Το λέιζερ ακτινών-Χ ,European XFEL, μόλις “γέννησε” το φως του

Το λέιζερ έχει μήκος 3,4 χιλιομέτρων και το μεγαλύτερο κομμάτι του (2,1 χλμ.) βρίσκεται σε υπόγειο τούνελ.

European_XFEL_

 

Το μεγαλύτερο λέιζερ ακτινών-Χ παγκοσμίως, το European XFEL που βρίσκεται στην περιοχή του Αμβούργου της Γερμανίας ,όπως δημοσιεύτηκε , μόλις “γέννησε” το φως του. Το λέιζερ έχει μήκος 3,4 χιλιομέτρων και το μεγαλύτερο κομμάτι του (2,1 χλμ.) βρίσκεται σε υπόγειο τούνελ.

Στην ουσία πρόκειται για το πιο δυνατό και εξελιγμένο γραμμικό επιταχυντή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το φως του είναι ένα δισεκατομμύριο φορές πιο έντονο από το φως που παράγουν οι παραδοσιακές πηγές φωτός (επιταχυντές-σύγχροτρα).

Σύμφωνα με το Αθηναίικο Πρακτορείο, το φως ακτίνων-Χ έχει μήκος κύματος 0,8 νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου), που είναι περίπου 600 φορές πιο βραχύ από το μήκος κύματος του ορατου φωτός.

Το πρώτο δοκιμαστικό φως παρήχθη στο European XFEL από λέιζερ με συχνότητα μόνο ένα παλμό ανά δευτερόλεπτο, που θα αυξηθούν στους 27.000 παλμούς ανά δευτερόλεπτο, όταν το λέιζερ λειτουργήσει κανονικά φέτος το Σεπτέμβριο.

Η πρώτη εκπομπή δέσμης λέιζερ ήταν το τελικό τεστ πριν το επίσημο άνοιγμα του European XFEL, στο οποίο -όπως και στο CERN– αρκετές χώρες έχουν συνεισφέρει την τεχνογνωσία τους και εξοπλισμό.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ