Και ο ΣΔΟΕ στη μάχη κατά της αδήλωτης κι ανασφάλιστης εργασίας

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 28,7% στις κενές θέσεις εργασίας στο γ' τρίμηνο

Σημαντική συμβολή στην καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας αναμένεται να έχει η ανάθεση αρμοδιότητας ελέγχων στον τομέα αυτόν στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Σταύρο Θωμαδάκη.

Την ανάθεση της αρμοδιότητας προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας

Ειδικότερα, όπως εξηγεί με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Σταύρος Θωμαδάκης, η ανάθεση αρμοδιότητας ελέγχων στον τομέα αυτόν στο ΣΔΟΕ θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη διεξαγωγή τους και αλλά και την ταχύτερη επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων από το νόμο στους παραβάτες.

Το ΣΔΟΕ, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, πραγματοποιεί ήδη ελέγχους σε επιχειρήσεις για το παραεμπόριο αλλά και για την τήρηση αγορανομικών διατάξεων (ελληνοποιήσεων κτλ) Πρόκειται για τομείς ελέγχων που διεξάγονται σε πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, άρα οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ εκ των πραγμάτων αποκτούν κατά τον έλεγχο πλήρη εικόνα για αυτές.

Αδήλωτη εργασία

Ειδικότερα, πολλές φορές κατά τους ελέγχους, το ΣΔΟΕ βρίσκεται αντιμέτωπο με υποθέσεις αδήλωτης εργασίας. Με βάση το προηγούμενο καθεστώς δεν μπορούσε να ολοκληρώσει τη διαδικασία επιβολής των ποινών που προβλέπει η νομοθεσία για τις παραβάσεις αυτές. Με το νέο καθεστώς οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ όταν αποκαλύπτουν αδήλωτη ή ανασφάλιστη εργασία θα μπορούν να επιβάλουν και τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ ο Σταύρος Θωμαδάκης το ελεγκτικό δυναμικό του ΣΔΟΕ πρόκειται να ενισχυθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα προκειμένου να μπορεί να φέρει σε πέρας αποτελεσματικότερα το έργο του. Έτσι αναμένεται η ενίσχυση του με 46 πτυχιούχους μέσω ΑΣΕΠ αλλά και άλλους 78 υπαλλήλους από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ