Υπερτριπλασιασμός των διμερών εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ

Ισραηλινές επενδύσεις στους τομείς της φαρμακοβιομηχανίας, του real estate, του τουρισμού και της ψηφιακής τεχνολογίας

ΤΑΙΠΕΔ: Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για το 66% του ΔΕΣΦΑ

Στον υπερτριπλασιασμό των διμερών εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας-Ισραήλ, ώστε αυτές να φτάσουν τα επόμενα χρόνια στο 1 δισ. ευρώ, έναντι 300 εκατ. ευρώ σήμερα, στοχεύουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, με έμφαση στους τομείς των φαρμάκων, των αγροδιατροφικών προϊόντων και των ειδών υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού. Παράλληλα, ως στόχος τίθεται η αύξηση των ισραηλινών επενδύσεων στην Ελλάδα, στους τομείς της φαρμακοβιομηχανίας, των λιπασμάτων και του τουρισμού, αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη του real estate, καθώς ήδη πολλοί Ισραηλινοί αγοράζουν κατοικίες στην Ελλάδα, αξιοποιώντας και το καθεστώς χορήγησης προσωρινής άδειας παραμονής στην ελληνική επικράτεια.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Αλέξη Τσίπρα και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην οποία συμμετείχαν και οι αρμόδιοι υπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ. Επρόκειτο για τη σύγκληση του 3ου ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, το οποίο αποκρυστάλλωσε τον χαρακτήρα της εταιρικής σχέσης που οικοδομείται από τα δύο κράτη στην περιοχή με συνέργειες και συνεργασίες

Ελληνοισραηλινή συνεργασία για τις startups

Μάλιστα, ο κ. Νετανιάχου επισήμανε ότι το Ισραήλ θεωρεί εαυτόν ως εκτός των ΗΠΑ «Κοιλάδα του Πυριτίου» (Silicon Valley) και κάλεσε την Ελλάδα να συνεργαστεί σε αυτό το πεδίο με τη χώρα του, η οποία έχει ενισχυμένη κουλτούρα ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων (startups). Τόνισε δε ότι αρμόδια αρχή γι αυτά τα θέματα στο Ισραήλ είναι η Υπηρεσία Καινοτομίας, με την οποία οι ελληνικές αρχές θα είναι σε συνεργασία το επόμενο διάστημα.

Οχι απλά βιώσιμος, αλλά πιθανώς μη επαρκής ο Εast Med

Σε ό,τι αφορά τον αγωγό East Med, ο οποίος -εφόσον τελικά προχωρήσει- θα μεταφέρει αέριο από τα γιγάντια κοιτάσματα του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδας (σσ: με προβλεπόμενη δυναμικότητα, υπό προϋποθέσεις έως και 16 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως), η ισραηλινή πλευρά εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έργο -για το οποίο οι μελέτες βιωσιμότητας έχουν ολοκληρωθεί- είναι όχι απλά είναι βιώσιμο, αλλά υπάρχουν και ερωτήματα ως προς το αν ο αγωγός θα είναι επαρκής για να εξυπηρετήσει το κοίτασμα αερίου (σσ: ή θα χρειαστούν πρόσθετες υποδομές). Για το έργο υπάρχει, όπως επιβεβαιώθηκε ενδιαφέρον και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κι οπτική ίνα στον Interconnector ή τον East Μed με πρόσθετο κόστος 10%

Σχετικά με τον ΕuroAsia Interconnector, το καλώδιο προϋπολογισμού 3 δισ. ευρώ, που θα διασυνδέσει τα ηλεκτρικά συστήματα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, η ελληνική πλευρά επανέλαβε την πρότασή της να δεχτεί το καλώδιο και οπτική ίνα, με επιπλέον κόστος 10%, ώστε να διασφαλιστούν οφέλη και στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών. Μάλιστα, δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο η οπτική ίνα να ενσωματωθεί ακόμη και στον East Med.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι έχει εξασφαλιστεί για το έργο χρηματοδότηση 1,5 δισ. ευρώ από την ΕΕ, ενώ έχουν γίνει και όλες οι μελέτες βιωσιμότητας. Το έργο βρίσκεται σε αρκετά ώριμο στάδιο και πλέον πρέπει να προχωρήσουμε στη φάση της συγκρότησης consortium επενδυτών και εφαρμογής¨ ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές.

Συνεργασίες στα δίκτυα πέμπτης γενιάς και το Ιντερνετ των Πραγμάτων

Στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής, συζητήθηκε η ανάπτυξη διμερών συνεργασιών στον τομέα της αξιοποίησης -προς όφελος και της ιδιωτικής οικονομίας- των δημόσιων και ανοιχτών δεδομένων, του Ιντερνετ των Πραγμάτων και των δικτύων πέμπτης γενιά για την κινητή τηλεφωνία, καθώς και η δημιουργία δικτύων οπτικών ινών, η προώθηση συνεργασιών μεταξύ πόλεων και δήμων στις εφαρμογές smart cities κι η ανταλλαγή μεταδιδακτορικών και μεταπτυχιακών φοιτητών. Μάλιστα, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας για αδερφοποιήσεις μεταξύ ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων των δύο χωρών, καθώς και για την ενεργοποίηση προγράμματος καθοδήγησης -mentoring- Eλλήνων, που θα εργάζονται εντός ισραηλινών επιχειρήσεων και αφότου εκπαιδευτούν πάνω στην ισραηλινή τεχνογνωσία, θα επιστρέφουν στην Ελλάδα, προκειμένου να ιδρύσουν στην πατρίδα τους τις δικές τους εταιρείες.

Μονάδες αφαλάτωσης και συνεργασίες για κοινή πρωτοβουλία κατάργησης της πλαστικής σακούλας

Στις συζητήσεις έπεσαν επίσης στο τραπέζι τα θέματα περιβάλλοντος, με το κέντρο βάρους να τοποθετείται στις μικρές μεταφερόμενες μονάδες αφαλάτωσης (σ.σ.το Ισραήλ έχει εκτεταμένη τεχνογνωσία σε αυτή την τεχνολογία, εξαιρετικής σημασίας για τα ελληνικά νησιά), ενώ από την ελληνική πλευρά προτάθηκε μεταξύ άλλων η ανάτυξη κοινού έργου Ελλάδας-Ισραήλ για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας. Συζητήθηκαν τέλος ζητήματα συνεργασίας μεταξύ της Διασποράς των δύο χωρών, αλλά και ανάπτυξης κοινών πρότζεκτ πολιτισμού και ιστορικής κληρονομιάς.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ