ΕΣΕΕ: Επιτακτική η δημιουργία εθνικής πολιτικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Αισιοδοξία για το μέλλον για το 75% των οικογενειακών επιχειρήσεων

Η χρηματοδότηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της αγοράς, η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και η εγκατάσταση ΡΟS, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, παρέδωσε στον υπουργό Οικονομίας υπόμνημα με πρόσφατες έρευνες, θέσεις και προτάσεις της ΕΣΕΕ στα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν το εμπόριο και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Στο επίκεντρο η παραγωγική λειτουργία της αγοράς και η πάταξη του λαθρεμπορίου

Τα κυριότερα σημεία του υπομνήματος, αναφέρονται στη παραγωγική λειτουργία της αγοράς, στη πάταξη του παρεμπορίου και λαθρεμπορίου, στους κανόνες για το υπαίθριο εμπόριο, στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων, το προαπαιτούμενο για την απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, την περιορισμένη έως ανύπαρκτη πρόσβαση στις πηγές ρευστότητας και την ανάγκη σύστασης αναπτυξιακής τράπεζας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κυριακές

Σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και την αναμενόμενη υπουργική απόφαση, από την ΕΣΕΕ παρουσιάστηκαν στον υπουργό στοιχεία που δείχνουν ότι, ενώ η αγορά του δήμου Αθηναίων έχει ήδη πλήρως απελευθερωθεί από το νόμο, εντούτοις τα καταστήματα επί ένα και πλέον μήνα περίπου, δεν ανοίγουν, «κάτι που επιβεβαιώνει την πάγια θέση μας, η οποία συμπίπτει απόλυτα με την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας» όπως σημείωσε ο κ. Κορκίδης.

Υπαίθριο εμπόριο

Άλλα θέματα τα οποία συζητήθηκαν, περιλάμβαναν την τροποποίηση του καθεστώτος για το νόμιμο υπαίθριο εμπόριο και την ευρύτερη ανάγκη περιορισμού και ελέγχου του παράνομου υπαίθριου εμπορίου, καθώς και την πορεία υλοποίησης της υποδομής για την εφαρμογή του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, σύμφωνα με το Ν. 4469/2017.

Χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων της αγοράς και στην αξιοποίηση χρήσιμων εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίλυση του προβλήματος της ρευστότητας. Το κυριότερο από αυτά, κατά την ΕΣΕΕ, είναι η δημιουργία μίας Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων ειδικού σκοπού, με τραπεζικές, εγγυοδοτικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες, καθώς και η παροχή μικροδάνειων για τις ΜμΕ. Στην κατεύθυνση αυτή μπορούν να αξιοποιηθούν, οι δομές των συνεταιριστικών τραπεζών, ή να παίξει αυτό το ρόλο το ΕΤΕΑΝ, με αντίστοιχη μετατροπή των σκοπών του.

Παράλληλα, η ΕΣΕΕ ζήτησε από τον υπουργό την άμεση ένταξη του εμπορίου στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ

Αντικείμενο συζήτησης απετέλεσε και η επικείμενη έναρξη της υποχρεωτικής τήρησης μηχανημάτων POS από όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις. Η ΕΣΕΕ ξεκαθάρισε ότι το Εμπόριο δεν ζητάει ούτε εξαιρέσεις, ούτε παρατάσεις, απλά ζήτησε από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών να εξασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα είναι συνεπείς ως προς την εμπρόθεσμη παράδοση των συγκεκριμένων μηχανημάτων στις επιχειρήσεις. Ένα αίτημα που έθεσε η συνομοσπονδία προς τον υπουργό είναι να μην τιμωρούνται οι επιχειρήσεις εκείνες, που ενώ έχουν καταθέσει την αίτησή τους προς την τράπεζα εμπρόθεσμα, χωρίς δική τους υπαιτιότητα δεν παρέλαβαν το μηχάνημά τους εντός του Ιουλίου.

Δημιουργία κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τέλος, οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ αναφέρθηκαν στην αντοχή και δυναμική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επέμειναν στην ανάγκη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και το κατάλληλο επιχειρηματικό περιβάλλον στήριξης τους, ώστε να έχουν την ευκαιρία συμμετοχής σε μικρομεσαίες επενδύσεις και ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Βασίλης Κορκίδης: Δημιουργία Ολοκληρωμένου πλαισίου ενεργειών που θα αποτελεί την αναγκαία εθνική πολιτική της χώρας μας για τις ΜμΕ

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά: «Μετά από δική μας πρωτοβουλία, συναντήσαμε τον υπουργό Οικονομίας κ. Δ. Παπαδημητρίου, ώστε να ενημερωθεί για τις θέσεις μας και να συζητήσει μαζί μας τα κρίσιμα ζητήματα για την επιβίωση της εμπορικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

«Η ΕΣΕΕ καθ´ όλη τη διάρκεια της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης, αναζητά επίμονα από την ελληνική κυβέρνηση και επίμονα προτείνει στον κάθε υπουργό Ανάπτυξης με τις τεκμηριωμένες θέσεις της, να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ενεργειών που θα αποτελεί την αναγκαία εθνική πολιτική της χώρας μας για τις ΜμΕ, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη» επισήμανε ο κ. Κορκίδης.

«Ελπίζουμε σε ειλικρινή διάλογο και διαρκή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας»

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υπάρχουν «πολλά ανοικτά θέματα, αλλά ελπίζουμε σε έναν ειλικρινή διάλογο και μία διαρκή συνεργασία με το υπουργείο, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα εκάστοτε προαπαιτούμενα και να δημιουργήσουμε από κοινού τα απαραίτητα στηρίγματα, για το μέλλον της μικρομεσαίας ελληνικής επιχειρηματικότητας».

«Γι’ αυτό, οι Έλληνες έμποροι, ως παραδοσιακή μεσαία τάξη, θέλουμε να κάνουμε βήματα μπροστά και όχι πίσω, θέλουμε λοιπόν το υπουργείο δίπλα μας και όχι απέναντί μας…», κατέληξε ο κ. Κορκίδης.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ