ΕΒΕΠ: Η ναυπηγική βιομηχανία στο επίκεντρο επαφών με νοτιοκορεάτες

ΕΒΕΠ: Η ναυπηγική βιομηχανία στο επίκεντρο επαφών με νοτιοκορεάτες

Σημαντική συνάντηση, με μεγάλο ενδιαφέρον, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης, την επίσκεψη δύο βουλευτών της Κορέας, της κ. Μπακ Χιεριούν και του κ. Κουόν Σόκ Τσανγκ, στο λιμάνι του Πειραιά και το Επιμελητήριο της πόλης.

Σήμερα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα, με αφορμή τη συμμετοχή του στην τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Πιον Γιανγκ το 2018, βουλευτές της Κορέας, ως μέλη της συνοδείας, αναζήτησαν πληροφορίες ανάλογες με την κοινοβουλευτική ιδιότητά τους και τον τομέα ενδιαφέροντός τους.

Το Διοικητικό Σσυμβούλιο του ΕΒΕΠ υποδέχτηκε στους χώρους του, με τη συμμετοχή επιχειρηματιών-μελών του, τους Κορεάτες κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν ιδιαίτερα τον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας τους και την πολυετή συνεργασία τους με την ελληνική ναυτιλία. Όπως αναφέρθηκε, αυτές τις ημέρες, στην Εθνοσυνέλευση της Κορέας συζητείται η δημιουργία ενός σύνθετου οργανισμού που θα λειτουργεί ως φορέας πληροφόρησης και ανάπτυξης συνεργασίας, καθώς και χρηματοδότησης της ναυτιλίας, ο οποίος θα ονομάζεται «Maritime Exchange» και θα οικοδομηθεί στα πρότυπα του Χρηματιστηρίου Ναύλων του Λονδίνου, το «Baltic Exchange ή Baltic Mercantile and Shipping Exchange», που θεωρείται ως η βασική παγκόσμια οργανωμένη αγορά ναύλων με τόσο ανεπτυγμένο κύρος, ώστε να συγκεντρώνει το 90% των διά θαλασσίων μεταφορών εμπορευμάτων.

Επειδή, λοιπόν, η Ελλάδα έχει μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία, οι Κορεάτες βουλευτές ζήτησαν τη γνώμη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, το οποίο είναι ιδρυτικό μέλος στο Ελληνικό Ναυτιλιακό Cluster «Maritime Hellas» μαζί με το Ναυτικό Επιμελητήριο και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, που θα έχει και τον τελικό λόγο επί ενός πολύ ενδιαφέροντος και σοβαρού θέματος.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, μίλησε για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, επισημαίνοντας τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις εισαγωγές και εξαγωγές μεταξύ Ελλάδας και Κορέας

Σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά στοιχεία, οι εξαγωγές από την Ελλάδα στην Κορέα ήταν στα 133,3 εκατ. το 2016, παρουσιάζοντας μείωση 55,5% σε σχέση με το 2015. Αντίθετα, οι εισαγωγές στην Ελλάδα από την Κορέα ήταν 1,789 δισ. το 2016, παρουσιάζοντας αύξηση 17,7% σε σχέση με το 2015. Αυτή η έντονη διαφορά στο εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών θα πρέπει και μπορεί να αποκατασταθεί άμεσα, με την καθιέρωση καίριων συνεργασιών, με ιδιαίτερες προοπτικές στους δυναμικούς τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού.

Όπως επισημαίνει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο πλαίσιο της συνάντησης, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, το ΕΒΕΠ πρότεινε τη σύναψη σχετικού Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με αντίστοιχο παραλιμένιο Επιμελητήριο της Κορέας, με στόχο την άμεση ανάπτυξη μόνιμων συνεργειών στον χώρο της ναυτιλίας και της ναυπηγικής βιομηχανίας, πρόταση που έγινε αποδεκτή από τους δύο βουλευτές.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ