ΕΣΕΕ: Οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη ΔΕΘ

«Η πραγματική οικονομία έχει ανάγκη από αποτελεσματικές ενέργειες και όχι από ανεκπλήρωτες εξαγγελίες»

ΕΣΕΕ: Αναλυτικός οδηγός για τις μεταβολές στο ασφαλιστικό και εργασιακό

Την πρόθεσή της να μην καταθέσει νέα αιτήματα εκ μέρος των εμπόρων στις συναντήσεις του προέδρου της, Βασίλη Κορκίδη, με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων ενόψει της 82ης ΔΕΘ, ανέφερε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), αλλά, αντ’ αυτού, τόνισε πως επαναφέρει ως εκκρεμή προαπαιτούμενα τρεις κυβερνητικές εξαγγελίες από το βήμα της περσινής ΔΕΘ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ειδκότερα, σήμερα το προεδρείο της ΕΣΕΕ συναντήθηκε με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη και ο κ. Κορκίδης σημείωσε ότι, ενόψει των κυβερνητικών εξαγγελιών της ΔΕΘ, η συνομοσπονδία υπενθυμίζει ότι από τις περυσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, εκκρεμούν τρεις σημαντικές «οφειλές» προς τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις

Η πρώτη οφειλή αφορά στη θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» αλλά, ουσιαστικά, «τροφοδότη λογαριασμού» δημοσίου και λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στην παροχή δυνατότητας γνωστοποίησης ενός τρεχούμενου επιχειρηματικού λογαριασμού, ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή δέσμευσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης με πάγιες τραπεζικές εντολές (πληρωμές: μισθοδοσίας, οφειλών προς το δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, λογαριασμών ΔΕΚΟ, ενοικίων και προμηθευτών).

Ο λογαριασμός θα πρέπει μάλιστα να συνδεθεί αποκλειστικά με τις εισπράξεις της επιχείρησης από τη χρήση πλαστικού χρήματος – μετά την εγκατάσταση 450.000 τερματικών POS – και βεβαίως με τις συναλλαγές e-banking. Με τον τρόπο αυτό ωφελούνται όλες οι πλευρές γιατί από τη μία πλευρά ελέγχεται η πηγή, η διαδρομή και ο προορισμός του ηλεκτρονικού χρήματος μιας επιχείρησης και από την άλλη πλευρά μειώνεταιη φοροδιαφυγή.

Πάγωμα ληξιπρόθεσμων οφειλών εργοδοτών στον ΟΑΕΕ

Η δεύτερη οφειλή αφορά στο «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών εργοδοτών στον ΟΑΕΕ και στη μετατροπή της οφειλής σε χρόνο με αποποίηση ασφαλιστικού χρόνου.Η υποχρέωση απρόσκοπτης καταβολής των τρεχουσών εισφορών σύμφωνα με το νέο απαιτητικό σύστημα ασφαλιστικής φορολογίας που ισχύει από 1/1/17 θα επιβαρυνθεί κατά 18% από 1/1/18, αφού πλέον οι ασφαλιστικές εισφορές δεν θα υπολογίζονται ως δαπάνες.

Ταυτόχρονα, βέβαια, με τη δυνατότητα εφαρμογής του εξωδικαστικού συμβιβασμού και συγκεκριμένα με το άρθρο 15 του νόμου προβλέπεται και η δυνατότητα ρύθμισης σε 120 δόσεις αποκλειστικά των οφειλών στα πρώην ασφαλιστικά ταμεία και νυν στον ΕΦΚΑ, που έχουν εκχωρηθεί στο ΚΕΑΟ και ανέρχονται σε τουλάχιστον 23,3 δις ευρώ. Αυτό είναι κάτι που το ζητήσαμε από την Υπουργό να ενταχθεί στο ν/σ για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, προτείνοντας μάλιστα η ΚΥΑ να περιλαμβάνει και οφειλές άνω των 20.000 ευρώ. Είναι φανερό, επομένως, ότιοι προτάσεις της ΕΣΕΕ μπορεί να εισφέρουν σε μία γενική διευκόλυνση που θα δώσει βραχυπρόθεσμες διεξόδους στους συναδέλφους.

Περιορισμός της υπερβολικής φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Η τρίτη εκκρεμότητα και ίσως βασικότερη είναι ο περιορισμός της υπερβολικής φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αφού η εμπειρία των χρόνων της κρίσης μας δείχνει ότι είναι αιτία πολλών δεινών στην πραγματική οικονομία και ο βασικός λόγος της φορο-αποφυγής και της φορο-αδυναμίας, με αποτέλεσμα τη διαρκή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων επιβάλλεται να εφαρμοστούν νωρίτερα από τα αντίμετρα του 2019. ‘Αλλωστε, ακόμα και το ΔΝΤ θεωρεί ότι η υπερφορολόγηση και το υπερβολικό μη μισθολογικό κόστος δημιουργεί μόνο αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομία, με αποκορύφωμα την «επιδημία» της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας.

ΕΣΕΕ: Η πραγματική οικονομία έχει ανάγκη από αποτελεσματικές ενέργειες και όχι από ανεκπλήρωτες εξαγγελίες

Στο υπόμνημα που καταθέτει η ΕΣΕΕ στην πολιτική ηγεσία της χώρας, αναφέρει ότι: «η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διεκπεραιώσει τις υποχρεώσεις του τρίτου μνημονίου με «εγχώριες» μεν εμπνεύσεις, χωρίς όμως να δημιουργήσει «εξωχώριες» αντιδράσεις και πισωγυρίσματα. Η πραγματική οικονομία έχει ανάγκη από αποτελεσματικές ενέργειες και όχι από ανεκπλήρωτες εξαγγελίες. Δεν χρησιμεύουν σε τίποτα «δώρα» χωρίς αντίκρισμα, από το βήμα της ΔΕΘ. ‘Αλλωστε, υπάρχουν συγκεκριμένες εκκρεμότητες από την περσινή ΔΕΘ που όλοι μας περιμένουμε να εκπληρωθούν, προτού η ατομική και συλλογική κόπωση καταλήξει σε ατομική και συλλογική παραίτηση».

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Αν θέλετε επενδύσεις, ήρθατε στη σωστή διεύθυνση

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ