ΣΕΠΕ: Στα 4.6 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα σε τουριστικές επιχειρήσεις

ΣΕΠΕ: Στα 4.6 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα σε τουριστικές επιχειρήσεις

Τα 4,6 εκατ. ευρώ φτάνουν τα πρόστιμα που επέβαλε σε τουριστικές επιχειρήσεις το Σώμα Επιθεώρησεις Εργασίας (ΣΕΠΕ). Συνολικά, από την 1η Μαΐου έως τις 30 Αυγούστου το ΣΕΠΕ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, διεξήγαγε 4.209 ελέγχους, τόσο σε νησιωτικές όσο και σε ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» σε σχετικό δημοσίευμά της, τα πρόστιμα επιβλήθηκαν σε 751 περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, ενώ υπήρξαν και 39 περιπτώσεις όπου οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ προχώρησαν και σε μηνυτήριες αναφορές. Παράλληλα, 184 επιχειρήσεις εκλήθησαν σε παροχή γραπτών εξηγήσεων για διαπιστωμένες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και εκκρεμεί η επιβολή κυρώσεων.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι

Το πρόγραμμα ελέγχων στον τουριστικό κλάδο θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, ενώ όπως πρόσφατα ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, μετά το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, εντατικοί έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν και στον τομέα της καθαριότητας.

Να σημειωθεί ότι ήδη με τον πρόσφατο νόμο αναβαθμίστηκε θεσμικά ο ρόλος του ΣΕΠΕ, ενώ με χρηματοδότηση ύψους 7,6 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκε μέσω ΕΣΠΑ προωθείται σειρά πρωτοβουλιών, με αιχμή τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων σε συγκεκριμένους κλάδους με υψηλή παραβατικότητα. Βάσει του προγραμματισμού, θα αναβαθμιστεί η νομική υπηρεσία ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή υποστήριξη των εργαζομένων που βρίσκονται σε διαμάχη με τους εργοδότες, στο νομικό πεδίο. Επίσης, επίκειται αναβάθμιση στα ηλεκτρονικά συστήματα του Σώματος, ώστε οι επιθεωρητές να έχουν άμεση πρόσβαση σε στοιχεία από το σύστημα Εργάνη, τον ΟΑΕΔ, τον ΕΦΚΑ και τη ΓΓΔΕ.

Προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης

Σχεδιάζονται ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης, με στόχο να βελτιωθεί η ποιότητα και κατά συνέπεια η αποτελεσματικότητα των ελέγχων που διενεργούνται, ενώ μέσα από την ανάλυση των στοιχείων που ήδη συλλέγουν οι επιθεωρητές θα καταρτιστούν πιλοτικά προγράμματα στοχευμένων ελέγχων, που θα εστιαστούν σε περιοχές ή σε κλάδους όπου εντοπίζεται η πιο υψηλή παραβατικότητα.

Διακοπή λειτουργίας επιχείρησης

Με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή, το ΣΕΠΕ αποκτά μια σειρά από αρμοδιότητες που αναβαθμίζουν τον ελεγκτικό του ρόλο, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα εισήγησης ακόμη και της διακοπής λειτουργίας μιας επιχείρησης, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι παραβιάζεται συστηματικά η νομοθεσία. Μεταξύ άλλων, το ΣΕΠΕ θα έχει άμεση διασύνδεση με το σύστημα Εργάνη, στο οποίο οι εργοδότες υποχρεώνονται να δηλώνουν προκαταβολικά τις υπερωρίες των εργαζομένων.

Παράλληλα, παρέχεται το δικαίωμα στους επιθεωρητές να διακόψουν τη λειτουργία μιας επιχείρησης από 3 έως 5 ημέρες, ανάλογα με το είδος και την επανάληψη της παράβασης που έχουν εντοπίσει. Κυρώσεις θα επιβάλλονται, εκτός από τον εργοδότη, και σε όποιον τρίτο εμποδίζει την είσοδο των επιθεωρητών του Σώματος στον χώρο εργασίας για έλεγχο. Στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΣΕΠΕ είναι, τέλος, υποχρεωτική η τήρηση στοιχείων που αφορούν το προσωπικό που απασχολείται σε οικοδομική εργασία ή τεχνικά έργα.

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

     

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
    Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ