Αχτσιόγλου: Έρχεται ρύθμιση για οφειλές ΕΦΚΑ κάτω των 20 χιλ. ευρώ

Ανάλογη του εξωδικαστικού μηχανισμού η ρύθμιση-Τι ισχύει με τις προσαυξήσεις για εφάπαξ καταβολή-60 ή 120 δόσεις

ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν οι εισφορές Νοεμβρίου για τους μη μισθωτούς

«Mια σημαντική πτυχή της συμφωνίας που πετύχαμε αφορά τη δυνατότητα για ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία από φυσικά πρόσωπα ή ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ, ή από όσους έχουν σωρευμένα χρέη κατά 85% σε έναν πιστωτή», επισημαίνει σε συνέντευξή της η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, με την ευκαιρία της κατάθεσης στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Έφη Αχτσιόγλου: Ανάλογη του εξωδικαστικού συμβιβασμού η ρύθμιση

«Οι ρυθμίσεις θα είναι παρόμοιες με αυτές που ισχύουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό» εξήγησε η υπουργός Εργασίας στην Καθημερινή της Κυριακής, επισημαίνοντας ότι «συνολικά, η παρέμβαση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών προς το δημόσιο, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που είχαν καταρχήν εξαιρεθεί από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό».

Η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι οι υπουργικές αποφάσεις θα εκδοθούν έως το τέλος Ιουνίου και οι οφειλέτες θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε έως 120 δόσεις, με «κούρεμα» των προσαυξήσεων.

Όπως ανέφερε, «όσο λιγότερες είναι οι δόσεις, τόσο μεγαλύτερο το “κούρεμα”, ενώ υπό προϋποθέσεις θα προβλέπεται ακόμη και “κούρεμα” της βασικής οφειλής».

«Η εφάπαξ καταβολή της οφειλής, ισοδυναμεί με ολική διαγραφή των προσαυξήσεων»

«Η εφάπαξ καταβολή της οφειλής, ισοδυναμεί με ολική διαγραφή των προσαυξήσεων. Η επιλογή των 60 δόσεων θα οδηγεί σε μείωση προσαυξήσεων 75%, ενώ οι 120 δόσεις σε μείωση 35%. Θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2016, ενώ δεν αποκλείονται και όσοι έχουν ενεργές ρυθμίσεις» είπε στη συνέχεια.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά έκανε λόγο για «κάτι παραπάνω από μια δίκαιη ισοπαλία, διότι», όπως είπε «η απαίτηση από την πλευρά τού ΔΝΤ ήταν για διπλασιασμό του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων» και διαβεβαίωσε ότι «αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

Μίλησε επίσης και για απαίτηση θεσμοθέτησης της ανταπεργίας, διαβεβαιώνοντας, ομοίως, ότι «ούτε κάτι τέτοιο πρόκειται να γίνει».

«Το ΔΝΤ δε δεχόταν καμιά συζήτηση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις»

Ως προς τις συλλογικές συμβάσεις η υπουργός Εργασίας είπε ότι το ΔΝΤ δεν δεχόταν καμία συζήτηση και τελικά «συμφωνήθηκε να νομοθετήσουμε ότι με το τέλος του προγράμματος παύει και η αναστολή των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας. Αυτό δεν ήταν δεδομένο. Χωρίς την παρέμβασή μας, θα βρίσκονταν σε αναστολή επ’ αόριστο. Εμείς θα νομοθετήσουμε ώστε από τον Σεπτέμβριο του 2018 να επανέλθουν οι δύο αρχές σε ισχύ».

Ποιους αφορούν τα αντίμετρα

Ερωτηθείσα πόσο κόσμο αφορούν τα αντίμετρα, η κ. Αχτσιόγλου παρέθεσε στην συνέντευξή της αριθμητικά στοιχεία αναφέροντας «εξακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά που ζουν σε ενοίκιο ή έχουν δάνειο πρώτης κατοικίας σήμερα. Σχεδόν 5,8 εκατ. άτομα θα έχουν μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα ενώ 1,7 εκατ. άτομα θα πληρώσουν μειωμένη συμμετοχή. Περίπου 130.000 παιδιά έως 4 ετών θα έχουν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ 450.000 μαθητές δημοτικού και γυμνασίου θα έχουν σχολικά γεύματα. Τέλος, 700.000 οικογένειες θα λάβουν ενισχυμένα οικογενειακά επιδόματα, ενώ πρόσβαση σε νέες θέσεις εργασίας θα έχουν πάνω από 30.000 άτομα, επιπλέον των προγραμμάτων που υλοποιούνται».

Τέλος, αποτιμώντας, τη συμφωνία, καθόρισε ως σημαντικό το ότι «μιλάμε για μια συνολική συμφωνία, με την οποία θα οριστούν πλέον και τα μέτρα για το χρέος».

«Ορίζεται ένας καθαρός δημοσιονομικός διάδρομος για την ολοκλήρωση του προγράμματος και με αυτή την έννοια, η συμφωνία δίνει ένα σήμα εξόδου από τα προγράμματα της επιτροπείας και μπορεί να δώσει στην ελληνική οικονομία την ηρεμία, το χώρο και το χρόνο να αναπτυχθεί αποφέροντας τα οφέλη μιας δίκαιης ανάπτυξης στον ελληνικό λαό» κατέληξε στη συνέντευξή της η υπουργός Εργασίας.

Διαβάστε επίσης: Τα νέα κριτήρια για την πτώχευση μικρών επιχειρήσεων

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ