Βρετανίδα πρέσβης: Δεν αυξάνονται τα δίδακτρα τα επόμενα 2 χρόνια

Βρετανίδα

Η Βρετανίδα πρεσβευτής στην Αθήνα, Κέιτ Σμιθ δήλωσε πως οι φοιτητές από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν τα ίδια δίδακτρα με τους Βρετανούς την επόμενη διετία. Αποτελεί αναμφίβολα μια θετική δήλωση η οποί καθησυχάζει τους γονείς οι οποίοι φοβούνται για τις επιπτώσεις του Brexit.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για την απονομή των υποτροφιών Chevening, η κ. Σμιθ ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ακόμα η μεγάλη απάντηση που περιμένουμε για το μόνιμο πλαίσιο που θα θεσμοθετηθεί», ωστόσο επεσήμανε:

«Όλοι οι φοιτητές που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους το 2020-21 στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα έχουν τα ίδια δίδακτρα και οικονομική υποστήριξη, όπως οι Βρετανοί συμφοιτητές τους, μέχρι και την ολοκλήρωση των σπουδών τους».

Βρετανίδα

Οι υποτροφίες Chevening επιστρέφουν μετά από 17 χρόνια

Σε μία συμβολική, αλλά λαμπρή, τελετή που πραγματοποιήθηκε στη βρετανική πρεσβευτική κατοικία απονεμήθηκαν οι δύο υποτροφίες που σηματοδοτούν την επανέναρξη του Προγράμματος Υποτροφιών Chevening στην Ελλάδα, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Η Βρετανίδα πρέσβειρα στην Αθήνα, Κέιτ Σμιθ, απένειμε δύο υποτροφίες για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 στην Αναστασία Μπενέκου, που θα παρακολουθήσει το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών MBA στο πανεπιστήμιο του Κεντ και στον Μοχάμεντ Ελ Σαέρ, ο οποίος θα παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών Πολέμου (War Studies) στο King’s College του Λονδίνου.

«Το Chevening πλέον καθιερώνεται εκ νέου ως ένας θεσμός στην Ελλάδα – γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα», τόνισε στην ομιλία της η κ. Σμιθ. «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στόχο έχει να στηρίξει τους πιο λαμπρούς και αξιόλογους Έλληνες φοιτητές. Αξιοποιώντας την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές σε ένα εκλεκτό ακαδημαϊκό περιβάλλον, οι υπότροφοι Chevening αποκτούν τις βάσεις πάνω στις οποίες θα χτίσουν το μέλλον τους πίσω στην Ελλάδα».

Η Βρετανίδα πρέσβης εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση «για την εμπιστοσύνη που δείχνει σε αυτή τη συνεργασία» και σημείωσε:

«Κοινός μας στόχος είναι η επιλογή του πιο ξεχωριστού νέου ή νέας, που θα κερδίσει τις εντυπώσεις όχι μόνο με τις επιδόσεις του, αλλά και με το όραμά του να αποκομίσει γνώσεις και εμπειρίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, που θα μεταφέρει στη συνέχεια πίσω στην Ελλάδα με την επιστροφή του».

Από την πλευρά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, η γενική διευθύντρια, Εύα Λιανού, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η συνεργασία μας με τη Βρετανική Πρεσβεία, στο πλαίσιο του Προγράμματος Υποτροφιών Chevening, συνεχίζεται και για το ακαδημαϊκό έτος 2020/2021, παρέχοντας τη δυνατότητα σε έναν Έλληνα φοιτητή ή φοιτήτρια να πραγματοποιήσει πλήρως χρηματοδοτούμενες μεταπτυχιακές σπουδές σε Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η εν λόγω συνεργασία εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση για την υποστήριξη στοχευμένων δράσεων σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, με στόχο την ενίσχυση της πρόσβασης των νέων στην Εκπαίδευση».

«Πάντα ονειρευόμουν να σπουδάσω κάτι σχετικό με την διοίκηση και την κοινωνική πολιτική», τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αναστασία Μπενέκου. «Στις θέσεις μάνατζερ στις ΜΚΟ στηριζόμουν κατά βάση στις προσωπικές εμπειρίες και στις εκπαιδεύσεις που μας έκαναν οι υπεύθυνοί μας. Θεωρούσα όμως ότι κάτι μου έλειπε ως επιστημονικό υπόβαθρο, ότι χρειάζομαι ένα δυνατό επιστημονικό υπόβαθρο».

Χαρακτήρισε την υποτροφία μία «από τις πιο σημαντικές υποτροφίες του κόσμου» και σημείωσε ότι είναι πολύ ευχάριστο το ότι επιστρέφει και πάλι στην Ελλάδα. «Το δίκτυο των επαγγελματιών και σπουδαστών που γνωρίζεις και ανταλλάσσεις ιδέες μπορεί να σε βοηθήσει στην υλοποίηση και των δικών σου ιδεών.

Ήθελα πολύ να είμαι μέρος ενός τέτοιου δικτύου, που ενώνει χώρες και λαούς, τους ηγέτες του μέλλοντος, όπως τους αποκαλεί η υποτροφία, προσφέροντάς τους μια σημαντική εκπαιδευτική ευκαιρία, αλλά και ταυτόχρονα συμβάλλει στο να μεταβάλει την κοινωνία μας προς το καλύτερο», ανέφερε.

Η Αναστασία είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, με σπουδές Ψυχολογίας στο ΑΠΘ και Συμβουλευτικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Τα τελευταία χρόνια έχει αφιερωθεί στο προσφυγικό, όπου έχει διατελέσει project manager και Country Director ΜΚΟ στη Θεσσαλονίκη και τη Λέσβο.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  2 ΣΧΟΛΙΑ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ