ΣΕΤΕ: Εξωστρέφεια, συνέργειες και βιώσιμη ανάπτυξη για τον ελληνικό τουρισμό

ΤτΕ: Στα 3,521 δισ. ευρώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Αύγουστο

Η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη βρίσκεται στο επίκεντρο των εορτασμών της σημερινής παγκόσμιας ημέρας τουρισμού, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, να επισημαίνει ως κύριο στόχο της σημερινής επετείου την ανάδειξη της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής συμβολής του τουρισμού στην ευδαιμονία της διεθνούς κοινότητας.

Γιάννης Ρέτσος: Εξωστρέφεια, συνέργειες και βιώσιμη ανάπτυξη, είναι η πλατφόρμα στην οποία θα πρέπει να επενδύσουμε τα επόμενα χρόνια

Σε δήλωση του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος υπογραμμίζει ότι «εξωστρέφεια, συνέργειες και βιώσιμη ανάπτυξη, είναι η πλατφόρμα στην οποία θα πρέπει να επενδύσουμε τα επόμενα χρόνια, με στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού και οικονομικού αποτυπώματος του τουρισμού και την περαιτέρω ανάπτυξη των ποιοτικών του δεικτών».

Ο ελληνικός τουρισμός, όπως είπε, «χρειάζεται ένα ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης. Μία στρατηγική ουσιαστικής διασύνδεσης των βασικών πυλώνων του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της χώρας μας, όπως είναι ο πολιτισμός και η αγροδιατροφή. Που θα αναδεικνύει τον φυσικό μας πλούτο. Που θα ενσωματώνει, ως αναπόσπαστο μέρος της, την ενίσχυση του επιχειρείν, την προσέλκυση επενδύσεων, την στήριξη της καινοτομίας και των νέων επιχειρηματικών ιδεών και την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο».

ΣΕΤΚΕ: Έπειτα από 40 και πλέον χρόνια οργανωμένου τουρισμού στη χώρα μας, παρατηρούνται φαινόμενα άναρχης οικιστικής ανάπτυξης, ανεξέλεγκτης δόμησης, θαλάσσιας ρύπανσης, καταπάτησης και καταστροφής βιοτόπων

Από την πλευρά τους και η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) «δεσυμεύεται για την υιοθέτηση νέων προτύπων, που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα του παρεχόμενου τουριστικού μας προϊόντος, με έμφαση στην προστασία και την ανάδειξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος».

Όπως τονίζει, «εξαιτίας της έλλειψης σωστού σχεδιασμού από την πολιτεία, σήμερα, έπειτα από 40 και πλέον χρόνια οργανωμένου τουρισμού στη χώρα μας, παρατηρούνται φαινόμενα άναρχης οικιστικής ανάπτυξης, ανεξέλεγκτης δόμησης, θαλάσσιας ρύπανσης, καταπάτησης και καταστροφής βιοτόπων, που επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Πρόκειται ουσιαστικά για την άλλη όψη της τουριστικής ανάπτυξης».

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού εορτάζεται από το 1980 στις 27 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία τέθηκε σε ισχύ το Καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO). Μόνο πέρυσι, 1,23 δισεκατομμύρια ταξιδιώτες πέρασαν τα διεθνή σύνορα, ενώ μέχρι το 2030, τα 1,2 δισεκατομμύρια αναμένεται μα φτάσουν τα 1,8 δισεκατομμύρια ταξιδιώτες, πάντα με όσα υπογραμμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.

Θα ξεπεράσουν τα 28,5 εκατ. οι τουρίστες στην Ελλάδα το 2017

Η Ελλάδα το 2016 προσέλκυσε 28,1 εκατ. επισκέπτες, (μαζί με τους επισκπέτες κρουαζιέρας), πετυχαίνοντας αύξηση 7,5%, ενώ για την τρέχουσα χρονιά η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα 28,5 εκατομμύρια επισκέπτες, πάντα μαζί την κρουαζιέρα. Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της McKinse η Ελλάδα θα μετρήσει το 2021 περί τα 35 εκατομμύρια αφίξεις και εκτιμάται ότι τα άμεσα τουριστικά της έσοδα να κινηθούν στα 19-20 δισ.ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτά οι μεταφορές.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ