ΣΕΒ: Λύση στην κρίση η μερική απασχόληση για τις επιχειρήσεις

Με καθεστώς μερικής απασχόλησης 1 στους 10 εργαζόμενους

ΣΕΒ: Λύση στην κρίση η μερική απασχόληση για τις επιχειρήσεις

Ως ευκαιρία διεξόδου των ελληνικών επιχειρήσεων από την κρίση, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία δραματικής πτώσης του τζίρου, παρουσιάζει τη μερική απασχόληση ο ΣΕΒ, στο εβδομαδιαίο του δελτίο.

ΣΕΒ: Ένας στους 10 εργαζόμενους εργάζεται με μερική απασχόληση

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων στοιχεία 1 στους 10 εργαζόμενους στη χώρα μας έχει προσληφθεί υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης. Αντίστοιχα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 το ποσοστό της μερικής απασχόλησης είναι διπλάσιο (2 στους 10). Ενώ τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ε.Ε. οι μερικώς απασχολούμενοι εργάζονται κατά μέσο όρο 20 ώρες εβδομαδιαίως.

Εξάλλου σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του ΣΕΒ, η μερική απασχόληση αποτελεί ουσιώδη διέξοδο για τις επιχειρήσεις που αγωνίζονται να επιβιώσουν σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία δραματικής πτώσης του τζίρου, και που η παραγωγική τους διάρθρωση επιτρέπει αντίστοιχο προγραμματισμό για τις θέσεις εργασίας.

Διάσωση θέσεων εργασίας

Όπως σημειώνει ο ΣΕΒ, θετική απόρροια αποτελεί η διάσωση θέσεων εργασίας, έστω και με δεδομένη τη μειωμένη συμμετοχή στην παραγωγή. Γεγονός που μπορεί, ωστόσο, να βελτιωθεί με τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης.

Τέλος, όπως, χαρακτηριστικά, σημειώνει ο ΣΕΒ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ τα σχετικά στοιχεία φανερώνουν πως οι κλάδοι με το μικρότερο ποσοστό μερικής απασχόλησης είναι οι κλάδοι όπου συμμετέχει το δημόσιο ή όπου υπάρχει έντονος συνδικαλισμός σε συνδυασμό με περιορισμένο ανταγωνισμό.

Αύξηση της αδήλωτης εργασίας

Από την άλλη πλευρά, δυσάρεστη εξέλιξη σύμφωνα με τον ΣΕΒ, είναι ότι σε κάποιους τομείς της αγοράς, ιδιαίτερα στις λιγότερο οργανωμένες επιχειρήσεις, αναπτύσσονται παράλληλα πολλές φορές, πρακτικές της αδήλωτης ή μερικά αδήλωτης εργασίας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση του κατώτατου μισθού το 2012, συμπίπτει με σημαντική αύξηση στη μερική απασχόληση στο επόμενο διάστημα, κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις, και οδήγησε σε μείωση των μέσων αμοιβών αλλά και της ανεργίας σε ολόκληρη την οικονομία, με ακόμη μεγαλύτερη μείωση των αμοιβών στις μικρές επιχειρήσεις, που χρησιμοποιούν πιο εντατικά τη μερική απασχόληση.

Με την ανάκαμψη της οικονομίας η ανάκαμψη του κατώτατου μισθού

Όταν η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει, θα μπορέσει να υπάρξει μια αύξηση του κατώτατου μισθού και συνακόλουθα των μέσων αμοιβών σε ποσοστό αντίστοιχο με την βελτίωση της παραγωγικότητας. Σε διαφορετική περίπτωση, διακινδυνεύεται η ίδια η ανάκαμψη της οικονομίας και, ως εκ τούτου, πρέπει να αποφευχθεί.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ