Είναι ευρέως γνωστή η διαρροή του επιστημονικού προσωπικού στο εξωτερικό

doctors

Η διαρροή επιστημονικού προσωπικού στο εξωτερικό με ρεαλισμό τις δυνατότητες αξιοποίησης των νέων Ελλήνων επιστημόνων και επαγγελματιών που έχουν μεταναστεύσει σε άλλες χώρες είναι ευρέως γνωστό.

Τα παραπάνω τονίζει, με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κωνσταντίνoς Δροσάτος, επίκουρος καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή (Pharmacology Metabolic Biology Laboratory) του πανεπιστημίου Temple στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, πρώην πρόεδρος του Παγκόσμιου Ελληνικού Βιοϊατρικού Συλλόγου (WHBA).

Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού ενώνουν τις δυνάμεις τους και καταθέτουν προτάσεις, ανοίγοντας ένα δημόσιο διάλογο για το μεγάλο θέμα διαφυγής επιστημόνων από την Ελλάδα. Η συζήτηση υποστηρίζουν, εκτός από τις σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις για την οικονομία και την κοινωνία, πρέπει να εστιάσει και στις θετικές παραμέτρους και στα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η Ελλάδα.  Σύμφωνα με στοιχεία, στα χρόνια της κρίσης περίπου 25.000 επιστήμονες έχουν μεταναστεύσεις σε άλλες χώρες.

Ο κ. Δροσάτος, υπογραμμίζει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που ελλοχεύει δεν έχει να κάνει με αυτή καθ’ εαυτή την έξοδο των ανθρώπων που μεταναστεύουν. Αλλά με ενδεχόμενη αδράνεια στη δημιουργία υποδομών που θα αποτελέσουν το πρακτικό έναυσμα για επιστροφή σημαντικού αριθμού μεταναστών στην Ελλάδα.

Ο ίδιος έφυγε από την Ελλάδα το 2002, «στην εποχή του κολοφώνα της οικονομικής άνθησης και της κοινωνικής ευεξίας», όπως λέει, αλλά σκέφτεται την επιστροφή. Ωστόσο διευκρινίζει ότι την ευθύνη για την επιστροφή των «σύγχρονων μεταναστών» έχει η Πολιτεία .

«Η προσωπική έξοδός μου από την Ελλάδα οφείλονταν στη βαθιά μου πεποίθηση για ανάγκη εκπαίδευσης σε ένα περιβάλλον που πρωταγωνιστούσε και πρωταγωνιστεί ως σήμερα στο παγκόσμιο επιστημονικό στερέωμα.  Η εκπαίδευση και η ερευνητική εξάσκηση σε τέτοια προηγμένα περιβάλλοντα θα έπρεπε να ενθαρρύνεται στην Ελλάδα. Με συνδυασμό όμως με την ανάπτυξη υποδομών που δεν θα καταστήσουν την επιστροφή επαγγελματική και επιστημονική αυτοκτονία. Σας διαβεβαιώνω ότι η επιστροφή στην Ελλάδα βρίσκεται στο μυαλό της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, χωρίς εγώ να αποτελώ εξαίρεση.

Η επιστροφή από ανθρώπους τού δικού μου επιστημονικού χώρου είναι εφικτή, αρκεί οι μονάδες αριστείας που είναι διαπιστωμένο -μέσα από την ερευνητική τους παραγωγή και τις διεθνείς διαδικασίες αξιολόγησης- ότι υπάρχουν στην Ελλάδα. Με την προϋπόθεση να υποστηριχθούν σε σημαντικό βαθμό, με σταθερότητα και διαχρονικότητα, ώστε να υπερβούν τη μετριότητα που τις περιβάλλει και να συμπαρασύρουν το ερευνητικό πεδίο προς τα επάνω. Εν ολίγοις, η ευθύνη για την επιστροφή των σύγχρονων μεταναστών στην Ελλάδα βρίσκεται στα χέρια της ίδιας της Ελλάδας».

Η επιστήμη δεν έχει “ταβάνι”

Ο κ. Δροσάτος τονίζει ότι δεν θα επιχειρήσει να πείσει έναν νέο επιστήμονα να μη φύγει, γιατί το «να φύγει αναζητώντας εργασία ή μετεκπαίδευση σε υψηλού επιπέδου περιβάλλοντα, είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει για την καριέρα του. Ακόμα κι αν είναι συνδεδεμένος με κάποιον από τους υπάρχοντες πυρήνες αριστείας της Ελλάδας. Η διεύρυνση των επιστημονικών οριζόντων και δυνατοτήτων του με συνέχιση της εκπαίδευσης ή της επιμόρφωσής του στο εξωτερικό μόνο καλό μπορούν να κάνουν τόσο στον ίδιο όσο και στην Ελλάδα αν και όταν αποφασίσει να επιστρέψει. Η επιστήμη δεν έχει “ταβάνι”. Όσο καλή και να είναι η ποιότητα της δουλειάς, ποτέ δεν φτάνει στην κορυφή. Περιέγραψα ήδη παραπάνω τι χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα για να κρατήσει τα παιδιά της και όταν το κάνει, θα είναι εφικτό να πειστεί ένας αξιόλογος νέος επιστήμονας να επιστρέψει από το εξωτερικό».

Σημαντικό ποσό επενδύεται στην εκπαίδευση

«Η οικονομική απώλεια για τη χώρα αφορά στο υψίστης σημασίας δημόσιο αγαθό που περιγράφεται από τον όρο “Δημόσια δωρεάν παιδεία”. Η οικονομική επένδυση της κοινωνίας μέσα από το δημόσιο, αλλά και από τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αντικατοπτρίζει τον πολιτισμό και τη διαχρονική πίστη των Ελλήνων στην αξία της μόρφωσης και της παιδείας. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό του εθνικού πλούτου που επενδύεται στην εκπαίδευση των νέων. Έχει πρόχειρα υπολογιστεί ότι το ποσό για την κάλυψη εξόδων μόρφωσης στο σχολείο και το πανεπιστήμιο υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ/άτομο. Αυτή η επένδυση της κοινωνίας, αν η μετάβαση στο εξωτερικό για περαιτέρω εκπαίδευση και επιμόρφωση δεν συνοδευτεί από επιστροφή, ελαχιστοποιεί την απόδοσή της για την Ελλάδα σε ευκαιριακή μόνο κατανάλωση που γίνεται κατά τις επισκέψεις των μεταναστών.  Συνεπώς, η πνευματική διαφυγή αποτελεί και σημαντική οικονομική απώλεια για τη χώρα».

Τι έκαναν άλλες χώρες

Όπως αναφέρει ο κ. Δροσάτος, υπάρχουν παραδείγματα χωρών όπως η Γερμανία, η Ιρλανδία, το Ισραήλ, αλλά και χώρες όπως η Ταϋλάνδη και η Ταϊβάν. Με διάφορους τρόπους είτε έλεγξαν τη διαφυγή πνευματικού κεφαλαίου ή αξιοποιούν ουσιαστικά και μέσα από οργανωμένες δομές τους μετανάστες που έφυγαν από τη χώρα και ζουν στο εξωτερικό. «Ενδεικτικά μπορώ να αναφέρω τη χορήγηση υποτροφιών για συνδυασμένη εκπαίδευση στη μητρόπολη και στο εξωτερικό, κάλυψη εξόδων σπουδών στο εξωτερικό με την υποχρέωση επιστροφής και απασχόλησης στη μητρόπολη ή επιστροφή των χρημάτων εκπαίδευσης. Επίσης,  δημιουργία θέσεων μερικής απασχόλησης για επιστήμονες και ερευνητές του εξωτερικού σε πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της μητρόπολης, δημιουργία συμβουλευτικών ομάδων της κυβέρνησης που απαρτίζονταν από επιτυχημένους επιστήμονες και επαγγελματίες που ζουν στο εξωτερικό κ.α΄.»

Έργο του WHBA

Ο Παγκόσμιος Ελληνικός Βιοϊατρικός Σύλλογος έχει έδρα στη Νέα Υόρκη και στα 27 χρόνια ιστορίας του έχει αναπτύξει ένα δίκτυο με περίπου 3.000 Έλληνες ιατρούς και βιοεπιστήμονες σε 40 χώρες των 5 ηπείρων του πλανήτη. Ο κ. Δροσάτος τονίζει ότι οι δράσεις του WHBA θα συνεχιστούν τόσο στο επιστημονικό όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό μέρος. Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα εκδήλωση όπου συζητήθηκε το φαινόμενο της διαφυγής πνευματικού κεφαλαίου της Ελλάδας και προέκυψε μια διακήρυξη που επιδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σύντομα θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του WHBA. «Επιδιώκουμε τη διεύρυνση των υπογραφόντων και σε επιστημονικούς και επαγγελματικούς χώρους πέραν της ιατρικής και των βιοεπιστημών» αναφέρει ο κ. Δροσάτος.

Στο καθαρά επιστημονικό του έργο το WHBA συνεχίζει τη διοργάνωση του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Ιατρικής και Βιοεπιστημονικής Έρευνας και Διαχείρισης που έφτασε αισίως τα 6 χρόνια. Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”, το οποίο είναι ο αποκλειστικός χρηματοδότης οργανώνεται και τρέχει ήδη Πρόγραμμα Ερευνητικής Εκπαίδευσης στην Κλινική και την Πειραματική Ιατρική για αποφοίτους ιατρικών σχολών της Ελλάδας.

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

     

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
    Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ