Σε κινεζικά χωρικά ύδατα χωρίς άδεια αμερικανικό πολεμικό πλοίο

Για απρόσμενα αεροπορικά και ναυτικά ατυχήματα προειδοποιεί τις ΗΠΑ το Πεκίνο

Στα κινεζικά χωρικά ύδατα χωρίς άδεια αμερικανικό πολεμικό πλοίο

Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο, που πέρασε 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές ενός τεχνητού νησιού που έχει δημιουργήσει η Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα, εισήλθε «χωρίς άδεια» στα κινεζικά χωρικά ύδατα, ανακοίνωσε σήμερα το Πεκίνο, τονίζοντας ότι πριν την είσοδο του δέχθηκε τις προειδοποιήσεις κινεζικών πολεμικών πλοίων.

Στη διάρκεια συνέντευξής Τύπου ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λου Κανγκ, εξέφρασε «την έντονη δυσαρέσκεια και την σφοδρή αντίθεση» της Κίνας για την ενέργεια αυτή του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Λου Κανγκ: Τέτοιες ενέργειες μπορεί να προκαλέσουν απρόσμενα αεροπορικά και ναυτικά ατυχήματα

Ο Λου ζήτησε από τις ΗΠΑ να διορθώσουν το λάθος τους και να αποφύγουν να πραγματοποιήσουν άλλες περιπολίες στην περιοχή, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους ενέργειες είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν απρόσμενα αεροπορικά και ναυτικά ατυχήματα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν ότι το USS Dewey πέρασε κοντά από τον ύφαλο Μιστσίφ στα νησιά Σπράτλι, ένα νησάκι το οποίο διεκδικεί η Κίνα.

Σύμφωνα με τον Λου, το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό «αναγνώρισε το αμερικανικό πλοίο (…) και του ζήτησε να αποχωρήσει». Η κυριαρχία της Κίνας στο αρχιπέλαγος των Σπράτλι και τα γύρω ύδατα είναι «αδιαμφισβήτητη», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας, Ρεν Γκουακιάνγκ επεσήμανε ότι η Κίνα διαμαρτυρήθηκε στις ΗΠΑ για το συμβάν, τονίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις δεν συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη Νότια Σινική Θάλασσα.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ