Τι είναι η τακτική καταγγελία σύμβασης εργασίας

Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα έναντι της απλής απόλυσης

ΣΕΒΠΕ: Παράταση αιτήσεων έως 9 Νοεμβρίου για τους ανέργους 18-24

H καταγγελία με προειδοποίηση του μισθωτού (προμήνυση) ονομάζεται τακτική καταγγελία σύμβασης εργασίας και παράγει το αποτέλεσμά της (τη λύση της σχέσης εργασίας) μετά την πάροδο ορισμένης προθεσμίας από τότε που θα επιδοθεί στον εργαζόμενο (εκτός αν τα μέρη συμφωνήσουν από κοινού την αποχώρηση του μισθωτού νωρίτερα).

Προθεσμία για την τακτική καταγγελία σύμβασης εργασίας

Η άσκηση πάντως, του σχετικού εργοδοτικού δικαιώματος ολοκληρώνεται με την έγγραφη προειδοποίηση του απολυομένου. Η ανωτέρω προθεσμία καθορίζεται είτε από τον νόμο, είτε με τη σύμβαση εργασίας (οπότε θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη στον νόμο). Στο διάστημα της προμήνυσης η σχέση εργασίας λειτουργεί κανονικά. Η τακτική καταγγελία είναι δυνατή μόνον σε υπαλλήλους (στους εργάτες δηλαδή χωρεί μόνον άτακτη, χωρίς προμήνυση, καταγγελία).

Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της τακτικής καταγγελίας σύμβασης εργασίας

Ένας λόγος για να προτιμήσει ένας εργοδότης την τακτική καταγγελία είναι το γεγονός ότι στην περίπτωση αυτή οφείλει μικρότερη αποζημίωση απόλυσης στον μισθωτό απ’ ότι στην άτακτη καταγγελία.
Είναι εξίσου όμως απαραίτητο να λάβει υπόψη τα προβλήματα που πιθανόν να δημιουργηθούν από την παραμονή ενός εργαζομένου στον χώρο εργασίας του, ενώ γνωρίζει ότι πρόκειται να καταγγελθεί η σύμβαση εργασίας του.

Άτακτη καταγγελία σύμβασης εργασίας

Ο εργοδότης όμως έχει την δυνατότητα να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου και χωρίς να τηρήσει κάποια προθεσμία ή να προειδοποιήσει τον μισθωτό. Η καταγγελία αυτή ονομάζεται άτακτη και παράγει το αποτέλεσμά της αμέσως από το χρονικό σημείο που θα επιδοθεί (ή από το χρονικό σημείο που τυχόν θα ορίζει – και το οποίο προφανώς θα είναι συντομότερο από αυτό της προμήνυσης της τακτικής καταγγελίας).
Σε αυτήν την περίπτωση ο εργοδότης οφείλει πλήρη αποζημίωση απόλυσης.

Επειδή ο εργοδότης δεν απαιτείται να τηρήσει κάποια προθεσμία, η καταγγελία αυτή λέγεται και απρόθεσμη.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ