ΕΝΠΕ: Άμεση στήριξη της ελληνικής φέτας σε Ελλάδα και εξωτερικό

ΕΝΠΕ: Άμεση στήριξη της ελληνικής φέτας σε Ελλάδα και εξωτερικό

Την άμεση στήριξη της ελληνικής φέτας και των ελλήνων κτηνοτρόφων και παραγωγών αιτείται από την κυβέρνηση και τη Βουλή των Ελλήων η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Ειδικότερα, σε σχετική επιστολή του προέδρου και  γγ της ΕΝΠΕ, Κώστα Αγοραστού και Αλέξανδρου Καχριμάνη, αντίστοιχα, ζητείται, η άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διασφάλιση της ελληνικότητας της φέτας, καθώς και η αποτροπή της χρήσης του ονόματός της από άλλες χώρες, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να ενισχυθούν οι έλεγχοι προκειμένου να αποτρέπονται πωλήσεις λευκών τυριών ως δήθεν «φέτα»

Εξάλλου, σοβαρό ζήτημα αποτελεί και η προστασία του συγκεκριμένου προϊόντος και στην εσωτερική αγορά. Για τούτο προτείνεται η αναπροσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να είναι υποχρεωτική η αναγραφή στα προσφερόμενα τρόφιμα, του είδους τυριού (φέτα-λευκό τυρί κ.λπ.), από τα οποία παράγονται ή προσφέρονται σε καταστήματα εστίασης και να ενισχυθούν οι έλεγχοι προκειμένου να αποτρέπονται πωλήσεις λευκών τυριών ως δήθεν «φέτα».

Άμεση παρέμβαση των εμπορικών ακολούθων στις ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό

Ζητείται, ακόμη, η παρέμβαση από το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου οι εμπορικοί ακόλουθοι στις ελληνικές πρεσβείες του εξωτερικού να παρεμβαίνουν άμεσα, όταν διαπιστώνουν παραπλανητική ή παράτυπη διακίνηση λευκών τυριών ως «φέτα» από ξένες βιομηχανίες και χώρες, ώστε να ενημερώνονται οι καταναλωτές για την ποιοτική διαφορά που υπάρχει με τη γνήσια ελληνική φέτα και παράλληλα να δρομολογούνται παρεμβάσεις νομικές και σε διπλωματικό επίπεδο.

Επιβεβλημένη η στηριξη των κτηνοτρόφων από τις ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις

Η ΕΝΠΕ κρίνει επιβεβλημένο οι μεταποιητικές επιχειρήσεις να στηρίξουν τεχνικά, επιστημονικά και κυρίως υλικά-οικονομικά τους κτηνοτρόφους, διατηρώντας ομαλές και διαφανείς συνθήκες στη διαμορφωμένη αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος, ενώ παράλληλα εκφράζει τη στήριξή της στη Διεπαγγελματική Οργάνωση για τη φέτα, στην οποία κρίνει απαραίτητη τη συμμετοχή εκπροσώπων κτηνοτρόφων-παραγωγών, γαλακτοβιομηχανιών και περιφερειών.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ