Ηλιακό σύστημα μ’ έναν ήλιο και 8 εξωπλανήτες ανακάλυψε η NASA

Ηλιακό σύστημα μ' έναν ήλιο και 8 εξωπλανήτες ανακάλυψε η NASA

Την ανακάλυψη του πρώτου μακρινού αστέρα (ήλιου) που έχει γύρω του οκτώ πλανήτες, όσους και το δικό μας ηλιακό σύστημα, ανακοίνωσε η NASA και η Google. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό εξωπλανητών που έχουν βρεθεί γύρω από ένα άλλο άστρο, πέρα από το δικό μας Ήλιο. Συγκεκριμένα, το άστρο Κέπλερ-90 βρίσκεται σε απόσταση 2.545 ετών φωτός, στον αστερισμό του Δράκοντα, το οποίο είναι πιο καυτό και κατά 30% μεγαλύτερο από τον Ήλιο.

Οι ομοιότητες με το γήινο ηλιακό σύστημα

Οι αστρονόμοι γνώριζαν από το 2013 ότι το άστρο αυτό διέθετε επτά εξωπλανήτες, αλλά μόλις τώρα βρήκαν κι έναν όγδοο, τον Κέπλερ-90i, ο οποίος είναι ο μικρότερος από τους οκτώ πλανήτες. Εκτιμάται ότι είναι βραχώδης, ενώ το έτος του (μια πλήρης περιφορά γύρω από το άστρο του) διαρκεί 14,4 γήινες μέρες. Η επιφανειακή θερμοκρασία του ξεπερνά τους 420 βαθμούς Κελσίου. Την ανακάλυψη, που έγινε μετά από την ανάλυση από υπολογιστές των στοιχείων του διαστημικού τηλεσκοπίου «Κέπλερ», πραγματοποίησε για πρώτη φορά ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Google, το οποίο εκπαιδεύθηκε να εντοπίζει εξωπλανήτες που έχουν περάσει απαρατήρητοι από τους αστρονόμους.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά από τη νέα ανακάλυψη, το Κέπλερ-90 γίνεται το πρώτο άστρο που διαθέτει τόσους πλανήτες όσο το δικό μας ηλιακό σύστημα», δήλωσε ο μηχανικος λογισμικού της Google Κρίστοφερ Σάλιου. Το νέο πλανητικό σύστημα έχει ομοιότητες με το δικό μας, καθώς οι μικρότεροι πλανήτες του βρίσκονται κοντά στο άστρο τους, ενώ οι μεγαλύτεροι πιο μακριά από αυτό. Όμως το μακρινό αυτό σύστημα είναι πιο «συμπιεσμένο» σε σχέση με το δικό μας, καθώς ο πιο μακρινός πλανήτης του, ο Κέπλερ-90h, ένας αέριος γίγαντας σαν τον Δία, βρίσκεται από το άστρο του στην απόσταση που έχει η Γη από τον Ήλιο.

 

Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ