Στην εισπραξιμότητα της υπερφορολόγησης επικεντρώνεται το υπουργείο Οικονομικών

Βελτίωση της εισπραξιμότητας για να ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα που θ' απαλύνουν το «βιασμό» από το 4ο μνημόνιο

των φορολογικών δηλώσεων

Στην βελτίωση της εισπρακτικής διαδικασίας επικεντρώνεται, μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, το υπουργείο Οικονομικών. Μετά λοιπόν την πρωτοφανή υπερφορολογήση σε ό,τι κινείται και αναπνέει, η κυβέρνηση επιδιώκει την υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων του νέου 4ου μνημονίου. Μ΄αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τις σχετικές εξαγγελίες θα της επιτραπεί από τους εταίρους-δανειστές η ενεργοποίηση των αντιμέτρων που υποτίθεται πως θα ελαφρύνουν τη σκληρή λιτότητα που έρχεται για να μείνει τουλάχιστον μέχρι το 2021.

Ειδικότερα, τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην επικαιροποίηση του μνημονίου για την βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων αφορούν:

 • την αυτοματοποίηση και καλύτερη στόχευση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνονται εναντίον των φορολογούμενων που δεν εκπληρώνουν εγκαίρως τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Σύμφωνα με προκήρυξη έργου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα δημιουργηθούν ειδικές ηλεκτρονικές εφαρμογές στη φορολογική διοίκηση που θα οδηγήσουν σε ταχύτατη και στοχευμένη έκδοση κατασχετηρίων εναντίον αυτών που μπορούν να πληρώσουν.
 • την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών αναγκαστικής εκποίησης ακινήτων οφειλετών του δημοσίου. Σήμερα οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες και ουσιαστικά οι πλειστηριασμοί καταλήγουν άγονοι με αποτέλεσμα το δημόσιο να στερείται έσοδα. Στο σχέδιο του ΥΠΟΙΚ προβλέπεται εκποίηση ακινήτων με βάση την εμπορική αξία (αντί της αντικειμενικής που ισχύει σήμερα) και ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών κατάσχεσης και εκποίησης
 • την επικαιροποίηση και εκκαθάριση της λίστας οφειλετών του δημοσίου. Η λίστα θα επικαιροποιηθεί προκειμένου να περιληφθούν σε αυτήν μόνο οφειλέτες που παραμένουν οικονομικά ενεργοί και οι οφειλές τους μπορούν να εισπραχθούν. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα πιεστούν οι οφειλέτες να προσέλθουν στο δημόσιο ταμείο και η φορολογική διοίκηση δεν θα χάνει χρόνο κυνηγώντας οφειλέτες που δεν μπορούν να πληρώσουν.

Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί 3 φορές την εβδομάδα!

Τα 10 δισ. φτάνει η προσαρμογή ΣΥΡΙΖΑ στο ασφαλιστικό

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ