Τις 40 φτάνουν οι επιχειρήσεις διεθνώς που πρόκειται να λάβουν μέρος στην διαδικασία “διερεύνησης αγοράς” (market test) που θα διενεργήσει η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τεστ αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου και ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί ως τα τέλη Μαΐου από τη ΔΕΗ η οποία ήδη ξεκινά τις διαδικασίες για την πρόσληψη έξι συμβούλων που θα υποστηρίξουν τη διαδικασία.
Οι «μνηστήρες»
Στις εταιρίες που θα προσεγγίσει η DG Competition περιλαμβάνονται εταιρίες ηλεκτρισμού από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κίνα, την Τσεχία, την Πολωνία, Έλληνες ηλεκτροπαραγωγοί ανταγωνιστές της ΔΕΗ αλλά και Έλληνες μεγάλοι καταναλωτές, ενεργοβόρες βιομηχανίες τις οποίες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης κάλεσε χθες επισήμως, από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνο – αμερικανικού επιμελητηρίου να συμμετάσχουν στην εξαγορά των μονάδων.
Στόχος του market test είναι μεταξύ άλλων να διερευνηθεί αν το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζεται στο σύνολο των μονάδων (Μεγαλόπολη 3 και 4, Φλώρινα 1 και άδεια για την κατασκευή της δεύτερης) ή ξεχωριστά στα «πακέτα» Βορρά και Νότου, αν υπάρχει ξεχωριστό ενδιαφέρον για τα λιγνιτωρυχεία, κλπ. Δεν μπορεί πάντως να αλλάξει το «καλάθι» των μονάδων που διατίθενται προς πώληση.
Μέσα στο Δεκέμβρη οι νομοθετικές ρυθμίσεις
Μέσα στο μήνα αναμένεται να ψηφιστούν και νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για την επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται από πλευράς ΔΕΗ για την πρόσληψη συμβούλων και την υλοποίηση της απόσχισης. Θα προσληφθούν συνολικά έξι σύμβουλοι: νομικός, χρηματοοικονομικός, σύμβουλος για την απόσχιση και για την αποτίμηση της αξίας των μονάδων και ορυχείων καθώς και για το εύλογο και το δίκαιο του τιμήματος.
Η προετοιμασία από πλευράς ΔΕΗ περιλαμβάνει εκτός από την προκήρυξη του διαγωνισμού, την συνεδρίαση γενικών συνελεύσεων των μετόχων που θα εγκρίνουν τις συναλλαγές, τη δημιουργία των εταιριών στις οποίες θα μεταφερθούν οι μονάδες και τα ορυχεία, κ.α.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκτός από τα 360 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει η ΔΕΗ από το Δημόσιο για το επιπλέον κόστος παροχής των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας παρελθόντων ετών που δεν καλύφθηκε από τους καταναλωτές, έχει λαμβάνειν άλλα 120 εκατ. ευρώ από το κοινωνικό μέρισμα για την αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου από κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.