ΔΕΗ: Προς πώληση και ο ΑΗΣ της Φλώρινας

ΔΕΗ: Προς πώληση και ο ΑΗΣ της Φλώρινας

Ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός (ΑΗΣ) της Φλώρινας, που περιλαμβάνει την υφιστάμενη λιγνιτική μονάδα και την άδεια για κατασκευή δεύτερης θα περιλαμβάνεται στο “καλάθι” των μονάδων που θα διατεθεί προς πώληση προκειμένου να περιοριστεί κατά 40% η λιγνιτική παραγωγή της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ).

Ανοιχτό το ενδεχόμενο και για πώληση του σταθμού στο Αμύνταιο

Ανοιχτό παραμένει ακόμη το ενδεχόμενο να περιληφθεί τελικά στο “πακέτο” και ο σταθμός του Αμύνταιου, παρά τη ζημιά που προκλήθηκε από την πρόσφατη κατολίσθηση στο λιγνιτωρυχείο αλλά και την παλαιότητα των μονάδων που επιβάλει περιβαλοντικές επενδύσεις προκειμένουνα συνεχίσουν να λειτουργούν σε βάθος χρόνου.

Αυτό ανέφερε χθες υψηλόβαθμος παράγοντας της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ ως προς το “καλάθι” των μονάδων που θα πουληθούν έχει κλείσει κατά 70%, δεν έχει επέλθει όμως ακόμη οριστική συμφωνία.

Όπως ανφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ίδιος πρόσθεσε ότι στόχος από ευρωπαϊκής πλευράς είναι να διασφαλιστεί ότι το εγχείρημα θα επιτύχει, θα υπάρξει δηλαδή ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές για την αγορά των μονάδων που θα προσφερθούν προς πώληση. Επ’ αυτού ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης προειδοποίησε χθες μιλώντας στο συνέδριο του Economist ότι Ευρωπαϊκές εταιρείες είναι εντελώς απρόθυμες να επενδύσουν σε λιγνιτικές μονάδες και για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να τεθούν εμπόδια στην πώληση μονάδων σε εταιρίες από την Κίνα, την Ιαπωνία ή τις ΗΠΑ.

Η παλαιότερη πρόταση της ΔΕΗ για τη δημιουργία θυγατρικής

Η ίδια πηγή τόνιζε πάντως ότι η παλαιότερη πρόταση της ΔΕΗ για δημιουργία θυγατρικής στην οποία θα “εισφερθεί” πελατολόγιο που αντιστοιχεί στο 7% της αγοράς (περίπου 500.000 πελάτες) και θα πουληθεί σε τρίτους είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να “ανοίξει” η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Προϋπόθεση για να υλοποιηθεί η πρόταση είναι να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα τύχει της έγκρισης των εταίρων, όπως επίσης επενδυτικό ενδιαφέρον και ικανός αριθμός πελατών που θα δεχθεί να μετακινηθεί από τη ΔΕΗ σε τρίτο προμηθευτή. Οι πελάτες που θα μεταφερθούν – εφόσον επιλεγεί αυτή η λύση – θα ενημερωθούν επίσημα με επιστολή από τη ΔΕΗ, θα έχουν ως κίνητρο χαμηλότερη τιμή ρεύματος αλλά και χρονική προθεσμία για να δηλώσουν αν θέλουν να παραμείνουν στη ΔΕΗ. Από πλευράς ΔΕΗ δεν αποκλείεται εξάλλου η μειοψηφική συμμετοχή στο εταιρικό σχήμα, εφόσον το ζητήσει η αγορά.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ