 άλλα με διαφορετικό αριθμό εισηγμένων εταιριών (270 εταιρίες έναντι 179). Ποιοτικά, οι 102 εταιρίες που εμφάνισαν κέρδη, είδαν βελτίωση στην κερδοφορία τους στο 50% (51 εταιρίες) ενώ 22 εταιρίες γύρισαν από ζημιογόνο αποτέλεσμα. Σε ό,τι αφορά τις ζημιογόνες, 32 εταιρίες από τις 77 μείωσαν τις ζημιές τους.

Στους διακριθέντες εντοπίζονται οι Coca Cola, Μυτιληναίος, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor oil, Aegean και FF Group

Κλαδικά ξεχώρισαν οι εταιρίες των υπηρεσιών υγείας, καθώς εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις στην οργανική επίδοση, παρά την οριακή αύξηση της δραστηριότητας τους. Καλύτερες επιδόσεις από πέρυσι είχαν στην τελική γραμμή οι εταιρίες ύδρευσης καθώς και τα λιμάνια.

Τράπεζες

Οι τράπεζες από την άλλη πλευρά κινήθηκαν σε χαμηλή πτήση κερδοφορίας, αλλά εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Δυνατούς ισολογισμούς και ικανοποιητική επίδοση στην τελική γραμμή είχαν ακόμα οι εταιρείες: Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Grivalia Properties, Σαράντης, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, Sunlight, Ευρωπαϊκή Πίστη και Καρέλιας.

Σε μικρότερες εταιρίες καλό εξάμηνο είχαν οι:

Flexopack, Έλτον Χημικά, Quest Holdings, ΓΕΚΕ, Κρι-Κρι, AS Company, ΕΛΤΡΑΚ, Καράτζης, Ικτίνος, Mermeren Combinat, Κανάκης, Entersoft και Autohellas.

Στα αξιοσημείωτα και υποσχόμενα turn-around, εντοπίζονται οι περιπτώσεις των Λάμψα, Χαλκόρ και Μοτοδυναμική.

Αρνητικά μεγέθη ή κατώτερα των προσδοκιών ανακοινώθηκαν από MIG, Frigoglass, Ελλάκτωρ, ΑΒΑΞ, και Τράπεζα Αττικής.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ