Αμυντικές δαπάνες κι αναρχική και ισλαμική τρομοκρατία

Αμυντικές δαπάνες κι αναρχική και ισλαμική τρομοκρατία

Συγκλονισμένη είναι η ελληνική κοινωνία από την τρομοκρατική επίθεση με παγιδευμένο φάκελο εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Ο κ. Παπαδήμος και 2 συνοδοί του τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Την επίθεση καταδίκασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, ζητώντας άμεση λύση κατά του χρόνιου προβλήματος της τρομοκρατίας. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου κεντρικό ζήτημα είναι η ασφάλεια και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε διεθνές επίπεδο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε σύντομη συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό του έδωσε συγχαρητήρια για την πρόοδο της Ελλάδας, έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερος καταμερισμός των αμυντικών δαπανών μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Μάντσεστερ

Την ίδια ώρα, στο Μάντσεστερ η βρετανική κοινωνία προαπαθεί να γιατρέψει τις πληγές τις από το τρομοκρατικό χτύπημα στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε, που δολοφόνησε 22 νέους ανθρώπους, και να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς, παρά το ύψιστο επίπεδο ασφαλείας στο οποίο βρίσκεται η χώρα, μετά την επίθεση.

Στην Ελλάδα, η τρομοκρατία είναι προς το παρόν διαφορετικής μορφής. Οι έλληνες τρομοκράτες προέρχονται κυρίως από τον αναρχικό χώρο και στρέφουν τα πυρά τους κατά του συστήματος, προσωποποιώντας τον διαρκή πόλεμό τους κατά της εξουσίας με επιθέσεις εναντίον πολιτικών και οικονομικών παραγόντων. Ποια είναι όμως η σχέση η εγχώριας τρομοκρατίας και της διεθνούς, όπως αυτή εκφράζεται εσχάτως με την πληθώρα των ισλαμικής καταγωγής επιθέσεων διεθνώς;

Έλληνες αναρχικοί στο δυτικό Κουρδιστάν

Η αρχή για μια απάντηση θα μπορούσε να δοθεί ανατρέχοντας σ’ ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, σύμφωνα με το οποίο έλληνες αναρχικοί πολεμούν τζιχαντιστές στο δυτικό Κουρδιστάν, στην «αναρχική γη» της Ροζάβα. Πρόκειται για μία περιοχή που βρίσκεται στη βόρεια Συρία και αυτονομήθηκε χάρη στη συνεχιζόμενη κουρδική εξέγερση. Εκεί αναρχικοί από διάφορες χώρες του κόσμου καταφτάνουν για να πολεμήσουν τον ISIS και να εκπαιδευτούν δίπλα σε έμπειρους αντάρτες.

Σε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Καλαφάτη για την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου έρχονται στο φως φωτογραφίες μαχητών που κρατούν πολεμικά όπλα και φορούν στολές παραλλαγής και κουκούλες, έχοντας φόντο τοίχο που γράφει στα ελληνικά: «Από τη Ροζάβα μέχρι την Αθήνα, τα απελευθερωμένα εδάφη του αγώνα θα ματώσετε για να τα πάρετε. Αλληλεγγύη στις καταλήψεις».

Εξάλλου, το 2015 είχε κυκλοφορήσει σε ιστοσελίδα αντιεξουσιαστών βίντεο στο οποίο απεικονιζόταν έλληνας μαχητής που κρατούσε πολεμικό όπλο να απευθύνει χαιρετισμό σε Κούρδους και άλλους αντάρτες στα ελληνικά. «Δεν μαχόμαστε μόνο κατά του θεοκρατικού φασισμού της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα, πολεμάμε το καπιταλιστικό σύστημα που έθρεψε το τζιχάντ», είπε μεταξύ άλλων.

Υβριδική τρομοκρατία

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι υπάρχει μια βαθύτερη σχέση μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Το μίσος αμφότερων κατά του καπιταλιστικού συστήματος. Τι τρομοκρατική τερατογένεση θα φέρει αυτή η εκλεκτική συγγένεια και ζύμωση μεταξύ ISIS και αναρχικών απ’ όλο τον κόσμο, δεδομένης και της διάχυσης αφενός του ισλαμικού στοιχείου και αφετέρου της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και διεθνώς, απομένει να το δούμε. Προς το παρόν, η θρησκευτική μισαλλοδοξία, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και η ρητορική του μίσους γιγαντώνονται, συμπαρασύροντας στην άνοδό τους και τα ποσοστά των ακροδεξιών κομμάτων διεθνώς.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ