ΣΕΛΠΕ: Σοβαρά προβλήματα ανταγωνισμού από τη λειτουργία τις Κυριακές

Διστάζουν ν' ανοίξουν τις Κυριακές μικρομεσαίοι και μεγαλοι επιχειρηματίες

Αμείωτη συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων για την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, παρά την απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που ορίζει σε ποιες περιοχές της χώρας απελευθερώνεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές στο διάστημα Μαΐου-Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) σε ανακοίνωσή του με αφορμή την απόφαση για το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές, σημειώνει ότι «η κριτηριακή επιχειρηματολόγηση υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές κατ’ εφαρμογή της εξουσιοδοτικής διάταξης της παρ. 1 του άρθρου 16 του νόμου 4177/2013, στερείται σοβαρής τεκμηρίωσης».

ΣΕΛΠΕ: Όλα τα κριτήρια που παρατίθενται είναι πρόχειρα διατυπωμένα και αστήρικτα από πλευράς στοιχείων

Όπως αναφέρει ο ΣΕΛΠΕ, «όλα τα κριτήρια που παρατίθενται είναι πρόχειρα διατυπωμένα και αστήρικτα από πλευράς στοιχείων» και σημειώνει πως «η ευθύνη βαραίνει, όχι μόνο την Πολιτεία αλλά και τους Θεσμούς, που ενώ υπερθεματίζουν από τη μια, υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς, από την άλλη εγκλωβίζονται σε θέματα μικροπολιτικής διαχείρισης με αποτέλεσμα να χάνεται η ουσία της αναγκαιότητας ολοκλήρωσης των διαρθρωτικών αλλαγών».

Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η απελευθέρωση, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στον ανταγωνισμό

Ο ΣΕΛΠΕ εδώ και χρόνια έχει εκφράσει την θέση του υπέρ της απελευθέρωσης της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, θέση η οποία είχε και έχει απέναντί της, τους «μικρούς» της αγοράς αλλά και τους εργαζόμενους. Ωστόσο σήμερα, η προσπάθεια της κυβέρνησης να απελευθερώσει μερικώς την αγορά, βρίσκει αντίθετες τις επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΛΠΕ, εκτιμώντας πως ο τρόπος με τον οποίο έγινε η απελευθέρωση, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στον ανταγωνισμό.

«Οφείλει η Πολιτεία να μας δώσει σαφείς εξηγήσεις με αντικειμενική επιχειρηματολογία για τους λόγους βάσει των οποίων εξαιρούνται τα εμπορικά κέντρα από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές κατά τη θερινή περίοδο, ενώ συνιστούν βασικό πόλο έλξης τουριστών-επισκεπτών-καταναλωτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο δείκτης τουριστικής επισκεψιμότητας δεν συναρτάται μόνο με το κριτήριο της εγγύτητας σε παραθαλάσσιο χώρο ή του αριθμού των κλινών φιλοξενίας επισκεπτών, αλλά και με το κριτήριο του προορισμού σε μεγάλα εμπορικά σημεία» υποστηρίζει ο ΣΕΛΠΕ.

«Το μήνυμα που μεταφέρεται προς όλους τους υποψήφιους επενδυτές είναι ότι η χώρα δεν επιθυμεί μεγάλες επενδύσεις»

Προσθέτουν μάλιστα, ότι ενώ παρέχεται το δικαίωμα σε μικρά και μεσαία καταστήματα (τα οποία όμως δεν το επιθυμούν) να ανοίγουν τις Κυριακές, τα άλλα μεγαλύτερα εμπορικά σημεία που το επιθυμούν στερούνται του δικαιώματος αυτού. «Με αυτόν τον τρόπο διασαλεύεται ο υγιής ανταγωνισμός, ο οποίος είναι ο μοναδικός παράγων που προάγει την μείωση των τιμών», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. «Το μήνυμα που μεταφέρεται προς όλους τους υποψήφιους επενδυτές είναι ότι η χώρα δεν επιθυμεί μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες, εκτός των άλλων, είναι και φορείς υγιούς επιχειρηματικότητας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΕΛΠΕ.

Σημειώνεται τέλος, ότι για τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, και η ΕΣΕΕ έχει δηλώσει ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ