ΣΕΒ: Διατήρηση των κανόνων στην αγορά εργασίας

Σε διάλογο με τουςυπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους καλεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών

Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων

Τη διατήρηση των κανόνων που τέθηκαν σε εφαρμογή στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια ζητά ο ΣΕΒ με το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, υποστηρίζοντας ότι οι κανόνες αυτοί μείωσαν το άνοιγμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας, όπως αποτυπώνονται στο ποσοστό των κενών, ως προς το σύνολο των κενών και των κατειλημμένων, θέσεων εργασίας.

«Είναι σημαντικό να μην διαταραχθεί ξανά η ισορροπία που έχει βρεθεί στην αγορά εργασίας καθώς η απορρόφηση των μακροχρόνιων ανέργων, που κινείται ήδη με πολύ αργούς ρυθμούς, μπορεί και να αναστραφεί καθώς οι εργοδότες θα στραφούν προς εργαζομένους νεότερων ηλικιών», υποστηρίζει ο ΣΕΒ.

Για τα ειδικότερα θέματα της αγοράς εργασίας οι θέσεις του Συνδέσμου προβλέπουν τα εξής:

 • Οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις σε όλα τα επίπεδα να εκκινούν από το επίπεδο του κατώτατου μισθού, όπως καθορίζεται από το κράτος.
 • Nα διατηρηθεί η δυνατότητα υπερίσχυσης των συμβάσεων που συνάπτονται πιο κοντά στο επίπεδο της επιχείρησης.
 • Τo συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία πρέπει να ασκείται λαμβάνοντας αυστηρά υπόψη τους κανόνες που θέτουν οι διεθνείς συμβάσεις εργασίας.

Πρόσκληση ΣΕΒ για διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους

O ΣΕΒ απευθύνει επίσης πρόσκληση στους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους για διάλογο για το μέλλον των εργασιακών σχέσεων, το οποίο – όπως αναφέρει – πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικής παρουσίας των επιχειρήσεων της χώρας μας στη διεθνή αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο δελτίο, για κάθε κενή θέση εργασίας αντιστοιχούν σήμερα περισσότεροι από 50 άνεργοι στην Ελλάδα και λιγότεροι από 10 άνεργοι στην ΕΕ-28, πράγμα που εξηγεί και την μετακίνηση Ελλήνων εργαζομένων προς την Ευρώπη. Τα τελευταία τρία χρόνια μέχρι το Δεκέμβριο του 2016, που το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε κατά 3,9 π.μ. περίπου, έχει μειωθεί κυρίως ο παρανομαστής δηλαδή ο ενεργός πληθυσμός, ενώ το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας έχει παραμείνει σχεδόν στάσιμο, κυρίως λόγω των μεγάλων αβεβαιοτήτων που εμποδίζουν την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

«Όσο περισσότερο ενισχύονται οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, και όσο περισσότερο ευέλικτη είναι η αγορά εργασίας, τόσο περισσότερο αυξάνονται και οι «κενές» θέσεις εργασίας (θέσεις που έχουν πρόσφατα δημιουργηθεί ή δεν είναι κατειλημμένες, ή πρόκειται να κενωθούν προσεχώς, και τις οποίες ο εργοδότης προτίθεται να καλύψει με νέες προσλήψεις)», καταλήγει η ανάλυση του ΣΕΒ.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ