ΟΕΒΕΜ: Οι επιχειρήσεις της Μαγνησίας εκπέμπουν SOS

Κάθετη πτώση τζίρου και αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων για τους επιχειρηματίες

ΟΕΒΕΜ: Οι επιχειρήσεις της Μαγνησίας εκπέμπουν SOS

Κάθετη πτώση τζίρου και συνεχιζόμενη ισχυρή αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους καταγράφει για τις επιχειρήσεις της Μαγνησίας η νέα – τρίτη κατά σειρά – έρευνα αποτύπωσης των στοιχείων των τοπικών επιχειρήσεων, που διεξήγαγε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Νομού Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ), μαζί με ισχυρό αίτημα για σύνδεση της υποχρεωτικότητας των POS με την θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις-επαγγελματίες.

Η έρευνα διεξήχθη με την οικονομική υποστήριξη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας και του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και αφορά το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2017 (σημείωση: Οι έρευνες της ΟΕΒΕΜ διεξάγονται πλέον σε τετραμηνιαία βάση, έναντι τριμηνιαίας αρχικά).

Στην έρευνα συμμετείχαν 346 επιχειρήσεις

Στην 3η έρευνα της ΟΕΒΕΜ συμμετείχε δείγμα 346 επιχειρήσεων, επί συνόλου 1.500 επιχειρήσεων-μελών της ΟΕΒΕΜ (ποσοστό 23%), το οποίο κρίνεται ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικό και ισχυρό στατιστικά και προέρχεται κατά 25% από τον εμπορικό κλάδο, κατά 18% από τον βιοτεχνικό και κατά 57% από τον επαγγελματικό.

Τρύφωνας Πλαστάρας: Ποσοστό 65% των επιχειρήσεων παρουσιάζει νέα μείωση τζίρου

Από τα πλέον ανησυχητικά ευρήματα της έρευνας, όπως τονίζει ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, κ.Τρύφωνας Πλαστάρας, είναι η νέα μείωση τζίρου, που κατέγραψαν οι τοπικές επιχειρήσεις, σε συνέχεια της πτωτικής πορείας των δύο προηγούμενων εξεταζόμενων περιόδων. Συγκεκριμένα, ποσοστό 65%, δηλαδή επτά στις δέκα επιχειρήσεις αναφέρουν νέα μείωση τζίρου, σε σύγκριση με την προηγούμενη εξεταζόμενη περίοδο, ενώ αύξηση αναφέρει μόνο το 20% του δείγματος και στασιμότητα το 15%. Ποσοστό 37% του δείγματος, αναλυτικότερα, αναφέρει μείωση τζίρου μέχρι 20%, ενώ ένα ποσοστό 15% κατέγραψε μείωση εργασιών από 20 έως 40% και ένα ποσοστό 13% μείωση τζίρου άνω του 50%.

Παράλληλα, ποσοστό 64% δηλώνει απαισιοδοξία για βελτίωση της κατάστασης στο επόμενο τετράμηνο, ποσοστό που είναι μεν σαφώς βελτιωμένο από το 86% της προηγούμενης μέτρησης, αλλά οφείλεται στην επικείμενη φετινή θερινή τουριστική περίοδο.

«Όχι» σε νέες επενδύσεις από το 93% των επιχειρήσεων

Χαρακτηριστική εξάλλου της συνεχιζόμενης έντονα υφεσιακής ψυχολογίας της αγοράς είναι η αρνητική απάντηση που δίνουν οι επιχειρήσεις του δείγματος στην ερώτηση αν θα προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις, με το 93% να απαντούν «Όχι», έναντι 88% στην προηγούμενη έρευνα. Την ίδια ώρα, ελαφρά μόνο αύξηση καταγράφεται στην εξωστρέφεια του παραγωγικού ιστού της περιοχής, με ποσοστό 13% να δηλώνει ότι πραγματοποιεί εξαγωγές, έναντι ποσοστού 9% στην προηγούμενη έρευνα, αλλά το ποσοστό αυτό παραμένει φυσικά ακόμη «εμβρυακό» (καθώς επί της ουσίας μόνο μία στις δέκα επιχειρήσεις έχει εξαγωγική δραστηριότητα).

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί, παράλληλα, όσον αφορά την προοπτική της επιχειρηματικότητας – και ιδιαίτερα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας – όπως επισημαίνει ο κ.Πλαστάρας το γεγονός ότι έξι στις δέκα επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν αθροιστικά στις υποχρεώσεις τους προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ κ.ο.κ., ενώ επτά στις δέκα εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στο επόμενο τετράμηνο.

Ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός

«Η βιωσιμότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης – σημειώνει σχετικά ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, κ.Τρύφωνας Πλαστάρας, δεδομένου ότι εντός τριών ετών θα καταστεί υποχρεωτική η χρήση POS, επιβάλλει, επιτάσσει, απαιτεί τη σύνδεση με ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΤΟ 100%. Εκτιμάται ότι εάν δεν υπάρξει τέτοια προοπτική, πληθώρα επιχειρήσεων θα βάλει λουκέτο με άμεσες συνέπειες στην ανεργία, στα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα. Το κομμάτι αυτό θα αποτελέσει και ερώτημα στην επόμενη έρευνά μας, καθώς επί της ουσίας μας το έθεσαν επί τάπητος οι ίδιες οι επιχειρήσεις της περιοχής».

Όσον αφορά, δε, το ιδιαίτερα ευαίσθητο στην παρούσα συγκυρία της χώρας «μέτωπο» της Απασχόλησης, ποσοστό 77% των επιχειρήσεων του δείγματος σήμερα δηλώνει ότι δεν πρόκειται να προσλάβει προσωπικό, έναντι ποσοστού 90% στην έρευνα του Φεβρουαρίου. Η βελτίωση οφείλεται και πάλι, όπως προκύπτει από την ποιοτική ανάλυση των απαντήσεων, στο ότι ξεκινά η τουριστική περίοδος, όμως σαφώς δεν αντανακλά την έντονη τουριστική δυναμική της περιοχής. Το 80% εξάλλου όσων δηλώνουν ότι θα προβούν σε προσλήψεις φορά σε προσπωικό μερικής και όχι πλήρους απασχόλησης. Ποσοστό 87% πάντως δηλώνει ότι δεν θα προβεί σε απολύσεις, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 64% στην προηγούμενη έρευνα.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ