Στήριξη στις χώρες της Λατινικής Αμερικής ψάχνει η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας

Πίεση προς τον Μαδούρο ζητά ο Χούλιο Μπόρχες

Στήριξη στις χώρες της Λατινικής Αμερικής ψάχνει η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας

Στήριξή από τις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής αιτήθηκε η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, προκειμένου ν΄ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο να εφαρμόσει ένα “δημοκρατικό πρόγραμμα δράσης”, είπε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χούλιο Μπόρχες χθες. Ο Μπόρχες, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Βενεζουέλας του οποίου την πλειοψηφία κατέχει η αντιπολίτευση, ταξίδεψε στη Λίμα για να συναντηθεί με περουβιανούς βουλευτές και τον πρόεδρο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές του Μαδούρο μεταξύ των ηγετών της Λατινικής Αμερικής.

«Είναι σημαντικό – ουσιαστικό – να πείσουμε αρκετές κυβερνήσεις στην περιοχή να ενωθούν βραχυπρόθεσμα ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει τίποτα άλλο στη Βενεζουέλα εκτός από ένα λαϊκό και δημοκρατικό πρόγραμμα δράσης», είπε ο Μπόρχες στο πρακτορείο Reuters.

Το Περού ανακάλεσε τον πρέσβη του στο Καράκας τον Μάρτιο.

Καμία διάθεση να εμπλακεί στα εσωτερικά της Βενεζουέλας από τον πρόεδρο του Περού

Σε κοινή εμφάνισή του με τον Μπόρχες στο προεδρικό μέγαρο, ο Κουτσίνσκι είπε αργότερα ότι δεν έχει “καμία διάθεση να εμπλακεί στα εσωτερικά θέματα άλλων χωρών” αλλά ότι τα κράτη της περιοχής θα πρέπει να υποστηρίξουν την ευημερία του λαού της Βενεζουέλας και να παρέξουν “ανθρωπιστική βοήθεια”. Ο Κουτσίνσκι δήλωσε ότι είπε στον Μπόρχες πως “είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε σ’ αυτό, να βοηθήσουμε ως μέλη μιας ομάδας αμερικανικών κρατών που ανησυχούν για έναν σημαντικό γείτονα. Η Βενεζουέλα είναι το νούμερο ένα θέμα στην Αμερική”.

Από την πλευρά του, ο Μπόρχες είπε ότι ο σκοπός της στρατηγικής των διαδηλώσεων και των εκκλήσεων για διεθνή πίεση είναι να “διαλυθεί η συνείδηση των ενόπλων δυνάμεων και των πολιτικών ομάδων” που εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον Μαδούρο, και να αποφευχθούν οι περαιτέρω θάνατοι. Είπε σε περουβιανούς δημοσιογράφους μετά την ομιλία του στο κοινοβούλιο του Περού ότι θα ταξιδέψει στη Βραζιλία την επόμενη εβδομάδα για να συγκαλέσει σύνοδο κορυφής με αντιπροσώπους κοινοβουλίων από όλη τη Λατινική Αμερική ώστε να πιέσουν για μια “δημοκρατική μετάβαση” στη Βενεζουέλα.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ